Wall Street Journal: Γιατί στις 20 Ιουλίου θα κριθεί η παραμονή της Ελλάδος στην Ευρωζώνη

Wall Street Journal: Γιατί στις 20 Ιουλίου θα κριθεί η παραμονή της Ελλάδος στην Ευρωζώνη
Secretary of State John Kerry points to a photograph on the front page of the Wall Street Journal as an example of cooperation among Arab countries as he testifies on Capitol Hill in Washington, Wednesday, Sept. 17, 2014, during a Senate Foreign Relations Committee hearing on the US strategy to defeat the Islamic State group. (AP Photo/Carolyn Kaster)
Secretary of State John Kerry points to a photograph on the front page of the Wall Street Journal as an example of cooperation among Arab countries as he testifies on Capitol Hill in Washington, Wednesday, Sept. 17, 2014, during a Senate Foreign Relations Committee hearing on the US strategy to defeat the Islamic State group. (AP Photo/Carolyn Kaster)
ASSOCIATED PRESS

Κείμενο, στο οποίο φιλοδοξεί να δώσει απαντήσεις σχετικά με την πραγματική οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και τις μελλοντικές της προεκτάσεις, φιλοξενεί σήμερα, Τετάρτη (01/04), στην ιστοσελίδα της η Wall Street Journal.

Συγκεκριμένα, το κείμενο έχει τίτλο «Πότε θα τελειώσουν τα χρήματα της Ελλάδας;» και αυτή είναι και η πρώτη ερώτηση στην οποία φιλοδοξεί να δώσει απαντήσεις.

Η αλήθεια είναι, σύμφωνα με την Wall Street Journal, πως κανείς, ούτε η ίδια η Ελλάδα, δεν βρίσκεται σε θέση να γνωρίζει πότε ακριβώς θα τελειώσουν τα χρήματα της χώρας. Δηλώσεις αξιωματούχων αναφέρουν πως «η κατάσταση είναι ρευστή», ενώ άλλες πολιτικές εκτιμήσεις πιθανολογούν πως μέχρι τα μέσα του Απρίλη τα ταμεία θα έχουν αδειάσει.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, για εξυπηρέτηση τόσο των υποχρεώσεων έναντι των εταίρων, όσο και των εγχώριων πληρωμών, σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και στην ελπίδα της ελληνικής κυβέρνησης να συγκεντρώσει κάποια απαραίτητα χρηματικά κεφάλαια, με τις τελευταίες της φορολογικές μεταρρυθμίσεις.

«Το πότε ακριβώς θα τελειώσουν τα χρήματα», απαντάει η WSJ, «εξαρτάται από το πόσες ακόμη εγχώριες πληρωμές θα είναι πρόθυμη, αλλά και σε θέση, να καθυστερήσει η κυβέρνηση».

Ακόμη, σημειώνεται η δανειακή υποχρέωση της Ελλάδας έναντι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ύψους περίπου 450 εκατομμυρίων ευρώ, που θα πρέπει να αποπληρωθεί στις 9 Απριλίου, καθώς και η απροθυμία των κυβερνητικών αξιωματούχων να διευκρινίσουν εάν το απαιτούμενο ποσό είναι ταμειακά διαθέσιμο, αυτή την στιγμή.

Πάντως, σε περίπτωση ανάγκης, υποστηρίζει το δημοσίευμα, φαίνεται πιο πιθανό η ελληνική κυβέρνηση να προτιμήσει να διαθέσει τα χρηματικά αποθέματα σε μισθούς και συντάξεις, παρά στην αποπληρωμή της δόσης.

Για τους γερμανικούς κύκλους, οι προθέσεις αυτές της κυβέρνησης αντιμετωπίζονται περισσότερο ως μπλόφα, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να ασκήσει πιέσεις για να συνεχίσει να εκλαμβάνει την χρηματική βοήθεια χωρίς να ικανοποιεί πλήρως τα αιτήματα των δανειστών, ωστόσο υπενθυμίζεται πως και το 2012, σε αντίστοιχες συνθήκες, η χώρα εκπλήρωνε κανονικά τις υποχρεώσεις της, στα ρυθμισμένα χρονικά πλαίσια.

Πρόσθετα, αναφερόμενο στα αποθέματα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα σε έκτακτη περίπτωση, το δημοσίευμα αναφέρει πως η κυβέρνηση, στην προσπάθεια της να ικανοποιήσεις τις αποπληρωμές των τελευταίων εβδομάδων, έχει εξαντλήσει κάθε πιθανή δυνατότητα, και πλέον αναμένει αναθέρμανση του ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών, καθώς και ενίσχυση των χρηματικών αποθεμάτων με τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν στις 20 Μαρτίου.

Υπογραμμίζεται πως κατά την πρώτη βδομάδα εφαρμογής του, το μέτρο απέφερε περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Τέλος, λόγος γίνεται και για τις σημαντικές ημερομηνίες για την Ελλάδα, των επόμενων μηνών.

Υπενθυμίζεται πως μετά την αποπληρωμή της δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 9 Απριλίου, η Ελλάδα θα πρέπει να αποδώσει ακόμη περίπου 2.4 δισεκατομμύρια σε ιδιώτες επενδυτές, σε δύο δόσεις, στις 14 και 17 Απριλίου. 1.7 δισεκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να διατεθούν ως και το τέλος του Απρίλη για την πληρωμή μισθών και συντάξεων, ενώ ακόμη 1.4 δισεκατομμύρια θα πρέπει να δοθούν ως τις 8 Μαΐου, μαζί με 779 εκατομμύρια ευρώ που θα πρέπει να αποπληρωθούν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 12 Μαΐου.

Το δημοσίευμα κλείνει λέγοντας πως το μείζον ζήτημα, ωστόσο, είναι η αποπληρωμή του, ύψους 3.5 δισεκατομμυρίων ευρώ, πακέτου ομολόγων από την Ελληνική κυβέρνηση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στις 20 Ιουλίου.

Σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής του ποσού, αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο ευρωπαϊκούς αξιωματούχος, αυτό θα σήμαινε και το τέλος της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, σημειώνοντας πως η Ελλάδα είναι μάλλον απίθανο να μπορέσει να αποπληρώσει το ποσό, χωρίς εξωτερική βοήθεια.

Δημοφιλή