ΔΙΕΘΝΕΣ
12/02/2018 16:59 EET

Washington Post: Η κυβέρνηση Τραμπ σκέφτεται να ιδιωτικοποιήσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

3DSculptor via Getty Images

Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να μετατρέψει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε ένα είδος επιχείρησης ακίνητης περιουσίας σε τροχιά, την οποία δεν θα διαχειρίζεται η κυβέρνηση, αλλά ιδιώτες, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post.

Ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει να σταματήσει τη χρηματοδότηση του σταθμού μετά το 2024, παύοντας την άμεση ομοσπονδιακή στήριξη στον ISS- ωστόσο, δεν σκοπεύει να τον εγκαταλείψει πλήρως, και δουλεύει πάνω σε ένα σχέδιο μετάβασης το οποίο θα μπορούσε να περάσει τον σταθμό στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της NASA, το οποίο έφτασε στα χέρια της Washington Post.

«Η απόφαση παύσης της απευθείας ομοσπονδιακής στήριξης προς τον ISS το 2025 δεν υπαινίσσεται ότι η ίδια η πλατφόρμα θα τεθεί εκτός τροχιάς τότε- θα ήταν δυνατόν ο βιομηχανικός τομέας να συνεχίσει να λειτουργεί συγκεκριμένα στοιχεία ή δυνατότητες του ISS, ως τμήματος μιας μελλοντικής εμπορικής πλατφόρμας» αναφέρεται στο έγγραφο. «Η NASA θα επεκτείνει τις διεθνείς και εμπορικές συνεργασίες μέσα στα επόμενα επτά χρόνια, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχεια της πρόσβασης και παρουσίας σε χαμηλή γήινη τροχιά».

Τα σχέδια αυτά, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, πιθανότατα θα προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις, ειδικά από τη στιγμή που οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει περίπου 100 δισ. δολάρια για την κατασκευή και τη λειτουργία του.

Sponsored Post