ΔΙΕΘΝΕΣ
04/03/2019 16:07 EET | Updated 04/03/2019 16:09 EET

WeEuropeans: Η πρωτοβουλία πολιτών διενεργεί τη μεγαλύτερη δημόσια διαβούλευση στην Ευρώπη

Η εκστρατεία ενημέρωσης και κινητοποίησης θα προσεγγίσει τουλάχιστον 100 εκ. Ευρωπαίους.

BartekSzewczyk via Getty Images

Η πρωτοβουλία πολιτών WeEuropeans διενεργεί τη μεγαλύτερη δημόσια διαβούλευση που έγινε ποτέ, καλώντας όλους τους πολίτες των 27 χωρών-μελών να εκφράσουν τις απόψεις τους για το μέλλον της Ευρώπης. Σ’ αυτήν αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι.

Στις 8 Φεβρουαρίου ξεκίνησε η μεγαλύτερη δημόσια διαβούλευση που έγινε ποτέ στην Ευρώπη, με τη συνεργασία της ευρωπαϊκής πλατφόρμας πολιτών MAKE.ORG και της αστικής υπερεθνικής ένωσης CIVICO Europa, που έχουν ιδρύσει από κοινού την πρωτοβουλία WeEuropeans. Συγκεκριμένα, μέχρι τις 15 Μαρτίου, θα ακουστεί η φωνή των κατοίκων 27 χωρών-μελών της Ε.Ε., σε 24 διαφορετικές γλώσσες, που θα μοιραστούν τις ιδέες τους και θα ψηφίσουν τις προτάσεις των ευρωπαίων συμπολιτών τους για το πώς μπορεί να εφευρεθεί εκ νέου η Ευρώπη.

Η πρωτοφανής αυτή εκστρατεία ενημέρωσης και κινητοποίησης που διεξάγεται σε ηπειρωτική κλίμακα, θα προσεγγίσει τουλάχιστον 100 εκ. Ευρωπαίους. Από αυτούς, περίπου 10 εκ. θα ψηφίσουν και θα καταθέσουν προτάσεις. Οι 10 πλέον αποδεκτές και δημοφιλείς από αυτές θα καταρτίσουν την Ατζέντα των Πολιτών, η οποία θα παρουσιαστεί από τους ίδιους τους πολίτες, στις 22 Μαρτίου, στους εκπροσώπους της πολιτικής και της κοινωνίας των πολιτών κάθε χώρας, στο Ευρωκοινοβούλιο. Με τον τρόπο αυτό και μέχρι τις Ευρωεκλογές του Μαΐου, η πρωτοβουλία WeEuropeans θα έχει προωθήσει την Ατζέντα σε όλη την Ε.Ε., ώστε οι ηγετικές φυσιογνωμίες της να την υιοθετήσουν και να την υποστηρίξουν δημοσίως.

Το WeEuropeans είναι μια μη-κομματική πρωτοβουλία με στόχο να φέρει ξανά τους πολίτες κοντά στον πυρήνα του Ευρωπαϊκού οράματος. 

Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και οι Ευρωπαίοι νιώθουν να απομακρύνονται τόσο από τους πολιτικούς ηγέτες τους όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι περιττό να ειπωθεί ότι οι πολίτες πρέπει να βρεθούν και πάλι στο επίκεντρο της δημοκρατίας.

Το WeEuropeans είναι μια πρωτοβουλία που επιτρέπει σε κάθε πολίτη κράτους-μέλους της ΕΕ να έχει λόγο στο Ευρωπαϊκό σχέδιο, να εμπλακεί σε έναν δημόσιο Ευρωπαϊκό διάλογο και, κυρίως, να ακουστεί η φωνή του.

Η αστική, μη-κομματική πρωτοβουλία WeEuropeans παρουσιάστηκε μέσα από μια διακήρυξη την οποία υπέγραψαν 150 προσωπικότητες από όλα τα κοινωνικά στρώματα και δημοσιεύτηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2018 σε 22 εφημερίδες 15 Ευρωπαϊκών χωρών.

Ξεκινώντας από τις 8 Φεβρουαρίου, μέσω μια πρωτοφανούς δημόσιας διαβούλευσης, θα καταρτιστεί η Ατζέντα των Πολιτών, με τις 10 πλέον αποδεκτές προτάσεις των πολιτών της Ε.Ε. για το πώς μπορεί να εφευρεθεί ξανά η Ευρώπη.

Σήμερα, η πρωτοβουλία WeEuropeans καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στη μεγαλύτερη διαβούλευση που έγινε ποτέ στην Ευρώπη. Η διαβούλευση αυτή διεξάγεται στα social media, απευθείας στα websites των χορηγών (εταίρων) επικοινωνίας την πρωτοβουλίας και στο website του WeEuropeans. Κάθε πολίτης μπορεί να συμμετάσχει, απαντώντας στην ερώτηση «Ποια είναι τα συγκεκριμένα βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να εφεύρουμε ξανά την Ευρώπη;», μέσω υποβολής προτάσεων ή ψήφου υπέρ προτάσεων των συμπολιτών του.

  • Από τις 8 Φεβρουαρίου έως τις 7 Μαρτίου: Οι πολίτες καλούνται να πάρουν μέρος στη διαδικτυακή διαβούλευση, κάνοντας τις προτάσεις τους και ψηφίζοντας τις προτάσεις άλλων

  • 7 Μαρτίου: οι 10 πλέον αποδεκτές/δημοφιλείς προτάσεις κάθε χώρας θα μεταφραστούν στις γλώσσες των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε.

  • Από τις 8 έως τις 15 Μαρτίου: οι πολίτες των 27 χωρών θα ψηφίσουν ταυτόχρονα μεταξύ των 270 προτάσεων των πολιτών, για να αναδείξουν τις 10 πλέον αποδεκτές οι οποίες θα καταρτίσουν την Ατζέντα των Πολιτών

Από τις 22 Μαρτίου και μετά, η πρωτοβουλία WeEuropeans θα προωθήσει την Ατζέντα των Πολιτών σε όλη την Ε.Ε., έτσι ώστε οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής πολιτικής και αστικής κοινωνίας να υιοθετήσουν τους σκοπούς της.

Επί δυο μήνες το WeEuropeans θα καλεί την κοινωνία των πολιτών και τους πολιτικούς εκπροσώπους να επικεντρώσουν τη συζήτηση στα θέματα της Ευρώπης.

  • 22 Μαρτίου: Η Ατζέντα των Πολιτών θα παρουσιαστεί στους Ευρωπαίους εκπροσώπους της πολιτικής και της κοινωνίας των πολιτών, στο Ευρωκοινοβούλιο

  • Από τις 22 Μαρτίου έως και τις Ευρωεκλογές (23-26 Μαΐου): Η Ατζέντα των Πολιτών θα είναι διαθέσιμη σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και θα δοθεί σε όλους τους εκπροσώπους της πολιτικής και της κοινωνίας των πολιτών σε όλη την Ευρώπη, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στα θέματά της.

  • 9 Μαΐου: Η Ατζέντα των Πολιτών θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Sibiu, που είναι αφιερωμένο στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.