CULTURE
24/04/2015 06:10 EEST | Updated 28/04/2015 16:34 EEST

Καλπάζοντας στο ηλιοβασίλεμα με το λέιζερ στη ζώνη: Γουέστερν επιστημονικής φαντασίας

Archive

Εκ πρώτης όψεως, οι όροι «γουέστερν» και «επιστημονική φαντασία» φαντάζουν διαμετρικά αντίθετοι, αν μη τι άλλο επειδή τα πρώτα διαδραματίζονται σε μια περίοδο που έχει παρέλθει προ πολλού και επειδή η επιστημονική φαντασία, ως επί το πλείστον, σχετίζεται με το μέλλον.

Ωστόσο, το «πάντρεμα» των δύο γενών δεν έχει να κάνει τόσο με το χρονικό πλαίσιο, αλλά με το γενικότερο ύφος: και όποιος έχει παρακολουθήσει το Defiance, που προβάλλεται κάθε Παρασκευή στις 23.00 στη ζώνη Friday Fiction αποκλειστικά στο ΟΤE CINEMA 1HD στον ΟΤΕ ΤV, καταλαβαίνει τι εννοούμε. Το ζήτημα δεν είναι το αν οι ήρωες έχουν περασμένο στη ζώνη τους εξάσφαιρο Κολτ ή όπλο λέιζερ, και το αν επιλέγουν να φεύγουν στο ηλιοβασίλεμα με άλογο ή με κάποιου είδους φουτουριστικό όχημα, αλλά ο «αέρας» μιας ιστορίας, ή, αν προτιμάτε, η ατμόσφαιρα και το «setting».

Η έννοια της «Άγριας Δύσης» έχει να κάνει περισσότερο με το πώς ζουν οι άνθρωποι που διαβιώνουν σε αυτήν παρά με τα τεχνολογικά τους μέσα. Το Defiance της ομώνυμης σειράς είναι μια πόλη που θυμίζει παλιά γουέστερν από κάθε άποψη, με τους ήρωές του να παραπέμπουν σε ντεσπεράντο, σερίφηδες και άλλες φυσιογνωμίες από «καουμπόικα». Σε ένα άγριο σύνορο/ μεθόριο, όπου πολύ συχνά ο μόνος νόμος είναι το όπλο και το μυαλό του καθενός, και όπου το περιβάλλον μπορεί να υπόσχεται πράγματα, αλλά ταυτόχρονα είναι απειλητικό για την ζωή του καθενός που θα τολμήσει να το προκαλέσει, οι ήρωες απέχουν πολύ από τις πιο «κλασικές» φυσιογνωμίες χαρακτήρων επιστημονικής φαντασίας.

Το Defiance δεν αποτελεί το μόνο είδος sci-fi western που έχει εμφανιστεί στην τηλεόραση. Πρόσφατο σχετικά παράδειγμα είναι μια από τις πιο cult σειρές επιστημονικής φαντασίας των τελευταίων ετών, με φανατικό κοινό, ακόμα και αν διήρκεσε μόλις μια σεζόν: Ο λόγος για το Firefly του Joss Whedon. Πρωταγωνιστές, το ετερόκλητο πλήρωμα ενός παλιού διαστημοπλοίου που προσπαθούσε να επιβιώσει σε ένα άγριο σύνορο, αναλαμβάνοντας κάθε είδους δουλειές, νόμιμες ή όχι και τόσο νόμιμες, μετά από έναν πόλεμο (αντίστοιχου «χαρακτήρα» με τον Αμερικανικό Εμφύλιο) που άφησε πικρές μνήμες και εμπειρίες. Πολλοί παραλλήλισαν το Firefly (και την ακόλουθη ταινία του, Serenity) με έναν από τους πρώτους «space cowboys», τον Χαν Σόλο (Χάρισον Φορντ) του Star Wars, o οποίος ίσως και να είναι η πιο γνωστή φιγούρα «ντεσπεράντο/ τυχοδιώκτη» του διαστήματος, που με μόνα μέσα το διαστημόπλοιο, το όπλο και έναν πιστό φίλο, προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα ως επί το πλείστον εχθρικό σύμπαν.

Η λίστα είναι μεγάλη- μεγαλύτερη από ό,τι θα περίμενε κανείς. Το πρόσφατο Cowboys and Aliens είναι ένα χαρακτηριστικό, αν και ιδιόρρυθμο παράδειγμα, ενώ το παλαιό Westworld, το οποιο πρόκειται σύντομα να εμφανιστεί εκ νέου στις τηλεοπτικές οθόνες ως σειρά, είναι μια άλλη ιδιαίτερη περίπτωση. Επίσης, το εν λόγω genre πάντα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στον κόσμο των κινουμένων σχεδίων: οι περισσότεροι σημερινοί τριαντάρηδες θυμούνται «παιδικά» όπως ο «Saber Rider», ο «Bravestarr», οι «Silverhawks», οι «Galaxy Rangers» και άλλοι «σερίφηδες του Διαστήματος», ενώ οι περισσότεροι φίλοι των ιαπωνικών anime έχουν τουλάχιστον ακούσει κάποια στιγμή ονόματα όπως «Trigun» και «Cowboy Bebop».

Εξάσφαιρα και λέιζερ λοιπόν. Γιατί όχι.

Το Dominion και το Defiance στις 23.00 και 00.00 κάθε Παρασκευή στη ζώνη Friday Fiction αποκλειστικά στο ΟΤE CINEMA 1HD στον ΟΤΕ ΤV.