ΔΙΕΘΝΕΣ
19/11/2021 11:47 EET

WFP σε Μασκ: Αυτό είναι το σχέδιο των 6 δισ. για την καταπολέμηση της πείνας

«Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε με εσάς - και οποιονδήποτε άλλον - που τον ενδιαφέρει σοβαρά η σωτηρία εκατομμυρίων ανθρώπων»

via Associated Press

Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών ( United Nations’ World Food Programme), Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, παρουσίασε ένα σχέδιο δαπανών 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση της παγκόσμιας πείνας. Μια άμεση απάντηση σε μια συζήτηση με τον CEO της Tesla, Έλον Μασκ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι θα πουλούσε μετοχές της Tesla για να χρηματοδοτήσει ένα σχέδιοεάν το WFP μπορούσε να περιγράψει πώς ακριβώς θα λειτουργούσε.

Ο Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, δημοσίευσε στο Twitter μια περίληψη 1.000 λέξεων με την οποία περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο ο ΟΗΕ θα διαθέσει γεύματα και κουπόνια αξίας 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ταΐσει περισσότερους από 40 εκατομμύρια ανθρώπους σε 43 χώρες που βρίσκονται «στο χείλος του λιμού» – αποτρέποντας έτσι αυτό που το WFP αποκαλεί μια επικείμενη καταστροφή.

Στο κείμενο το WFP προτείνει να δοθούν 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια για αγορά και παράδοση τροφίμων απευθείας, 2 δισεκατομμύρια δολάρια για μετρητά και κουπόνια τροφίμων (συμπεριλαμβανομένων των τελών συναλλαγής) σε μέρη όπου μπορούν να λειτουργήσουν οι αγορές και να δαπανηθούν άλλα 700 εκατομμύρια δολάρια για τη διαχείριση νέων προγραμμάτων διατροφής που θα προσαρμόζονται στις συνθήκες της κάθε χώρας και θα διασφαλίζουν ότι η βοήθεια φτάνει στις πιο ευάλωτες ομάδες.

Άλλα 400 εκατομμύρια δολάρια θα χρησιμοποιηθούν για την διαχείριση, διοίκηση, έλεγχο και συντονισμό του προγράμματος.

«Αυτή η κρίση πείνας είναι επείγουσα, άνευ προηγουμένου και μπορεί να αποφευχθεί. Ζητήσατε ένα ξεκάθαρο σχέδιο με ανοιχτά βιβλία. Ορίστε! Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε με εσάς - και οποιονδήποτε άλλον - που τον ενδιαφέρει σοβαρά η σωτηρία εκατομμυρίων ανθρώπων», έγραψε ο Ντέιβιντ Μπίσλεϊ σε ξεχωριστή ανάρτηση στο Twitter απαντώντας στον Έλον Μασκ, ο οποίος είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με καθαρή περιουσία περίπου 288 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Ο διάλογος Μασκ - Μπίσλεϊ ξεκίνησε μετά από συνέντευξη που παραχώρησε ο  διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών ( United Nations’ World Food Programme) στο CNN τον περασμένο μήνα, στην οποία ζητούσε από του Μακ και Μπέζος να «αναλάβουν δράση τώρα, σε μια μεμονωμένη ενέργεια» καταβάλλοντας ««Έξι δισ. δολάρια για να βοηθήσουν 42 εκατομμύρια ανθρώπους που κυριολεκτικά θα πεθάνουν από την πείνα, αν δεν γίνει κάτι άμεσα». 

Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής αν οι Μασκ - Μπέζος έχουν μελετήσει το σχέδιο του Μπίσλεϊ καθώς δεν έχουν προβεί σε κάποιο σχόλιο, με την εκπρόσωπο του Τζεφ Μπέζος, Άντζελα Λάντερς απλά να υπενθυμίζει τις φιλανθρωπικές δωρεές, στο σύνολο της, από το αφεντικό της Amazon.  

 

Πηγή: CNN.com