ΔΙΕΘΝΕΣ
05/04/2019 08:18 EEST | Updated 05/04/2019 09:00 EEST

Wikileaks: Ο Ασάνζ θα εκδιωχθεί από την πρεσβεία του Ισημερινού εντός «ωρών ή ημερών»

Με πρόσχημα το σκάνδαλο των υπεράκτιων εταιρειών για τα INA Papers.

ASSOCIATED PRESS

Τον κίνδυνο να διωχθεί από την πρεσβεία του του Ισημερινού στο Λονδίνο εντός των επόμενων ωρών ή ημερών διατρέχει ο ιδρυτής των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, σύμφωνα με τον επίσημο λογαριασμό του οργανισμού στο twitter.

«Υψηλά ιστάμενη πηγή στο κράτος του Ισημερινού είπε στον ιστότοπο WikiLeaks ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ θα διωχθεί βιαίως εντός ”ωρών ή μερών” με πρόσχημα το σκάνδαλο των υπεράκτιων εταιρειών για τα INA Papers - και ότι υπάρχει ήδη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη σύλληψή του», αναφέρει η ανάρτηση .

Πρόκεται για μια σειρά εγγράφων που διέρρευσε βουλευτής του Ισημερινού και ενέπλεξαν τον πρόεδρο της χώρας Λενίν Μορένο σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς.

Η προειδοποίηση του WikiLeaks καταγράφεται δύο ημέρες αφού ο Μορένο κατηγόρησε τον Ασάνζ ότι έχει «παραβιάσει επανειλημμένα» τους όρους, βάσει των οποίων του χορηγήθηκε άσυλο και πρόσθεσε ότι το Κίτο συζητά με το Λονδίνο μια διευθέτηση ώστε η Βρετανία να του επιτρέψει να φύγει από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου κατέφυγε το 2012.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Ισημερινού άφησε να εννοηθεί πως τα WikiLeaks ευθύνονται για τη διαρροή φωτογραφιών της προσωπικής ζωής του στο διαδίκτυο, χωρίς να δώσει κάποιο στοιχείο που να τεκμηριώνει την υποψία του αυτή. Ο πρόεδρος του Ισημερινού επανέλαβε επίσης την απαίτηση ο Ασάνζ να μην παρεμβαίνει σε πολιτικά ζητήματα άλλων κρατών.

Ο ιδρυτής των WikiLeaks κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου διενεργούνταν έρευνες της δικαιοσύνης σε βάρος του κατηγορίες για βιασμό. Ο πρώην πρόεδρος του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, του χορήγησε άσυλο. Η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο από τις σουηδικές αρχές, αλλά η βρετανική αστυνομία λέει πως θα τον συλλάβει τη στιγμή που θα βγει από την πρεσβεία, διότι είχε παραβιάσει τους όρους της προσωρινής αποφυλάκισής του, όταν ζήτησε άσυλο. Ο Ασάνζ έχει εκφράσει επανειλημμένα τον φόβο ότι σκοπός των διώξεων σε βάρος του είναι εντέλει να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου οι αρχές σκοπεύουν να τον ενάγουν σε δίκη διότι αποκάλυψε χιλιάδες απόρρητα και διαβαθμισμένα έγγραφα της αμερικανικής κυβέρνησης για τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Η σχέση του Ασάνζ με τους οικοδεσπότες του στην πρεσβεία επιδεινώθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Η πρόσβαση στο διαδίκτυο του απαγορεύθηκε πέρυσι.

Πηγή: ΑΠΕ