ΔΙΕΘΝΕΣ
13/06/2019 12:27 EEST

Wikileaks: Η Βρετανία δέχτηκε το αίτημα έκδοσης του Ασάνζ στις ΗΠΑ

Την Παρασκευή κρίνεται η τύχη του στο δικαστήριο.

DANIEL LEAL-OLIVAS via Getty Images

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Σατζίντ Τζαβίντ, αποκάλυψε ότι υπέγραψε το αίτημα έκδοσης του ιδρυτή των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για κατασκοπεία.

«Βρίσκεται δικαίως στη φυλακή. Υπάρχει αίτημα έκδοσης από τις ΗΠΑ που θα κριθεί ενώπιον του δικαστηρίο αύριο, αλλά χθες υπέγραψα την εντολή έκδοσης και την πιστοποίησα και αυτό θα εξεταστεί αύριο στο δικαστήριο».

Η απόφαση του Τζαβίντ ανοίγει το δρόμο προς το δικαστήριο να στείλει τον ιδρυτή των WikiLeaks στην Αμερική. Ο Ασάνζ αντιμετωπίζει 18 σοβαρές κατηγορίες, που του έχουν αποδοθεί από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, μεταξύ των οποίων παραβιάσεις του νόμου περί κατασκοπείας. Κατηγορείται για δημοσίευση διαβαθμισμένων πληροφοριών και να συνωμοσία για να εισβάλει σε κυβερνητικό υπολογιστή.

Ο 47χρονος Αυστραλός τον τελευταίο μήνα ήταν πολύ άρρωστος για να εμφανιστεί κατά την τελευταία ακρόαση στο δικαστήριο του Ουέστμινστερ, σε σχέση με το αίτημα των ΗΠΑ.

Η ακρόαση έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή και ανάλογα με την κατάσταση του Ασάνζ μπορεί να πραγματοποιηθεί στη φυλακή Μπέλμαρς, όπου κρατείται.

Πηγή: Guardian

Sponsored Post