Wiki loves Earth - Greece: Φωτογραφίστε την ελληνική φύση για διαγωνισμό της Wikipedia

Wiki loves Earth - Greece: Φωτογραφίστε την ελληνική φύση για διαγωνισμό της Wikipedia
A German hiker walks down a slope of Mount Olympus, at 2,500 meters (8,200 feet) in northern Greece, on Sunday, June 19, 2005. Olympus, Greece's tallest mountain at 2,917 meters (9,570 feet) was the mythological home of the ancient Greek gods. (AP Photo/Petros Giannakouris)
A German hiker walks down a slope of Mount Olympus, at 2,500 meters (8,200 feet) in northern Greece, on Sunday, June 19, 2005. Olympus, Greece's tallest mountain at 2,917 meters (9,570 feet) was the mythological home of the ancient Greek gods. (AP Photo/Petros Giannakouris)
ASSOCIATED PRESS

Κάλεσμα σε φωτογράφους, ερασιτέχνες ή μη, να φωτογραφίσουν μνημεία της φύσης και προστατευόμενους τόπους στην Ελλάδα και να διαθέσουν τις εικόνες στο Wikimedia Commons και τη Wikipedia (Βικιπαίδεια), απευθύνει το Wikimedia Foundation.

Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση στην σχετική σελίδα του διαγωνισμού, το Wiki Loves Earth είναι διαγωνισμός φωτογραφίας και συνεισφοράς περιεχομένου, με στόχο την ενημέρωση και τον εμπλουτισμό των διαδικτυακών εγχειρημάτων που υποστηρίζονται από το Wikimedia Foundation, όπως η Βικιπαίδεια, με φωτογραφίες των φυσικών μνημείων και των προστατευόμενων εκτάσεων στο έδαφος της Ελλάδας και στην δημιουργία εικόνων για υψηλό αριθμό φυσικών μνημείων και των προστατευόμενων εκτάσεων στην Ελλάδα (με ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα ενδιαφερόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα).

«Με την παραχώρηση ελεύθερης άδειας χρήσης οι φωτογραφίες καθίστανται ιδιοκτησία της ανθρωπότητας – θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε για οποιονδήποτε σκοπό, χωρίς να ξεχνούν να αναφέρουν τον φωτογράφο και την πηγή από όπου ανακτήθηκε η φωτογραφία» σημειώνεται σχετικά.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να εγγραφούν στο Wikimedia Commons («αδελφικό» στη Wikipedia εγχείρημα) να βρουν στον κατάλογο των τοποθεσιών αυτό που είναι κοντά, να τραβήξουν τις φωτογραφίες τους και να τις ανεβάσουν στο Wikimedia Commons. Μπορούν να υποβληθούν και φωτογραφίες που είχαν τραβηχτεί κατά το παρελθόν- ωστόσο πρέπει να υποβληθούν εντός της περιόδου του διαγωνισμού, που λήγει στις 15 Ιουνίου.

Όλες οι συμμετοχές πρέπει να είναι πρωτότυπες φωτογραφίες που αποστέλλονται από τους δημιουργούς τους. Ο κάθε συμμετέχων μπορεί να συνεισφέρει με όσες φωτογραφίες και από όσους τόπους επιθυμεί.

Οι φωτογραφίες πρέπει να απεικονίζουν μια συγκεκριμένη φυσική προστατευόμενη περιοχή από τον σχετικό κατάλογο περιοχών. Η κάθε φωτογραφία θα πρέπει να έχει ανάλυση τουλάχιστον 2 megapixels, και επιτρέπεται η συμμετοχή φωτογραφιών τραβηγμένων με ασπρόμαυρο φιλμ ή φωτογραφίες σκαναρισμένες (για παλαιότερες φωτογραφίες τραβηγμένες με φιλμ και εφόσον έχουν σκαναριστεί με την αντίστοιχη ανάλυση).

Μέχρι το τέλος Ιουνίου 2016 θα επιλεχθούν οι καλύτερες φωτογραφίες από την κριτική επιτροπή με βάση την τεχνική αρτιότητά της, την αξία της σχετικά με το τόπο ή αντικείμενο του περιβάλλοντος το οποίο αποτυπώνει/αναδεικνύει, και την αξία της σχετικά με την εγκυκλοπαιδική εικονογράφηση λημμάτων στην Βικιπαίδεια. Μετά την ανάδειξη των πρώτων θέσεων στον ελληνικό διαγωνισμό, οι νικήτριες φωτογραφίες θα προωθηθούν στο διεθνές διαγωνιστικό μέρος του Wiki Loves Earth.

Οι προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα εκτείνονται σε όλη την έκτασή της ως Εθνικά Πάρκα και Δρυμούς, Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης, υδροβιότοπους και άλλες προστατευόμενες περιοχές. Συμπεριλαμβάνοντας στον κατάλογο τις περιοχές Natura 2000, η έκταση των περιοχών καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της Ελλάδας και δημιουργεί ευκαιρία πρόσβασης σε μια κοντινή διαγωνιστική τοποθεσία για μεγάλο μέρος του πληθυσμού. «Πρακτικά, οποιοσδήποτε μπορεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό χωρίς να ταξιδέψει περισσότερα από 30 χλμ για να βρεθεί σε μια προστατευόμενη περιοχή, ενώ είναι πολύ πιθανό να ζει ήδη μέσα σε μία από αυτές» σημειώνεται σχετικά.

Ο κατάλογος των διαγωνιστικών περιοχών βρίσκεται στο Commons Wiki Loves Earth 2016 in Greece/Sites.

Δημοφιλή