Η δήμαρχος, η εταίρα, η «νονά» και το αγρίμι: οι γυναίκες του Defiance

Η δήμαρχος, η εταίρα, η «νονά» και το αγρίμι: οι γυναίκες του Defiance
Archive

Καθώς προχωρεί η πλοκή του «Defiance», και έχοντας πίσω μας την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είναι ευκαιρία να ρίξει κάποιος μια ματιά στη σύνθεση του γυναικείου καστ της σειράς.

Γενικότερα, η σχέση μεταξύ της γυναίκας και της επιστημονικής φαντασίας ήταν ανέκαθεν κάπως...περίεργη. Σαν είδος, το sci-fi είχε παραδοσιακά ανδρικό κοινό- το κλίμα άρχισε να αντιστρέφεται τα τελευταία χρόνια, όταν τόσο η ΕΦ όσο και το fantasy έγιναν «mainstream» μορφή διασκέδασης, και σαφώς περισσότερες εκπρόσωποι του ωραίου φύλου άρχισαν να ασχολούνται με κάτι που παλαιότερα θεωρούνταν περισσότερο «βασίλειο των geeks».

Από την άλλη πλευρά βεβαίως, η ΕΦ στην τηλεόραση έχει μακρά παράδοση όσον αφορά στον προβολή δυναμικών, προοδευτικών προτύπων για τη γυναίκα, τα οποία απείχαν από την έννοια του «eye candy»: η Uhura του Star Trek ήταν ένας από τους πρώτους χαρακτήρες Αφροαμερικανίδων στην αμερικανική τηλεόραση που δεν έπαιζε ρόλο υπηρέτριας ή κάτι ανάλογου. Η Susan Ivanova του Babylon 5 ήταν ένας από τους πιο δυνατούς χαρακτήρες της σειράς, ενώ το ίδιο ισχύει και για την Aeryn Sun του Farscape (ένας από τους πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες μίας ούτως ή άλλως πολύ character-based σειράς, που είχε ίσως τη μεγαλύτερη εξέλιξη όλων), τη Samantha Carter του Stargate SG-1, τα κορίτσια του Firefly, την Kira Nerys και την Janeway των Star Trek (DS9 και Voyager αντίστοιχα) αλλά και την Starbuck του Battlestar Galactica. Η καλή επιστημονική φαντασία γενικότερα οφείλει να είναι μπροστά από την εποχή της- και αυτό περιλαμβάνει προφανώς και κοινωνικά ζητήματα, όπως η ισότητα των φύλων.

H Julie Benz στον ρόλο της Amanda Rosewater

Το Defiance, με την κληρονομιά που φέρουν οι συντελεστές του, έχοντας εργαστεί σε Alien Nation, Farscape και Star Trek, δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Οι σημαντικότεροι γυναικείοι χαρακτήρες του επ'ουδενί είναι αδιάφοροι στους οφθαλμούς του ανδρικού κοινού – ωστόσο το γράψιμο και τα χαρακτηριστικά τους, σε όλες τις περιπτώσεις, πηγαίνουν τις κυρίες του Defiance ένα (ή και παραπάνω) πολλά βήματα παραπέρα. Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα είναι η δήμαρχος της πόλης, Amanda Rosewater, την οποία ενσαρκώνει η Julie Benz. Προσωπικά είχα δει πρώτη φορά την Benz στον ρόλο της στον Dexter, ο οποίος ήταν αυτός μιας εξαιρετικά ευάλωτης και εύθραυστης ψυχολογικά γυναίκας, η οποία αποτελούσε μάλλον ένα άτομο που έχρηζε «προστασίας» παρά αυτό που θα λέγαμε «δυναμική γυναίκα». Σχετικά παρεμφερής (αν και περισσότερο «ιδεαλίστρια» παρά «εύθραυστη») ήταν ο ρόλος της στο Rambo 4. Ωστόσο το ρεπερτόριο της Julie Benz είναι μεγαλύτερο από αυτό του «ευαίσθητου λουλουδιού», και αυτό αποδεικνύεται τόσο από τον ρόλο της στο The Boondock Saints 2: All Saints Day, όσο και στο Defiance. Η Amanda Rosewater έχει περάσει πολλά- όπως και όλοι οι άλλοι χαρακτήρες της σειράς, άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο. Σε μια δύσκολη περίοδο χάους και (για πολλούς) κυνισμού, που διαφορετικές φυλές προσπαθούν να συμβιώσουν σε έναν κόσμο που είναι πρακτικά άγνωστος για όλους, η Amanda επιλέγει μια άλλη οδό: αυτήν της «τιμονιέρισσας», αναλαμβάνοντας τη δημαρχία του Defiance, ενός φιλόδοξου εγχειρήματος ομόνοιας, που η ίδια θεωρεί «κλειδί» για το μέλλον. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι «απλά» ιδεολόγος: η Amanda Rosewater είναι 100% πολιτικός, γνωρίζει και βλέπει τον κόσμο όπως είναι- και για αυτό ακριβώς ξέρει πώς να κινηθεί και ποιες είναι οι αποχρώσεις του «γκρίζου» οι οποίες «δικαιολογούνται» και ποιες είναι «too much». Οι δύσκολες αποφάσεις είναι για τους ανθρώπους που μπορούν να τις πάρουν. Και σε ουδεμία περίπτωση τίθεται επ αμφιβόλω εάν η Amanda είναι ένας από αυτούς.

H Kenya Rosewater (Mia Kirshner)

Η αδερφή της Amanda, Kenya Rosewater, πάλι, είναι διαφορετική περίπτωση. Ξεκινώντας, να τονίσω ότι η Mia Kirshner, είναι hot, και αυτό το βλέπει και το αντιλαμβάνεται όποιος έχει μάτια. Την εν λόγω ηθοποιό είχα προσέξει αρχικά στο «24», που έπαιζε έναν αρκετά ιδιαίτερο ρόλο (και με είχε στείλει καρφωτό στο IMDB για να δω ποια και τι, και μετά προφανώς στο Google Images). Στο Defiance παίζει αυτό που θα λέγαμε «εταίρα»- και η χρήση του όρου δεν αποτελεί ευφημισμό για να προσπαθήσω να αποφύγω τον όρο «ιερόδουλη» ή «πόρνη». Η Kenya Rosewater (όπως και ο αρκετά παρεμφερής χαρακτήρας της Inara Serra -η Morenna Baccarin του Homeland και του V- στο Firefly) παραπέμπει άμεσα στην αρχαιοελληνική έννοια του όρου. Η Kenya δεν είναι θύμα, δεν ντρέπεται για αυτό που κάνει, δεν βγάζει κάποιου είδους ενοχικότητα, καταναγκασμό ή προστυχιά: η Kenya δεν είναι θύμα, οι αποφάσεις και οι επιλογές της είναι συνειδητές, και είναι περήφανη για αυτές. Είναι η ιδιοκτήτρια του NeedWant (μπαρ και οίκος ανοχής), όπου είχε αρχίσει να δουλεύει ως σερβιτόρα και είναι ένθερμη υπέρμαχος της ελευθερίας της έκφρασης – και σε συναισθηματικό ή/και σεξουαλικό επίπεδο. Η παρορμητικότητά της την βάζει συχνά σε μπελάδες, αλλά τις πιο πολλές φορές μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνη της.

H Jamie Murray ως Stahma Tarr

Εξαιρετικά ιδιαίτερη περίπτωση, η οποία, τρόπον τινά, «αλληλοσυμπληρώνεται» με τις δύο προαναφερθείσες, είναι η Stahma Tarr (Jamie Murray- μπορεί το μέικαπ να είναι πάρα πολύ βαρύ, αλλά η κα Μurray είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα μπορεί να διατηρεί αυτή την αύρα αισθησιασμού που χαρακτηρίζει τους περισσότερους χαρακτήρες που ενσαρκώνει ακόμα και φορώντας νικάμπ). Η Stahma είναι γυναίκα μέσα στην ανδροκρατούμενη κουλτούρα των Castithan- και μάλιστα, άνδρας της είναι ο «νονός» Datak Tarr, ο οποίος δεν είναι κάποιος που μπορεί κανείς να «πουλήσει» εύκολα. Ωστόσο, η Stahma είναι μια γυναίκα που δεν αρκείται σε αυτό που θα θεωρούσαν πολλοί ως «θέση της». Έχει φιλοδοξίες, έχει το μυαλό, και έχει μια φυσική, θα έλεγε κανείς, τάση προς τη μηχανορραφία και την ίντριγκα (για να το θέσουμε με τηλεοπτικούς όρους, θα ήταν μία άξια αντίπαλος για την Cersei Lannister του Game of Thrones). Πολύ συχνά είναι αυτή που κινεί τα νήματα πίσω από τον Datak και τον γιο τους, Alak, τους οποίους και ξέρει να «χειρίζεται». Η σχέση αγάπης- μίσους της με τον σύζυγό της ιδιαίτερα είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες της σειράς, καθώς και οι δύο γνωρίζουν (από ένα σημείο και μετά ειδικά) ακριβώς τι είναι ο άλλος, κάτι που πολύ συχνά μπορεί να τους εξοργίζει. Εν μέσω μιας ανδροκρατούμενης κουλτούρας σε έναν λαβωμένο κόσμο, η Stahma δίνει τη δική της μάχη για τη δύναμη, με όλα τα μέσα τα οποία διαθέτει- και φαίνεται πιο πιθανό από το αντίθετο ότι αυτά θα είναι υπερεπαρκή για να τα καταφέρει. Ωστόσο, πίσω από όλα αυτά, εξακολουθεί να είναι σύζυγος, μητέρα και Castithan – και όποιος δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα το οποίο αφορά σε αυτές τις ιδιότητές της, τείνει να αποκτά και ο ίδιος πρόβλημα.

H Stephanie Leonidas στον ρόλο της Irisa

Κλείνοντας, η Irisa (πρέπει να ειπωθεί ότι η Stephanie Leonidas είναι όμορφο κορίτσι, αλλά αυτό το «άγριο» makeup των Irathients δεν το αναδεικνύει όσο θα μπορούσε...), η θετή κόρη του Nolan, είναι, μαζί με τον νέο lawkeeper της πόλης, ένας από τους πιο επίφοβους χαρακτήρες της σειράς όσον αφορά στις μαχητικές της ικανότητες. Νεαρή, από μια εκ των πραγμάτων «βάρβαρη» κουλτούρα, μεγαλωμένη από έναν γήινο, δεν ανήκει πουθενά – όπως και ο ίδιος o Nolan. Αναζητώντας το δικό της πεπρωμένο σε έναν νέο κόσμο, προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις διαφορετικές της ταυτότητες, άλλες φορές με περισσότερη και άλλες φορές με λιγότερη επιτυχία. Η νοοτροπία της είναι αντίστοιχη με αυτήν του ανθρώπου που τη μεγάλωσε: πρώτα χτυπάμε και κάνουμε ερωτήσεις αργότερα. Είναι πάντα έτοιμη για μάχη, φανατικά ανεξάρτητη (ο μόνος τον οποίο αποδέχεται ουσιαστικά να επικρίνει τις επιλογές της είναι o Nolan- και όχι πάντα) και το story arc της Iratient κληρονομιάς της αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της σειράς.

Μην χάσετε κάθε Παρασκευή το Defiance και το Dominion από τις 23.00 στη ζώνη Friday Fiction αποκλειστικά στο ΟΤE CINEMA 1HD στον ΟΤΕ ΤV.

Δημοφιλή