«Η Αλήθεια είναι.»
ake1150sb via Getty Images

Δεν είμαι δημοσιογράφος και ποτέ δε τα πήγαινα καλά με το γράψιμο, αλλά ήθελα να ξεκινήσω μηνιαία θέματα πάνω στο [women] leadership και κυρίως στο χώρο της τεχνολογίας και του Design.

Ονομάζομαι Ράνια, ζω μόνιμα στο εξωτερικό εδώ και 5 χρόνια και είμαι Design Director στην ΙΒΜ στο Λονδίνο με διεθνείς διακρίσεις στο χώρο του leadership, tech και digital. Ο λόγος που ήθελα να ξεκινήσω να γράφω, είναι διότι βλέπω μια μεγάλη έλλειψη νέου γυναικείου «leadership» και «role model» στη χώρα μας, καθώς πιστεύω πως έχουμε ικανότατες γυναίκες που απλά πρέπει να βγουν στην επιφάνεια. Επίσης, όποιος/α θα ήθελε να δει την δουλειά μου, είμαι καλεσμένη ομιλήτρια στο φετινό Digitized Conference 23-25 Νοεμβρίου στην «Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση».

Η αλήθεια είναι λοιπόν, πως το εξωτερικό είναι αρκετά μοναχικός και επίπονος δρόμος αλλά συνάμα και πολύ συναρπαστικός. Ο λόγος που μαθαίνουμε συνέχεια για τους Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό είναι διότι εκεί υπάρχει μεγαλύτερη αξιοκρατία, δυνατές οικονομίες, πολλές ευκαιρίες και για να πετύχει κανείς θα πρέπει πραγματικά να είναι αφοσιωμένος σε αυτό που κάνει, καθώς ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλός και απαιτητικός - ειδικά σε πολυπολιτισμικές πόλεις όπως το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη. Αυτό που θα συμβούλευα για όποιον/α ενδιαφέρεται να έχει ένα επαγγελματικό μέλλον στο εξωτερικό είναι να ξέρει πολύ καλά τον λόγο που το κάνει, διότι άλλο σπουδές, άλλο εργασία και άλλο καριέρα.

Ίσως η μεγαλύτερη εσφαλμένη αντίληψη περί leadership είναι πως ‘ηγεσία’ σημαίνει ‘δύναμη’ το οποίο δεν ισχύει πάντα. Οι πραγματικοί leaders είναι αυτοί οι οποίοι έχουν ανθρώπους που τους σέβονται για την σκληρή δουλειά, το όραμα, την ιδεολογία, το ήθος και την αφοσίωσή τους. Έχουμε μια τάση επίδειξης ως Έλληνες, όπου δε συναντάται ιδιαίτερα στο εξωτερικό. Υπάρχει ένα ρητό που λέειshowing off is the fools idea of glory (η επίδειξη είναι του ανόητου η ιδέα για τη δόξα). Έχουμε στοιχεία και χαρακτηριστικά που θα ζήλευαν πολλές κουλτούρες, και ταυτόχρονα συγκεντρωνόμαστε στα αρνητικά.

Ο Έλληνας από την φύση του έχει συναίσθημα, μεράκι και φιλότιμο και αυτό κάνει την διαφορά. Αυτά τα συστατικά σε κάνουν να ξεχωρίζεις και η αγορά έξω ειναι σε θέση να τα ανταμείβει ανάλογα. Χρέος μας εδώ ως Έλληνες του Εξωτερικού ειναι να τα προάγουμε αυτά και να κάνουμε τις ισχυρές οικονομίες να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ειδικά στο τομέα της τεχνολογίας, η Ελλάδα έχει πολύ δυνατά μυαλά. Λέγοντας αυτό, ήμουν αυτήν την εβδομάδα στο Web Summit στη Λισαβόνα όπου η Αθήνα μας, ανακηρύχθηκε η καλύτερη Ευρωπαϊκή πόλη της καινοτομίας για το 2018 με έπαθλο 1.000.000€, το οποίο χρηματικο ποσό θα χρησιμοποιηθεί σε ελληνικές καινοτόμες ιδέες και δραστηριότητες. Είμαι πολύ περήφανη που είμαι Ελληνίδα και δεν πιστεύω ότι αυτό μου στάθηκε ποτέ εμπόδιο, αντιθέτως το ’Greek Spirit’ όπως το αποκαλούν, είναι βασικό στοιχείο της επαγγελματικής πορείας μου στο εξωτερικό. Ίσως για μένα να ήταν πιο εύκολο να προσαρμοστώ, καθώς όλες μου οι σπουδές ήταν στο εξωτερικό, αλλά έχοντας δουλέψει σε διαφημιστικές εταιρείες στην Αθήνα, οπού ξεκίνησα την πορεία μου, και οι ρυθμοί με τους οποίους έμαθα να εργάζομαι, ουσιαστικά με προετοίμασαν για το μετά. Η όποια επιτυχία και ‘’leadership’’, αποδίδεται σε γνώσεις, πολύ σκληρή δουλειά, προσαρμοστικότητα, συγχρονισμό, κατάλληλες συγκυρίες και φυσικά καθοδήγηση και υποστήριξη απ’ τους σωστούς ανθρώπους.

Έχω πολλές ιστορίες να διηγηθώ αλλά μια πιο πρόσφατη που έχω είναι πριν 2 εβδομάδες όπου με είχαν καλέσει ως μέντορα σε ένα startup weekend powered by Google στην Ιταλία, γενικά είμαι Μέντορας σε διάφορα πανεπιστήμια, events & hackathons σε όλη την Ευρώπη, οπότε βλέπω αρκετά κοινά στοιχεία. Ήμασταν λοιπόν 10 Μέντορες και είχαμε 10 ομάδες. Πέρα από το γεγονός φυσικά ότι υπήρχαν μόνο 6 γυναίκες αναμεσά σε 70 συμμετέχοντες, όταν ερχόταν η κάθε ομάδα να μας παρουσιάσει, οι άντρες ήταν μπροστά μπροστά για να κάνουν ’debate’ και οι γυναίκες πίσω στην γωνιά ήσυχες. Σταμάτησα όπως ήταν τις παρουσιάσεις - κάλεσα τις γυναίκες μπροστά και ουσιαστικά τους είπα ότι δεν έχουν καμία θέση κρυμμένες πίσω και να πουν την γνώμη τους. Η έκφραση τους ήταν έκπληξή και μου είπαν ευχαριστώ με ένα χαμόγελο αμηχανίας και φυσικά όλοι ένιωσαν άβολα. Δε χρειάζεται κανένα ευχαριστώ - χρειάζονται περισσότερες γυναίκες και άντρες να κάνουν step-up και όταν βλέπουν κάτι αντίστοιχο να μιλάνε. Όπως είχε πει η ’Sheryl Sandberg - Facebook COO’, μια από τις πιο ισχυρές γυναίκες στο κόσμο «Sit on the table» - κοινώς ‘να διεκδικείτε μια θέση στο τραπέζι μιας επαγγελματικής συνάντησης’. Αν και είμαστε στο έτος 2018 έχουμε ακόμα θέματα ’diversity’ και κυρίως στην Ελλάδα και ειδικά στον χώρο της τεχνολογίας αλλά και σε θέσεις ηγεσίας. Στο ‘’Web Summit’’ φέτος, το ’diversity’ είναι από τα πιο φλέγοντα θέματα παγκοσμίως στον χώρο της τεχνολογίας. Το ακούω συνέχεια, το ζω συχνά και το βλέπω παντού. Δεν πρόκειται να υπάρξει ριζική αλλαγή αν δεν έχουμε άντρες και γυναίκες βήμα - βήμα μαζί, από μικρά καθημερινά πράγματα να καθοδηγήσουν τη νέα γενιά.

Η αλήθεια είναι λοιπόν, πως οποιαδήποτε διάκριση και προαγωγή δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με το αν είσαι γυναίκα η όχι - αυτό που πρέπει να έχει σημασία είναι η ποιότητα της δουλειάς που παράγεις, η υπομονή και επιμονή και ο χαρακτήρας. Γι’ αυτό πιστεύω πως κυρίως οι γυναίκες που έχουν ’Executive’ θέσεις, ή εάν είναι δημόσια πρόσωπα στην τεχνολογία, έχουν εν μέρει καθήκον να είναι πρότυπα για τις πιο νέες.

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να κάνω μια “έκκληση” (shout-out) στην ομάδα της ‘’FPower’’ η οποία αποτελείται από τρεις εξαιρετικές γυναίκες, οι οποίες προσπαθούν να ενισχύσουν την γυναικεία ηγεσία “Female Leadership” στην Ελλάδα και να αλλάξουν τα τωρινά δεδομένα.

Σημείωση: Οι ανωτέρω απόψεις έχουν προσωπικό χαρακτήρα και δεν αντιπροσωπεύουν την εταιρεία που εργάζομαι.