Ξεκινά η κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB

Ξεκινά η κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB
Grigorii_Pisotckii via Getty Images

Την έναρξη του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας, IGB, ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αφορμή την υπογραφή συμφωνιών για την υλοποίηση του έργου, στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Το ΥΠΕΝ κάνει λόγο για ένα εμβληματικό έργο για την Ελλάδα και συνολικά τα Βαλκάνια, που θα διοχετεύσει φυσικό αέριο από τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP) στο δίκτυο της Βουλγαρίας και άλλων χωρών της ΕΕ.

Οι συμφωνίες υπεγράφησαν στη σύνοδο για τη διασυνδεσιμότητα στην Ανατολική Ευρώπη (CESEC), που πραγματοποιείται στη Σόφια, παρουσία της υπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούσκα Πέτκοβα, του Επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ, Μιγκέλ Κανιέτε και του Έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη και περιλαμβάνουν τα εξής:

- Οι κοινοπραξίες των αγωγών ΤΑΡ και IGB υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για τη μεταφορά φυσικού αερίου.

- Η Bulgarian Energy Holding και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπέγραψαν συμφωνία για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του IGB και άλλων έργων.

«Ο αγωγός IGB αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του οράματός μας για ενοποιημένη αγορά φυσικού αερίου στα Βαλκάνια» δήλωσε ο κ. Σταθάκης και υπογράμμισε «τη μεγάλη σημασία του έργου για την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού και τη διασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών, μέσω της λειτουργίας διαφοροποιημένων πηγών και οδεύσεων, συμβάλλοντας στη μεγαλύτερη ενοποίηση των ενεργειακών αγορών».

Όπως τόνισε ο υπουργός, «αποτελεί τμήμα του νότιου διαδρόμου και μέσω της διασύνδεσης με τον ΤΑΡ και το δίκτυο του ΔΕΣΦΑ θα παρέχει στη Νοτιοανατολική Ευρώπη πρόσβαση στο αέριο της Κασπίας και άλλων πηγών, καθώς και σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) μέσω των ελληνικών τερματικών σταθμών, όπως ο σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη».

Από την πλευρά του, ο κ. Κανιέτε χαιρέτισε την έναρξη κατασκευής του IGB, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ενεργειακά έργα κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ και έκανε λόγο για μία μεγάλη επιτυχία. Η υλοποίηση του έργου, επισήμανε, είναι ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ενοποιημένης αγοράς φυσικού αερίου, παρέχοντας ασφάλεια εφοδιασμού στην περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

Εκ μέρους της ICGB AD, τις συμφωνίες υπέγραψαν οι εκτελεστικοί διευθυντές της εταιρείας ICGB AD Τεοντόρα Γκεοργκίεβα (Teodora Georgieva) και Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος. Τα εκτελεστικά στελέχη της εταιρείας ανακοίνωσαν επίσης ότι η σύναψη Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ελλάδας για τη διευθέτηση φορολογικών θεμάτων του έργου βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και σύντομα θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ανακοινώθηκε επίσης ότι το έργο θα συμπεριληφθεί ως επιλέξιμος δικαιούχος για συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Διαρθρωτικό Ταμείο της Βουλγαρίας, καθώς και ότι οι Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Ελλάδας και της Βουλγαρίας ενέκριναν το ρυθμιστικό καθεστώς λειτουργίας του.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Δημήτρης Τζώρτζης, ο οποίος υπέγραψε την κοινή δήλωση των μετόχων ως πρόεδρος της ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ, δήλωσε:

«Το σημερινό γεγονός αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τους μετόχους της εταιρείας ICGB AD, την περαιτέρω ενεργειακή διασύνδεση της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και γενικότερα για την ενεργειακή σκηνή στην Ευρώπη. Η προσήλωσή μας, μαζί με την υποστήριξη όλων των συμβαλλόμενων μερών, συντελεί στην έγκαιρη υλοποίηση του αγωγού IGB, ένα στρατηγικό έργο που προωθεί την ολοκλήρωση και την ενεργειακή ασφάλεια και θα παράσχει πρόσβαση σε διαφοροποιημένες πηγές αερίου μέσω μιας νέας διαδρομής από το 2020 και μετά. Ο αγωγός IGB αποτελεί τον ομφάλιο λώρο μεταξύ των δύο χωρών, σε εφαρμογή της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη διασυνοριακή συνδεσιμότητα και απτό παράδειγμα εποικοδομητικής συνεργασίας τριών εταιρειών και ευρωπαϊκών χωρών».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή