Ξεκινάμε Αϊκίντο, κάνουμε μαζί ένα βήμα μπροστά...

Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.

Τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος όταν βρεθεί αντιμέτωπος με αντίξοες συνθήκες, όταν βρεθεί αντιμέτωπος με εμπόδια; Τι μπορεί να κάνει όταν νιώθει ν’ απειλείται ο ίδιος ή το περιβάλλον του ως προς την πορεία που του υπαγορεύουν οι επιθυμίες του για ανακούφιση, βελτίωση, πρόοδο σε υγεία, ευτυχία και επιτυχία;

Ο άνθρωπος μπορεί, όμως μόνον όταν έχει την κατάλληλη ικανότητα, την απαραίτητη δύναμη και την ανάλογη καθαρότητα νου. Όποιοι περπάτησαν αρκετά τον Δρόμο του Πολεμιστή σε οποιαδήποτε κουλτούρα και εποχή αργά ή γρήγορα αναγνώρισαν πως οι μάχες του ανθρώπου που αναγκαστικά χρειάζεται να δίνει καθημερινά δεν τον ωφελούν σε τίποτε όταν είναι καταστροφικές. Οι μεγάλοι Δάσκαλοι που ανέδειξε η Ατραπός του Πολεμιστή είναι αυτοί που μετέτρεψαν τον πόλεμο σε σύστημα αξιών και αυτοβελτίωσης του ανθρώπου που μοιράζεται την μεθοδικότητα με την Επιστήμη, την δίψα για αλήθεια με την Φιλοσοφία, την αισθητική με την Τέχνη, ακόμα και την αναζήτηση του Θεού στον κόσμο με την Πνευματικότητα.

Έτσι αναπτύχτηκε σταδιακά η Πολεμική Τέχνη σε ποικίλους χρωματισμούς και με διαφορετική έμφαση. Όλοι οι προχωρημένοι στην Πολεμική Τέχνη σέβονται και αναγνωρίζουν οποιαδήποτε γνήσια σχολή, γιατί αναγνωρίζουν σε κάθε μια τον Δρόμο του Ανθρώπου. Το Αϊκίντο δίνει κατ’ αρχήν έμφαση στα βασικά: Πώς στέκεσαι; Πώς κινείσαι; Πώς αντιμετωπίζεις αυτόν που σου επιτίθεται; Πως μετατρέπεις την σύγκρουση σε αντιπαράθεση, την αντιπαράθεση σε διάλογο, τον διάλογο σε μάθηση και ενδυνάμωση που με φυσιολογικούς ρυθμούς απελευθερώνουν την αγάπη και ανοίγουν τον δρόμο προόδου σε αρμονία με το περιβάλλον. Το Αϊκίντο χρησιμοποιεί τον συναγωνισμό για την αυτοβελτίωση αλλά αποφεύγει τον ανταγωνισμό και την έμφαση στις διακρίσεις. Η άσκηση δεν κάνει διάκριση σε ηλικία, φύλο, φυλή, εθνικότητα ή κοινωνική τάξη, διότι αναγνωρίζει το έμμεσο όφελος συνάντησης της διαφορετικότητας και ιδιαιτερότητας ανάμεσα στους ανθρώπους. Με την κατάλληλη καθοδήγηση ενός έμπειρου δασκάλου μπορεί ο καθένας ν’ ανακαλύψει μέσα του τον αυθεντικό Πολεμιστή που εκμεταλλεύεται κάθε σύγκρουση σαν ευκαιρία για να βελτιώσει τις ικανότητές του, για να κινείται πιο ελεύθερα στη κοινωνία και με περισσότερη χάρη στη ζωή, εκφράζοντας άφοβα και αβίαστα την προσωπική του αλήθεια.

Ήταν το όραμα του ιδρυτή του συστήματος Αϊκίντο, Μοριχέι Ουέσιμπα, να προσφέρει στην υφήλιο ένα εργαλείο ειρήνης μέσα από την “προσωπική κατάκτηση της υπέρτατης νίκης, την υπέρβαση του εγωισμού και την σύμπνοια με το σύμπαν”, όπως έλεγε. Ξεκινάμε Αϊκίντο, κάνουμε μαζί ένα βήμα μπροστά, έρχεσαι;