Ξύλινες δημιουργίες βήμα - βήμα σ΄ένα εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη

Ξύλινες δημιουργίες βήμα - βήμα σ΄ένα εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη
Alex Pantelakis

Ο Γιώργος και ο Σάκης είναι δυο αδέρφια από την Πολίχνη Θεσσαλονίκης, που τους τελευταίους μήνες ξεκίνησαν τη δική τους επιχείρηση με είδη διακόσμησης.

Οι δυο τους μέρα-νύχτα μελετούν συνεχώς νέα σχέδια και μοιράζονται μεταξύ τους ιδέες που άλλοτε τις εφαρμόζουν αμέσως, άλλοτε τις αφήνουν στην άκρη περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή. Κατασκευές που αφορούν διακοσμητικά χώρου, γούρια, επιχειρηματικά δώρα και άλλα, κατακλύζουν το χώρο που νοικιάζουν στην Πολίχνη και αποδεικνύουν τη σκληρή δουλειά τους.

Ο Γιώργος σπούδασε μηχανολογία και είχε αποκτήσει μια σχέση με το σχεδιασμό κοσμημάτων από μια παλιά του απασχόληση. Παρόλο που όπως μας αναφέρει ”υπήρχε ένα background σε θέματα τεχνογνωσίας και τεχνοτροπίας”, χρειάστηκε πολύ προσωπικό ψάξιμο για να φτάσει στο σημερινό του επίπεδο.

Ο Σάκης σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων. Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι είναι το οικονομικό μυαλό της επιχείρησης, όμως, μας διακόπτει για να τονίσει ότι οι δυο τους μοιράζονται ακριβώς τις ίδιες αρμοδιότητες και ότι πολύ συχνά ”ξεχνάνε ποιανού είναι ποια η κάθε δημιουργία”.

Για να ξεκινήσουν τη YoursCreations χρειάστηκαν έξι μήνες μόνο για να αποκτήσουν την απαραίτητη γνώση πάνω στα λογισμικά που θα χρειάζονταν.

Yourscreations

Πώς, όμως, κατασκευάζουν μια δημιουργία τους από την αρχή μέχρι το τέλος; Ο Σάκης μας λέει ότι "πρώτα το σχεδιάζουμε στο χαρτί και γράφουμε ένα κατεβατό από δίπλα με το τι πρέπει να γίνει. Έπειτα περνάει στον υπολογιστή για να δούμε πώς μπορεί αυτό να γίνει εφικτό. Πρέπει να δούμε πρώτα την προοπτική του”.

Alex Pantelakis

“Το κάνουμε, λοιπόν, τρισδιάστατο και μετά το δοκιμάζουμε πραγματικά. Το σχεδιαστικό είναι ένα τεράστιο κομμάτι και μετά έρχεται η παραγωγή". Τον λόγο παίρνει ο Γιώργος: "Προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε υλικά καινούρια αλλά με διαφορετική νοοτροπία. Χρησιμοποιούμε καθαρό ξύλο με επικάλυψη, το δουλεύουμε τελείως διαφορετικά”.

Alex Pantelakis

“Χρησιμοποιούμε το ακριλικό, ένα οικολογικό υλικό. Άπειροι χρωματισμοί και σε καθρέπτες χρυσούς και ασημένιους. Προσπαθούμε να εστιάσουμε στην κατασκευή και στον σχεδιασμό ώστε να βγάλουμε ένα τελειοποιημένο υλικό που θα κάτσουμε και θα επεξεργαστούμε μόνο το ξύλο", μας λέει χαρακτηριστικά.

Alex Pantelakis

Για χάρη του άρθρου, έφτιαξαν για εμάς ένα Χριστουγεννιάτικο επιχειρηματικό δώρο, το οποίο κρέμεται σε λουρί και πλαισιώνεται από μια ευχή.

Alex Pantelakis

Τους ρωτάμε πόσο καιρό τους παίρνει μια ιδέα για να γίνει πράξη και μας λένε γελώντας "έχουμε σχέδιο εδώ και ενάμιση χρόνο που το δοκιμάζουμε και δεν μπορούμε να το βγάλουμε". "Χρειάζονται πολλές δοκιμές για να καταλάβουμε αν στέκεται κάτι" τονίζει ο Γιώργος, αλλά και γούστο: "Πιο πολύ είναι το προσωπικό γούστο, είναι πολύ ευχάριστο. Αν είμαστε πιεσμένοι συνήθως δεν μας βγαίνει" επισημαίνει. Εξάλλου, οι χειρισμοί είναι τόσο λεπτοί που ένα λάθος εύκολα μπορεί να συμβεί. "Μετράει η λεπτομέρεια και η μελέτη των υλικών για να αποφευχθούν λάθη" τονίζει ο Γιώργος. Πολλές φορές, η επιθυμία τους να βρουν νέα πράγματα να εφαρμόσουν, τους έχει ωθήσει να παίρνουν ιδέες ακόμη και από άλλου είδους κατασκευές. Όπως μας λέει ο Γιώργος είναι πιθανό "να δεις μια τεχνοτροπία που χρησιμοποιείται π.χ. στην επιπλοποιία και να τη μεταφέρουμε σε ένα διακοσμητικό".

Alex Pantelakis

Βασικό εμπόδιο σε όλο το εγχείρημα είναι ο σκληρός ανταγωνισμός τόσο από εργαστήρια που δραστηριοποιούνται στον ίδιο χώρο, αλλά και από εταιρείες του εξωτερικού που εξάγουν τα προϊόντα τους στην Ελλάδα. Οι ίδιοι προς το παρόν ανήκουν στον χώρο της χονδρικής, ενώ θα ήθελαν πολύ να μπουν και στη λιανική αγορά, για την οποία "σκέφτονται κάτι πιο εξατομικευμένο", να ακούν, δηλαδή, τι ζητάει ο πελάτης και να του το φτιάχνουν.

"Είμαστε δυο παιδιά που ξεκινήσαμε με μεράκι και προοπτική για μια μόνιμη απασχόληση" μας λέει ο Γιώργος. "Είχαμε κάνει κι άλλες δουλειές από βιοτεχνία μέχρι οικοδομή" προσθέτει, ενώ φαίνεται πλέον να έχουν βρει και οι δυο αυτό που πραγματικά αγαπούν. Άλλωστε στοχεύουν αυτά που φτιάχνουν να δημιουργήσουν ένα αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό τους: "Όταν κάποιος βλέπει κάτι από αυτά να καταλαβαίνει ποιανού είναι. Αυτό γίνεται με τα υλικά και την τεχνοτροπία" λέει ο Σάκης. Ο Γιώργος από την άλλη επιθυμεί να φτιάξουν "συνεργασίες με δυνατούς πελάτες".

Οι δυο Θεσσαλονικείς δεν ξεχνούν ποτέ τη μέρα που ξεκίνησαν. "Βγήκαμε έξω με το βαλιτσάκι μας, βάλαμε το προσωπικό μας γούστο και αυτό άρεσε" μας λέει ο Γιώργος. "Κι εμένα και για τον Γιώργο είναι ευχάριστο σαν δουλειά. Δεν έχουμε λόγο να μην το συνεχίσουμε" καταλήγει ο Σάκης.