Ξεπέρασαν τα 3 εκατ. οι πλήρως εμβολιασμένοι, εφικτή η ανοσία της αγέλης το καλοκαίρι

Ανησυχία για την δημιουργία 4ου κύματος στους ανεμβολίαστους.
Eurokinissi

Στην τρίτη φάση του επιχειρησιακού σχεδίου εισέρχεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της covid-19 «Ελευθερία», καθώς έχουν ανοίξει πολλά διαθέσιμα ραντεβού και ο πολίτης μπορεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, να προγραμματίσει τον εμβολιασμό του, ανέφερε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Έφερε ως παράδειγμα περιοχές της χώρας όπου κάποιος μπορεί να κλείσει ραντεβού εμβολιασμού με το εμβόλιο της Pfizer, στις 25 Ιουνίου και στην Αθήνα όπου υπήρχε η μεγαλύτερη πίεση στις 30 Ιουνίου, ή με εμβόλιο της Moderna αύριο 23 Ιουνίου.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι με βάση τις αναμενόμενες παραδόσεις από τις εταιρίες, την δυναμικότητα του συστήματος και την συνέχιση της ανταπόκρισης των πολιτών , «είναι εφικτός ο στόχος του 70% εμβολιαστικής κάλυψης εντός του καλοκαιριού». Κάλεσε τους πολίτες να κλείσουν τα ραντεβού τους για εμβολιασμό ώστε να μείνουμε όπως είπε στις 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα.

Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 7,5 εκατ. εμβολιασμοί κατά της covid-19. Περισσότεροι από 4. 550.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 43%, και 3 εκατ. έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις, ποσοστό 31 %.

Αναφέρθηκε επίσης στο ποσοστό προσέλευσης στην AstraZeneca που παραμένουν όπως είπε πολύ υψηλά , 97%, ανάλογο με τα ποσοστά άλλων εταιριών, όπως Pfizer, που είναι στο 98%, Moderna στο 98% και Johnson & Johnson 97%.

Το ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ έχει εμβολιαστεί σε ποσοστό 86% και το νοσηλευτικό προσωπικό σε ποσοστό 69%. Το λοιπό προσωπικό σε ποσοστό 66%. Στον ιδιωτικό τομέα οι μισθωτοί γιατροί έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 91%, οι νοσηλευτές σε ποσοστό 73% και το λοιπό προσωπικό σε ποσοστό 70%.

Υπενθύμισε ότι την περασμένη Παρασκευή ξεκίνησε η διαδικασία στα ΚΕΠ για τους πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου στο εξωτερικό, ώστε με την προσκόμιση του πιστοποιητικού εμβολιασμού να προσέρχονται στο ΚΕΠ για να κλείσουν το ραντεβού τους για την δεύτερη δόση. Επίσης σε 6 πλέον μέρες θα μπορεί κάποιος που έχει αλλάξει ή ακυρώσει το ραντεβού εμβολιασμού του τρεις φορές να κλείνει νέο ραντεβού. Με το άνοιγμα όλων των ηλικιακών ομάδων από 18 και πάνω, όλα τα εμβολιαστικά κέντρα μπορούν να διαθέσουν σε οποιοδήποτε πολίτη άνω των 18 ετών τις αδιάθετες δόσεις.

Οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση και δεν έχουν εμβολιαστεί έχει προγραμματιστεί εκ νέου ραντεβού και θα σταλεί από σήμερα το βράδυ sms με το προτεινόμενο νέο ραντεβού. Σε σχέση με τις παραδόσεις των εμβολίων από τις εταιρίες για τον Ιούλιο , είπε ότι από την εταιρεία Pfizer περιμένουμε περισσότερα από 1.550.000 δόσεις, με συνολικές παραδόσεις για το τρίτο τρίμηνο 4.880.000 δόσεις. Από την εταιρία Moderna περιμένουμε 380.000 δόσεις και από την Johnson & Johnson 152.000 δόσεις τον Ιούνιο και 171.000 τον Ιούλιο.

Το 4ο κύμα της επιδημίας, εάν υπάρξει, θα αφορά ανεμβολίαστους

Στη σημασία του εμβολιασμού και με τις δύο δόσεις έδωσε ιδιαίτερη έμφαση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19. «Η σημασία της χορήγησης της δεύτερης δόσης των εμβολίων είναι καθοριστική», είπε και εξήγησε τι προτείνει η επιτροπή εμβολιασμών για την δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca:

Σε 20 χώρες της ΕΕ που συστήνεται ως πρόγραμμα εμβολιασμού οι δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, γίνεται σύσταση χορήγησης της δεύτερης δόσης με το ίδιο εμβόλιο, αφού ο οποιοσδήποτε κίνδυνος θρομβώσεων της δεύτερης δόσης είναι πρακτικά ελαχιστότατος, ανέφερε ενώ σημείωσε ότι για συγκεκριμένες περιπτώσεις ιστορικών θρομβώσεων υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης άλλου τύπου εμβολίου. «Όμως η χορήγηση δύο διαφορετικών τύπων εμβολίων είναι ακόμη υπό μελέτη», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, προσθέτοντας ότι οι διεθνείς οργανισμοί αξιολόγησης των εμβολίων δεν έχουν εγκρίνει τη γενική χορήγηση ετερόλογων εμβολίων.

«Καμία δεύτερη δόση δεν πρέπει να χαθεί ή να καθυστερήσει. Κανείς δεν πρέπει να μείνει ανεμβολίαστος. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν θα κάνει διακοπές. Το τείχος προστασίας πρέπει να υψωθεί και τη σκυτάλη την πήραν ήδη στα χέρια τους οι νέοι, με τον ενθουσιασμό τους», είπε η κυρία Θεοδωρίδου και τόνισε ότι η προσπάθεια πρέπει να είναι σταθερή και σε 60 μέρες πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την ανοσοποίηση του μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού.

Η αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος της covid-19 που βιώνουμε οφείλεται κυρίως στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού σε συνδυασμό με τα μέτρα ατομικής προστασίας, είπε η καθηγήτρια.

Σημείωσε ότι εμφάνιση της μετάλλαξης ”Δέλτα” του ιού που επικρατεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την αυξημένη μεταδοτικότητα, δημιουργεί ανησυχία για τη δημιουργία 4ου κύματος επιδημίας. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η ένταση αυτού του κύματος εάν υπάρξει και στη χώρα μας, θα είναι ηπιότερη σε νοσηλείες και θανάτους και θα αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους. Ο εμβολιασμός με δύο δόσεις, στο οποίο -όπως είπε- η Ελλάδα έχει επιμείνει, αποτελεί την σημαντικότερη ασπίδα προστασίας. Σύμφωνα με μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο σε περισσότερα από 12.000 άτομα εμβολιασμένα με δύο δόσεις, η προστασία από το ινδικό στέλεχος με το εμβόλιο της Pfizer, στη δεύτερη δόση ήταν τας τάξεως του 86% και με το εμβόλιο της AstraZeneca περίπου στο 66%.

Τρίτη δόση εμβολίου

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στη συζήτηση που έχει ανοίξει για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίων και στην άποψη ερευνητών που αναφέρουν ότι η ανοσία από τις δύο δόσεις είναι ισχυρή και με μεγαλύτερη ανοσιακή διάρκεια από ό,τι αρχικά υπέθεταν. Πιθανώς σε αυτό να συντελεί και η αναμνηστικού τύπου διέγερση του ανοσοποιητικού που γίνεται από την κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα, είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Οι μελέτες που εξελίσσονται είναι αυτές που θα καθορίσουν το πότε θα χρειαστεί επανεμβολιασμός, σημείωσε.

«Η πανδημία έχει μια δυναμική εξέλιξή που υπαγορεύει πολλές φορές μεταβολές μέτρων, που κάποια ίσως δεν κατανοούνται πλήρως, αλλά αυτό που υπογραμμίζεται είναι ότι γίνονται πάντα με γνώμονα το όφελος και του ατόμου και της κοινωνίας» προσέθεσε.

(με πληροφοφίες από ΑΠΕ)

Δημοφιλή