Ξέρατε πόσο ωφέλιμος είναι για τον σκύλο σας ο ζωμός;

Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.

Πρόκειται για μια σούπερ τροφή η οποία μάλιστα μπορεί να παρασκευαστεί στην κουζίνα σας! Δε χρειάζεται ούτε εξεζητημένες διεργασίες , ούτε δυσεύρετες πρώτες ύλες και κυρίως δεν απαιτεί κανέναν κόπο.

Ο ζωμός από κόκκαλα -είτε μοσχαρίσια είτε από κοτόπουλο- είναι μία πλούσια διατροφική πηγή την οποία μπορούμε να προσφέρουμε στο σκύλο μας ανά πάσα στιγμή. Σε τι ωφελεί όμως πραγματικά το σκύλο μας;

  • Ο ζωμός που παράγεται από κόκκαλα είναι πλούσιος σε ιχνοστοιχεία αλλά και σε θρεπτικά συστατικά. Αξίζει να αναφέρουμε μερικά από αυτά όπως είναι το ασβέστιο για γερά κόκκαλα , το μαγνήσιο για τη φροντίδα και διατήρηση της μυικής μάζας του σκύλου σας αλλά και το φώσφορο για την ανάπλαση του DNA και τη φροντίδα των κυτταρικών μεμβρανών.
  • Περιέχει υψηλό ποσοστό πρωτεϊνης. Η πρωτεϊνη λειτουργεί ως δομικό υλικό για το μυικό σύστημα του σκύλου σας.Επίσης αποτελεί τον ακριγωνιαίο λίθο για πολλά ένζυμα και ορμόνες απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμόυ του!
  • Πλούσιος σε κολλαγόνο ο ζωμός φροντίζει την ελαστικότητα των αρθρώσεων και τη σωστή τους λειτουργία. Επίσης το κολλαγόνο δρα επουλωτικά στο έντερο του σκύλου σας και επιδιορθώνει τα κενά που μπορεί να υπάρχουν σε αυτό που συχνά οδηγούν σε διαρροϊκά φαινόμενα.

Πώς θα τον παρασκευάσετε;

Θα χρειαστείτε 5 μεγάλα βοδινά κόκκαλα, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 κουταλιά ξύδι.

Γεμίστε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό και βάλτε μέσα τα κόκκαλα με το ξύδι. Αφήστε τα δέκα λεπτά και έπειτα ξεκινήστε τη διαδικασία βρασμού.Προσθέστε το σκόρδο. Βράστε τα για 8-10 ώρες και αφήστε τα στην άκρη να κρυώσουν λίγο. Βγάλτε τα κόκκαλα από την κατσαρόλα και αφήστε το ζωμό να κρυώσει . Βάλτε τον στο ψυγείο και σερβίρετε κάθε φορά από το ψυγείο ποσότητα αφού της έχετε αφαιρέσει οποιοδήποτε λίπος από πάνω. Σερβίρετε σκέτο είτε με την τροφή του!

Tip: Καθώς τα κόκκαλα βράζουν στην αρχή θα βγάλουν κάποιον αφρό. Αφαιρέστε τον και πετάξτε τον.

Αντωνία Γαρυφάλου

Pet Care & Nutrition Consultant