Κούρσα για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης

Κούρσα για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης
Sooc

Με όλα τα μέτωπα ανοιχτά και τα χρονικά περιθώρια να εξαντλούνται η κυβέρνηση «τρέχει» να ολοκληρώσει την υλοποίηση της δεύτερης λίστας προαπαιτούμενων δράσεων, προκειμένου να μη χάσει το χρονικό ορόσημο της 20ης Δεκεμβρίου για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης του 1 δισ ευρώ.

Οι δανειστές έχουν διαμηνύσει ήδη στην κυβέρνηση ότι το χρονοδιάγραμμα είναι σαφές και δεν υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης του. Το οικονομικό επιτελείο έχει μόλις 7+7 ημέρες προκειμένου να συμφωνήσει με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών στις 13 προαπαιτούμενες δράσεις και στη συνέχεια να τις φέρει με νόμο στη βουλή.

Ο χρόνος τεχνικά εξαντλείται στις 18 Δεκεμβρίου καθώς η δόση θα πρέπει να εκταμιευθεί πριν τις 20 Δεκεμβρίου, όταν θα ξεκινήσουν δηλαδή οι Χριστουγεννιάτικες διακοπές για τους δανειστές. Σε αντίθετη περίπτωση η δόση προσωρινά θα «χαθεί», καθώς θα επιστρέψει στα ταμεία του ESM και θα επανακαθοριστεί χρονικά το πότε και με ποια νέα προαπαιτούμενα θα έρθει στην Ελλάδα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά κοινοτικός αξιωματούχος αν το 1 δισ. της υποδόσης δεν εκταμιευθεί έως τα τέλη Δεκέμβρη, «δεν εξανεμίζεται» αλλά επιστρέφει «στο μεγάλο καλάθι» του ελληνικού δανείου, και παραμένει διαθέσιμο για εκταμίευση μαζί με τις επόμενες δόσεις. Για να μη συμβεί αυτό, η υλοποίηση των προαπαιτούμενων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την τελευταία λογική ημερομηνία του Δεκεμβρίου.

Σε αυτό το πλαίσιο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης περιμένει στο Eurogroup της Δευτέρας να πάρει το πρώτο «πράσινο φως» για την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων, προκειμένου αμέσως μετά να υποδεχθεί και πάλι στην Αθήνα τους τέσσερις επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών με στόχο να ολοκληρώσει εγκαίρως τη διαπραγμάτευση.

Μετάθεση Ασφαλιστικού

Στο μέτωπο του Ασφαλιστικού η κυβέρνηση επιχειρεί να κερδίσει χρόνο, αλλά κυρίως χρήμα πριν λάβει τις οριστικές της αποφάσεις και ως εκ τούτου μεταθέτει τις δύο πρώτες εβδομάδες του 2016 τη ψήφιση του νομοσχεδίου . Όπως είχε γράψει η HuffPost Greece οι δανειστές έχουν ενημερωθεί σχετικά με τις δυσκολίες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η κυβερνητική πλειοψηφία, εφόσον επιμείνουν να κλείσουν όλα τα ανοικτά θέματα εντός του 2015.

Αποτέλεσμα ήταν οι υπουργοί Οικονομικών κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του προηγούμενου Eurogroup να δώσουν λίγο παραπάνω χρόνο για τη διαπραγμάτευση του Ασφαλιστικού.

Παρόλα αυτά τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση επιχείρησε να φέρει νωρίτερα προς ψήφιση στη Βουλή τουλάχιστον το γενικό πλαίσιο της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού προκειμένου να επιταχύνει της διαδικασίες της πρώτης αξιολόγησης και ως εκ τούτου την έναρξη της διαπραγμάτευσης για τη διαχείριση του χρέους.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων ωστόσο έδειξε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης για επιτάχυνση των διαδικασιών έπεσε στο κενό εξαιτίας των μεγάλων διαφορών που παραμένουν μεταξύ Αθήνας και δανειστών.

Το χρονοδιάγραμμα είναι ιδιαίτερα σφιχτό και συγκεκριμένο καθώς την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου πρέπει να έχει διαμορφωθεί η τελική κυβερνητική πρόταση για το νέο Ασφαλιστικό, η οποία θα έχει εγκριθεί και από το Υπουργικό Συμβούλιο αλλά και τους εκπρόσωπους του "κουαρτέτου" που θα βρίσκονται ήδη στην Αθήνα. Στη συνέχεια μεταξύ 14-16 Δεκεμβρίου θα έλθει σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο, ενώ μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί.

Υπό αυτές τις συνθήκες και με πρώτο μέτωπο την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να διασωθούν σε ένα μέρος τους οι κύριες συντάξεις το υπουργείο Εργασίας καλείται να βρει τη χρυσή τομή με τους δανειστές σε ένα δρόμο με πολλές παγίδες.

Η κυβέρνηση θα πρέπει πριν έρθουν οι επικεφαλής των κλιμακίων στην Αθήνα για την πρώτη αξιολόγηση του Μνημονίου να έχει τις απαντήσεις αναφορικά με την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στην Εθνική Σύνταξη, το ύψος των περικοπών στις επικουρικές, το ποσοστό αναπλήρωσης αλλά και τον τρόπο που θα γίνει η διοικητική ενοποίηση των ταμείων.

Το τοπίο που διαμορφώνεται το περιέγραψε χαρακτηριστικά στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Θα πρέπει να εξοικονομήσουμε χωρίς να κάνουμε περικοπές, προφανώς», είπε ο υπουργός Οικονομικών χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν αυτό σημαίνει πως εισφορές θα αυξηθούν, τονίζοντας πως επιθυμεί πρώτα να συζητήσει τις μεταρρυθμίσεις με τους εργαζόμενους και τα σωματεία.

Ωστόσο, ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η κυβέρνηση θα καταφέρει παρ’ όλ’ αυτά να περάσει την φιλόδοξη αναμόρφωση στο συνταξιοδοτικό τον επόμενο μήνα, αλλά θα αποφύγει περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις το 2016 παρά την απαίτηση από τη συμφωνία διάσωσης για εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από σχετικά κόστη τον επόμενο χρόνο.

Δημοφιλή