Πολιτικοί ενάγοντες μόνο εναντίον Ρουπακιά και όσων κατηγορούνται για τη δολοφονία η οικογένεια Φύσσα

Πολιτικοί ενάγοντες μόνο εναντίον Ρουπακιά και όσων κατηγορούνται για τη δολοφονία η οικογένεια Φύσσα
Eurokinissi

Τα μέλη της οικογένειας Φύσσα μπορούν να είναι πολιτικοί ενάγοντες μόνο εναντίον του Γιώργου Ρουπακιά, που κατηγορείται για τη δολοφονία του γιου τους, Παύλου, και όλων όσων εμπλέκονται στη εγκληματική ενέργεια. Αντίθετα, δεν μπορούν να είναι πολιτικοί ενάγοντες σε βάρος των βουλευτών της Χρυσής Αυγής που κατηγορούνται μόνο για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Αυτό ήταν με δυο λόγια το πλαίσιο που κινήθηκε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στην πρότασή της σχετικά με το αν μπορούν να είναι πολιτικοί ενάγοντες τα θύματα και οι συγγενείς τους ως προς το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Η εισαγγελέας τόνισε ότι «ο παθών δεν μπορεί να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής γενικά κατά εγκληματικής οργάνωσης, αλλά μόνο κατά συγκεκριμένου μέλους της που τέλεσε συγκεκριμένο έγκλημα».

Σε αυτό το νομικό «σκαλί» πάτησε η εισαγγελέας κ. Οικονόμου και ουσιαστικά πρότεινε να αποβληθούν από την πολιτική αγωγή τα μέλη της οικογένειας Φύσσα, τα μέλη του ΠΑΜΕ, οι Αιγύπτιοι ψαράδες, και άλλα φερόμενα θύματα βίαιων επιθέσεων της Χρυσής Αυγής, σε σχέση με το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης για το οποίο κατηγορούνται κυρίως οι βουλευτές.

Η εισαγγελέας τόνισε ότι τα θύματα μπορούν να είναι πολιτική αγωγή μόνο σε βάρος κατηγορουμένων για συγκεκριμένα αδικήματα που τελέστηκαν στο πλαίσιο μιας εγκληματικής οργάνωσης και όχι εναντίον κατηγορουμένων μόνο για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Το δικαστήριο σε αυτό το σημείο διέκοψε και η δίκη θα συνεχιστεί στις 22 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, η δίκη άρχισε με τις ενστάσεις των συνηγόρων υπεράσπισης,που έχουν ζητήσει την αποβολή της πολιτικής αγωγής υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει άμεση βλάβη στα έννομα συμφέροντα των πολιτικών εναγόντων.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση που έκαναν οι συνήγοροι του κατηγορουμένου Χρηστου Στεργιόπουλου , ο οποίος εχει καταδικαστεί σε ισόβια μαζί με τον Διονύση Λιακόπουλο απο το Μεικτό Ορκωτό Δικαστηριο της Αθήνας, για τη δολοφονία του 27χρονου Πακιστανού Σαχζατ Λουκμαν στα Πετράλώνα.

Οι συνήγοροι ζήτησαν την αποβολή της πολιτικής αγωγής, καθώς, όπως είπαν, αν κάποιος είχε δικαίωμα να παραστεί ως πολιτική αγωγή ήταν οι γονείς του Σαχζάτ Λουκμάν, οι οποίοι δεν έχουν εμφανιστεί, ενώ, όσον αφορά την πράξη της δολοφονίας, αυτή έχει κριθεί από άλλο δικαστήριο. Ωστόσο, επεσήμαναν επίσης πως ο κατηγορούμενος Χρήστος Στεργιόπουλος δεν έχει σχέση με τη Χρυσή Αυγή, παρά το γεγονός ότι του αποδίδεται συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Επίσης, η πρόεδρος ανακοίνωσε στην αρχή της διαδικασίας ότι θα εισηγηθεί στο αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών για όσους βουλευτές της ΧΑ υπάρχει περιοριστικός όρος του κατ' οίκον περιορισμού, να τους επιτραπεί να πηγαίνουν και στο δικαστήριο.

Επιφυλάχθηκε ο αρχηγός της ΧΑ, Νίκος Μιχαλολιάκος, μέσω του συνηγόρου του, Τάκη Μιχαλόλια, να τοποθετηθεί όταν έρθει η ώρα.

Δημοφιλή