ΠΟΛΙΤΙΚΗ
31/08/2018 09:12 EEST | Updated 31/08/2018 09:26 EEST

Γαλάζιο πρέσινγκ στην κυβέρνηση για τους παιδικούς σταθμούς: Η πρόταση Μητσοτάκη για τα 35.000 που μένουν εκτός

Nadezhda1906 via Getty Images

Η παραδοχή εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Δημήτρη Καρέλα ότι 35.000 παιδιά δεν θα βρουν θέσεις σε παιδικούς σταθμούς τη φετινή χρονιά, ήταν αρκετή για να την εντός και εκτός Βουλής αντίδραση της ΝΔ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «το ψέμα είναι η δεύτερη φύση της».

Και αυτό, από την στιγμή όπου υπήρχαν οι περί του αντιθέτου επανειλημμένες διαβεβαιώσεις όχι μόνο των αρμοδίων υπουργών, αλλά ακόμη και του Αλέξη Τσίπρα, με την ηγεσία της οδού Πειραιώς να χρεώνει ως αποκλειστικά υπεύθυνους για το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούν χιλιάδες οικογένειες την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Παράλληλα τα γαλάζια στελέχη υπενθύμιζαν αυτό που κατ’ επανάληψη έχει επαναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι αποτελεί για τον ίδιο και το κόμμα του αδιαπραγμάτευτη προγραμματική δέσμευση, ότι «με την επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κανένα παιδί να μην μένει εκτός παιδικού σταθμού».

Σύμφωνα με την πρότασή του, αυτό θα γίνει με ένα μηνιαίο κουπόνι αξίας 180 ευρώ που θα δίνεται για δέκα μήνες το χρόνο σε όλες τις οικογένειες που έχουν μικρά παιδιά και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα σχετικά έξοδα για να μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους σε παιδικό σταθμό της επιλογής τους. Είτε δημόσιο, είτε ιδιωτικό.

Εν όψει και της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, η ΝΔ φέρνει το ζήτημα και στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσε η αρμόδια τομεάρχης Παιδείας Νίκη Κεραμέως, προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας, ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις:

1. Πόσα παιδιά θα βρεθούν φέτος εκτός παιδικών σταθμών;

2. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το μείζον αυτό ζήτημα, το οποίο πλήττει ευθέως ιδιαιτέρως τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα;

3. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας, η βούληση της Κυβέρνησης είναι να δημιουργηθούν 5.000 παιδικοί σταθμοί από τους 3.000 που υπάρχουν σήμερα. Πώς σκοπεύετε να υλοποιήσετε την εν λόγω δέσμευση και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος;

4. Πότε θα εκκινήσει η διαδικασία αναδιανομής των μη χρησιμοποιημένων vouchers;