Γαλλία: 15.000 πέθαναν από τον καύσωνα το 2003 - Πώς θα αποφευχθεί μια νέα τραγωδία

Η Γαλλία ακυρώνει τις εξετάσεις, ανοίγει πισίνες και παροτρύνει τους πολίτες να είναι ενυδατωμένοι.
NurPhoto via Getty Images

«Ξεχάστε τις εξετάσεις σας, πηγαίνετε στην πισίνα και φροντίστε να τρώτε και να πίνετε σωστά». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν οι γαλλικές αρχές. Ένα ζήτημα ζωής και θανάτου, ανατρέχοντας στο μαύρο καλοκαίρι του 2003.

Η Γαλλία ελπίζει να αποφύγει τους θανάτους που υπέστη το 2003, κατά τη διάρκεια της πιο καυτής περιόδου ανά τους αιώνες. Εκείνον τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, περίπου 70.000 άνθρωποι στην Ευρώπη πέθαναν από αιτίες που σχετίστηκαν με τον καύσωνα. Περίπου 15.000 από αυτούς τους θανάτους συνέβησαν στη Γαλλία - και στο Παρίσι.

Η χώρα έχει επινοήσει από τότε σχέδια για την αποφυγή παρόμοιων ειδεχθών καταστάσεων κατά τη διάρκεια υψηλών θερμοκρασιών, που σύμφωνα με τους επιστήμονες παρατηρούνται όλο και συχνότερα, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Τα σχέδια αυτά θα τεθούν σε ισχύ αυτή την εβδομάδα, όπου όλη η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα κύμα καύσωνα.

Οι θερμοκρασίες θα είναι ιδιαίτερα υψηλές και στην Γερμανία με τις αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή. Το κύμα καύσωνα αναμένεται επίσης να χτυπήσει το Βέλγιο και την Ελβετία, ενώ ορισμένα μέρη της Σουηδίας και της Δανίας θα έχουν ασυνήθιστα ζεστές μέρες.

Την Κυριακή, η δήμαρχος της Παρισιού, Άνι Χιντάλγκο, δήλωσε στο Le Journal du Dimanche ότι 13 μεγάλα πάρκα με πισίνα θα παραμείνουν ανοιχτά όλη την εβδομάδα, ενώ θα διανεμηθούν 5.000 φιάλες νερού στους άστεγους. Η πόλη βελτιώνει επίσης τους πυροσβεστικούς κρουνούς και δημιουργεί πάνω από 900 ”αίθουσες ψύξης” για τους κατοίκους. Το νέο καταφύγιο la Chappelle για τους μετανάστες θα παραμείνει ανοικτό όλη την εβδομάδα και θα παρέχει 400 ντους ανά ημέρα, δήλωσε η δήμαρχος.

Ο καύσωνας απειλεί ιδιαίτερα τα παιδιά, τις έγκυες γυναίκες και τους ηλικιωμένους, προειδοποιούν οι αρχές της πόλης. Η πόλη δημιούργησε μια ειδική τηλεφωνική υπηρεσία για τους ηλικιωμένους και άρρωστους και οι αρχές ζήτησαν από τα νοσοκομεία και τα γηροκομεία να είναι σε επιφυλακή. Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι που έμειναν μόνοι τους αποτελούσαν πολλά από τα θύματα της θέρμανσης κρίσης του 2003.

Τι συνέβη στις άλλες ευρωπαικές χώρες το 2003:

Πορτογαλία

Στην Πορτογαλία, εκτιμάται ότι περίπου 1.866 με 2.039 άνθρωποι πέθαναν από τον καύσωνα η από αίτιες που σχετίζονται με αυτόν. Η 1η Αυγούστου 2003, ήταν η πιο ζεστή μέρα που έχει καταγραφεί ποτέ, με τη νύχτα οι θερμοκρασίες να βρίσκονται πάνω από 30 ° C.Κατά την επόμενη εβδομάδα, πολλές δασικές εκτάσεις της χώρας τυλίχθηκαν στις φλόγες. Πέντε τοις εκατό της υπαίθρου της Πορτογαλίας και το 10% των δασών ( κατ ’εκτίμηση 2.150 km2), καταστράφηκαν, και 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις φλόγες.

Ολλανδία

Η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφεται από το συγκεκριμένο κύμα καύσωνα ήταν στις 7 Αυγούστου, όταν σε Άρσεν και Λίμπουργκ, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37,8 ° C, ξεπερνώντας το εθνικό ρεκόρ (από το 1704).

Ισπανία

Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν σε διάφορες πόλεις, με το κύμα καύσωνα να είναι πιο αισθητό στις συνήθως πιο δροσερές περιοχές της βόρειας Ισπανίας


Ιταλία
Το καλοκαίρι του 2003 ήταν από το πιο θερμό των τριών τελευταίων αιώνων.Ο μετεωρολογικός σταθμός του Catenanuova, στη Σικελία, είχε μηνιαίο μέσο όρο των 31,5 ° C τον Ιούλιο του 2003, με απόλυτο ανώτατο όριο τους 46,0 ° C στις 17 Ιουλίου, με μηνιαία μέση μέγιστη θερμοκρασία 36,0 ° C , 38.9 ° C, και 38,0 ° C τον Ιούνιο, Ιούλιο και Αυγούστου 2003, αντίστοιχα.


Γερμανία
Στη Γερμανία, η θερμοκρασία ρεκόρ των 40,4 ° C καταγράφηκε στην Βαυαρία. Ορισμένοι ειδικοί υποψιάζονται, όμως, πως οι υψηλότερες θερμοκρασίες σημειώθηκαν στην άνω κοιλάδα του Ρήνου, η οποία είναι γνωστή για τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Σε ορισμένους σταθμούς (ιδιωτικούς σταθμούς, για παράδειγμα, Mannheim ή Frankenthal), είχαν αναφερθεί θερμοκρασίες άνω των 41 ° C (106 ° F), αλλά δεν έχουν αναγνωριστεί από τις επίσημες στατιστικές. Με μόνο το μισό από το μέσο όρο κανονικής βροχής,τα ποτάμια ήταν στη χαμηλότερη σταθμη αυτου του αιώνα

Ελβετία
Λιώσιμο των παγετώνων των ’Άλπεων που προκάλεσαν χιονοστιβάδες και ξαφνικές πλημμύρες στην Ελβετία. Ένα νέο εθνικό ρεκόρ θερμοκρασίας των 41,5 ° C καταγράφηκε σε Γκρόνο, Γκράουμπυντεν.

Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο γνώρισε ένα ζεστό καλοκαίρι με θερμοκρασίες πολύ πάνω από το μέσο όρο. Ωστόσο, Ατλαντικοί κυκλώνες έφεραν δροσερό και υγρό καιρό για ένα σύντομο χρονικό διάστημα στο τέλος του Ιουλίου και αρχές Αυγούστου, πριν οι θερμοκρασίες να αρχίσουν να αυξάνονται σημαντικά από τις 3 Αυγούστου και μετά.


Ιρλανδία
Το καλοκαίρι του 2003 ήταν θερμότερο από το μέσο όρο στην Ιρλανδία, αλλά η ζέστη ήταν πολύ λιγότερο έντονη από ό, τι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο Αύγουστος ήταν μακράν ο πιο ζεστός, ηλιόλουστος και ξηρότερος μήνας, με θερμοκρασίες περίπου 2 ° C πάνω από το μέσο όρο. Η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ήταν 30,3 ° C σε Belderrig, County Mayo στις 8 Αυγούστου.

Δημοφιλή