«Κίτρινα γιλέκα» -Μακρόν: 1-0

Τα «κίτρινα γιλέκα» τα κατάφεραν. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναστολή της αύξησης του φόρου στα καύσιμα.
ASSOCIATED PRESS

Στην πρώτη μεγάλη μάχη μεταξύ Μακρόν και «κίτρινων γιλέκων», νικητές αναδεικνύονται οι δεύτεροι. Η γαλλική κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, αναστέλλει για έξι μήνες τρία δημοσιονομικά μέτρα, μεταξύ των οποίων και η αύξηση του φόρου στα καύσιμα, που αποτέλεσε μια από τις βασικές αιτίες των κινητοποιήσεων που συγκλόνισαν τη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες.

«Την οργή που υπάρχει, θα πρέπει να είναι κανείς τυφλός ή κουφός για να μην την βλέπει ή να μην την ακούει. Οι πολίτες που φόρεσαν τα γιλέκα θέλουν μείωση φόρων και δουλειές που να πληρώνουν. Το ίδιο θέλουμε κι εμείς. Αν δεν κατάφερα να το κάνω κατανοητό, αν η κυβερνώσα πλειοψηφία δεν κατόρθωσε να πείσει τους Γάλλους, τότε κάτι πρέπει να αλλάξει», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Φιλίπ.

Οπως τόνισε ακόμη, εντός της περιόδου αυτής των έξι μηνών, θα συζητηθούν άλλα μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν την εργατική τάξη, που χρησιμοποιεί καθημερινά τα αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις από και προς τις δουλειές της.

Αξιωματούχοι είχαν αναφερθεί, νωρίτερα, σε εξαγγελίες για αύξηση του κατώτατου μισθού, ωστόσο ο Φιλίπ δεν προέβη σε κάποια σχετική δέσμευση. Προειδοποίησε, πάντως, τους πολίτες ότι δεν γίνεται να περιμένουν καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες, πληρώνοντας λιγότερους φόρους, σημειώνοντας ότι συμβιβασμοί θα πρέπει να γίνουν και από τις δύο πλευρές.

Νωρίτερα, το πρωθυπουργικό γραφείο είχε ανακοινώσει ότι η συνάντηση με εκπροσώπους των «κίτρινων γιλέκων» που ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα, ακυρώθηκε. Εξέλιξη μάλλον αναμενόμενη, καθώς πολλοί από τους εκπροσώπους του κινήματος έχουν καταγγείλει ότι δέχτηκαν απειλές για τη ζωή τους.

Το μορατόριουμ στην αύξηση του φόρου άνθρακα, η οποία θα τίθετο σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, ήταν το κύριο αίτημα των περισσότερων αρχηγών των πολιτικών κομμάτων που δέχθηκε χθες στο Ματινιόν ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Η εγκατάλειψη της αύξησης των φόρων στα καύσιμα ήταν το πρώτο αίτημα των «κίτρινων γιλέκων», μεταξύ των άλλων φορολογικών και μισθολογικών διεκδικήσεων που έχουν ή αυτών σχετικά με τις δημόσιες δαπάνες.

Ο Μακρόν βυθίζεται στις δημοσκοπήσεις

Πάντως, το «αποτύπωμα» της κρίσης των τελευταίων εβδομάδων είναι ολοένα και πιο εμφανές στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ifop-Fiducial που διεξήχθη για λογαριασμό του Paris Match και του Sud Radio και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η δημοτικότητα του Μακρόν ολοένα και βυθίζεται.

Το ποσοστό της δημοτικότητας του Γάλλου προέδρου έπεσε στο 23%, -έξι ποσοστιαίες μονάδες πιο κάτω από τον προηγούμενο μήνα. Αντίστοιχα, το ποσοστό της δημοτικότητας του Φιλίπ μειώθηκε κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες στο 26%.

Το χαμηλό ποσοστό αποδοχής του Μακρόν είναι αντίστοιχο με εκείνο του προκατόχου του στην προεδρία Φρανσουά Ολάντ στο τέλος του 2013, σύμφωνα με το Paris Match.

Οι κινήσεις της τελευταίας βδομάδας

Οι σφοδρές συγκρούσεις στο Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας έκαναν τον γύρο του κόσμου. Ωστόσο, πέρα από τις διαδηλώσεις, η ιδιαίτερα εύθραυστη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα τα τελευταία 24ωρα εξελίχθηκε σε μείζονα κυβερνητική κρίση.

Ο Μακρόν συγκάλεσε το βράδυ της Δευτέρας υπουργικό συμβούλιο για τη διαχείριση της κατάστασης, ενώ νωρίτερα ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δέχθηκε τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων κομμάτων, αλλά και άλλους αρμόδιους. Την ίδια ώρα, η ακύρωση του ταξιδιού του Μακρόν στη Σερβία, η εσπευσμένη επιστροφή του υπουργού Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ από το Eurogroup των Βρυξελλών, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και οι σκέψεις περί εφαρμογής κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στη χώρα μαρτυρούν ότι οι κινητοποιήσεις και τα επεισόδια έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία – αν όχι πανικό - στη γαλλική κυβέρνηση, η οποία νιώθει ότι απειλείται.

Σε αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η σφοδρή κριτική που δέχθηκε από την αντιπολίτευση και τον γαλλικό Τύπο για τα πρωτοφανή, εδώ και χρόνια, επεισόδια που εκτυλίχθηκαν το Σαββατοκύριακο. Ενδεικτικό είναι, άλλωστε, ότι σύμφωνα με τον δήμαρχο του Παρισιού, οι ζημιές που προκλήθηκαν στην πρωτεύουσα από τις σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομίας, ενδέχεται να κοστίσουν 3 με 4 εκατομμύρια ευρώ. Η όλη κατάσταση οδήγησε την κυβέρνηση, στην απόφαση να καλέσει το κίνημα σε διάλογο (με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ και όχι τον ίδιο Μακρόν σε ρόλο διαμεσολαβητή), για πρώτη φορά από το ξέσπασμα των κινητοποιήσεων. Κίνηση που περισσότερο ερμηνεύτηκε ως υποχώρηση.

Μάλιστα, πέραν των διαβουλεύσεων του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διεξαγωγή συζήτησης στην Εθνοσυνέλευση την Τετάρτη και στη Γερουσία την Πέμπτη, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν η συζήτηση αυτή θα καταλήξει σε κάποια ψηφοφορία.

Πάντως, από την πλευρά τους, οι διαδηλωτές δεν έκαναν βήμα πίσω.

Την ίδια ώρα, το συνδικάτο CGT, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών, κάλεσε σε μια νέα μεγάλη ημέρα κινητοποιήσεων στις 14 Δεκεμβρίου με αίτημα την «άμεση» αύξηση των μισθών, των συντάξεων και τη βελτίωση του συστήματος κοινωνικής προστασίας, προσθέτοντας ότι συμμερίζεται την οργή των «κίτρινων γιλέκων».

Και όλα αυτά, την ώρα που χθες, Δευτέρα, σημειώθηκαν νέα επεισόδια στην Τουλούζη και τη Νίκαια, κατά τη διάρκεια μαθητικών διαδηλώσεων. Περισσότερα από 100 Λύκεια είχαν αποκλειστεί, μερικώς ή πλήρως σε όλη τη Γαλλία, στο πλαίσιο κινήματος διαμαρτυρίας κατά των μεταρρυθμίσεων για την Εκπαίδευση και σε ορισμένες περιπτώσεις ως ένδειξη αλληλεγγύης προς το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» που έχει «ταρακουνήσει» για τα καλά τη Γαλλία τον τελευταίο μήνα.

με πληροφορίες από Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Associated Press, γαλλική HuffPost

Δημοφιλή