ΔΙΕΘΝΕΣ
14/09/2020 11:56 EEST | Updated 14/09/2020 17:59 EEST

Γαλλία και Σουηδία επιβεβαιώνουν πως ο Ναβάλνι δηλητηριάσθηκε με Νόβιτσοκ

Εστάλησαν δείγματα και στον Οργανισμό για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων.

Peter Kovalev via Getty Images

Ειδικά εργαστήρια σε Γαλλία και Σουηδία επιβεβαίωσαν ότι ο Ρώσος ηγέτης της αντιπολίτευσης και ακτιβιστής, Αλεξέι Ναβάλνι έπεσε θύμα δηλητηρίασης και συγκεκριμένα από την νευροτοξική ουσία που είχε αναπτυχθεί στα εργαστήρια του Σοβιετικού Στρατού.  

Τα νέα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν αυτά εργαστηρίου των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων ενώ ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Σάιμπερτ, δήλωσε ότι ο Οργανισμός για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων έχει λάβει επίσης δείγματα και προχωρά στην εξέταση τους. 

Ο Ναβάλι, ο πιο προβεβλημένος αντίπαλος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, μεταφέρθηκε στη Γερμανία δύο ημέρες αφού εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα -στις 20 Αυγούστου- και ενώ ταξίδευε με αεροπλάνο, σε πτήση εσωτερικού.

Το δε Βερολίνο, ζητά επίμονα από το Κρεμλίνο να ερευνήσει το θέμα και να δώσει εξηγήσεις, απαίτηση που επανάλαβε εκ νέου σήμερα, Δευτέρα ο Σάιπερτ.  

Το Κρεμλίνο όμως, παρά τις πιέσεις από το Βερολίνο και άλλες δυτικές χώρες αρνείται την οποιαδήποτε εμπλοκή στη υπόθεση και κατηγορεί τη Δύση πως την δυσφημεί.  

Βελτιώνεται η κατάσταση της υγείας του

Σημειώνεται πως ο Ναβάνλι επί μία εβδομάδα ήταν σε καταστολή και του έγινε θεραπεία με αντίδοτο στον νευροτοξικό παράγοντα. Ανταποκρίθηκε καλά και στη συνέχεια βγήκε από το τεχνητό κώμα. 

Η κατάσταση της υγείας έχει βελτιωθεί περαιτέρω, έχει αποσυνδεθεί πλήρως από την αναπνευστική συσκευή και μπορεί κατά διαστήματα να σηκώνεται από το κρεβάτι του, ανακοίνωσε το νοσοκομείο Charite του Βερολίνου στο οποίο νοσηλεύεται.

«Η κατάσταση της υγείας του Αλεξί Ναβάλνι βελτιώθηκε. Ο ασθενής μπόρεσε να αποσυνδεθεί πλήρως από την αναπνευστική συσκευή» αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται ότι «γίνεται όλο και πιο κινητικός και ήδη είναι σε θέση κατά διαστήματα να σηκώνεται από το κρεβάτι του».

Το νοσοκομείο Charite υπογραμμίζει ότι η ανακοίνωση για την κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι δημοσιεύεται με τη δίκη του συγκατάθεση και της συζύγου του.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post