ΔΙΕΘΝΕΣ
15/09/2021 14:11 EEST

Γαλλία: Πρώην μοντέλα απαιτούν αλλαγές στη νομοθεσία για σεξουαλική κακοποίηση

Πρώην μοντέλα καλούν τους Γάλλους βουλευτές να καταργήσουν νόμο σχετικά με βιασμούς.

Reuters Photographer via Reuters
Η Κάρε Ότις, διάσημο μοντέλο και ηθοποιός. 

Μια ομάδα από πρώην μοντέλα ζητά από τους Γάλλους βουλευτές να καταργήσουν τον νόμο ο οποίος ορίζει ποιο είναι το χρονικό περιθώριο που έχουν τα θύματα βιασμού και σεξουαλικών επιθέσεων για να προβούν σε καταγγελίες στις αρχές.

Οι εν λόγω γυναίκες, μεταξύ των οποίων το γνωστό πρώην σουπερμόντελ και ηθοποιός, Κάρε Ότις, υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλικές επιθέσεις ή βιασμούς από τους Γάλλους ατζέντηδές τους πριν από πάνω από 20 χρόνια. Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία το χρονικό περιθώριο για την έναρξη των σχετικών ποινικών διαδικασιών έχει παρέλθει, ωστόσο οι ίδιες υποστηρίζουν πως ο βιασμός δεν θα έπρεπε να έχει «ημερομηνία λήξης».

Κάποιες εξ αυτών μετέβησαν στο Παρίσι για να καταθέσουν ενώπιον της γαλλικής γερουσίας, τονίζοντας ότι «ο νόμος πρέπει να αλλάξει».

Σε συνάντηση με τη γερουσιαστή Ναταλί Γκουλέ οι γυναίκες, μεταξύ των οποίων οι Λέσα Αμούρ, Τίσια Χούισμαν και Λόρι Μάρσντεν, ζήτησαν το χρονικό περιθώριο που δίνεται για καταγγελίες σεξουαλικής επίθεσης ή βιασμού να επεκταθεί ή να καταργηθεί πλήρως.

Η Ότις είπε ότι χρειάστηκε δεκαετίες για να αποδεχτεί/ συμβιβαστεί με αυτό που της συνέβη και δεκαετίες για να μιλήσει δημόσια για αυτό: Ο λόγος για τους φερόμενους βιασμούς της από τον Τζεράλντ Μαρί, πρώην επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του πρακτορείου μοντέλων Elite (o ίδιος αρνείται τις κατηγορίες).

Η Ναταλί Γκουλέ είπε πως θα ήθελε να δει μια πιθανή γαλλική εκδοχή του New York Child Victim Act, που επιτρέπει ένα «παράθυρο πίσω στον χρόνο» διάρκειας ενός έτους, στο πλαίσιο του οποίου μπορεί να γίνει επαναφορά παλαιών ισχυρισμών/ καταγγελιών.

Οι γαλλικές αρχές ήδη έχουν αρχίσει προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του Τζεράλντ Μαρί, που ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ατζέντηδες μοντέλων στον κόσμο. Μέχρι τώρα 14 γυναίκες έχουν δώσει καταθέσεις σχετικά με φερόμενες σεξουαλικές επιθέσεις ή βιασμούς από πλευράς του.

Με πληροφορίες από BBC