ΔΙΕΘΝΕΣ
05/03/2018 11:34 EET

Yegna: Οι Spice Girls της Αιθιοπίας μιλούν για δικαιώματα και γυναικεία χειραφέτηση

Η βρετανική κυβέρνηση διέκοψε τη χρηματοδότηση της μπάντας. Γιατί;

Τις έχουν αποκαλέσει «Spice Girls» της Αιθιοπίας. Και, πράγματι, η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης της Μ. Βρετανίας είχε χρηματοδοτήσει τη δημιουργία της μπάντας το 2012. Οι «Yegna», (=Δικό μας) όμως, είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα girl group και γι′ αυτό ενοχλούν ακόμη και την άλλοτε σύμμαχο Βρετανία. 

Αυτό που ξεχωρίζει τα 4 κορίτσια του γκρουπ από οποιοδήποτε άλλο αντίστοιχο είναι ότι με τη μουσική και τις παραστάσεις τους καταγγέλλουν τους γάμους ανήλικους κοριτσιών, τη σεξουαλική κακοποίηση των γυναικών, τη βία και τη σημασία της εκπαίδευσης. Και, πράγματι, δείχνουν να κάνουν τη διαφορά αφού υπολογίζεται ότι η μουσική τους έχει φτάσει σε περίπου 8.5 εκ. ανθρώπους. 

Ωστόσο, πέρσι η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης της Αγγλίας αποφάσισε να σταματήσει τη χρηματοδότηση στην μπάντα, εξαιτίας της κριτικής που δέχεται το γκρουπ από μερίδα των Μέσων. Για την ακρίβεια, η Υπηρεσία δήλωσε ότι σταματά τη στήριξη στην οργάνωση «Girl Effect» που επιβλέπει και την πορεία των Yegna. «Υπάρχουν πιο αποτελεσματικοί τρόποι να επενδύσουμε τους χρηματικούς πόρους βοήθειας της Μ. Βρετανίας και να καταφέρουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα για τους φτωχούς του πλανήτη και να διαχειριστούμε πιο αποτελεσματικά τα χρήματα των φορολογουμένων», δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας. 

Η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις όχι μόνο μεταξύ της Girl Effect αλλά και εντός της Μ. Βρετανίας και μάλιστα από επιφανείς ανθρώπους της βρετανικής κοινωνίας, όπως ο Lemn Sissay, ποιητής και παρουσιαστής, ο οποίος έχει κάνει και εμφανίσεις με το group. 

«Είμαστε μια ομάδα νέων που προσπαθούν να σπάσουν τα εμπόδια για τα κορίτσια με ένα πολύ περιεκτικό τρόπο. Αυτός ο τρόπος περιλαμβάνει αγόρια, ενήλικες και τους βάζει όλους στη συζήτηση. Είναι προφανές ότι τα κορίτσια μένουν πίσω και ότι πρέπει να κάνουμε κάτι γι′ αυτό», σχολίασε σχετικά με την απόφαση ο Bemnet Yemesgen, brand director του Girl Effect. 

(Πηγή: theguardian.com)