Γιατί είναι «άλλο» όταν η Ρωσία βομβαρδίζει αμάχους στη Συρία και «άλλο» όταν το κάνει η Σ.Αραβία στην Υεμένη;

Γιατί είναι «άλλο» όταν η Ρωσία βομβαρδίζει αμάχους στη Συρία και «άλλο» όταν το κάνει η Σ.Αραβία στην Υεμένη;

Οι φρικαλεότητες που συντελούνται στη Συρία κατά τα πέντε και πλέον χρόνια που μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος έχει κερδίσει το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης και δικαίως. Εδώ και περίπου 18 μήνες όμως βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ένας άλλος άγριος εμφύλιος στην Υεμένη για τον έλεγχο της χώρας, μεταξύ της εξόριστης κυβέρνησης και των Χούθι ανταρτών. Όπως και στην περίπτωση της Συρίας, όπου έχουν εμπλακεί ενεργά δυτικές δυνάμεις αλλά και η Ρωσία, στην περίπτωση της Υεμένης ο βασικός εκτός συνόρων «παίχτης» είναι η Σαουδική Αραβία. Μόνο το περασμένο Σάββατο κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών έχασαν τη ζωή τους 140 άμαχοι στην Υεμένη, οι οποίοι μάλιστα παρευρίσκονταν σε κηδεία...

Μόνο που οι ΗΠΑ έχουν μια πολύ διαφορετική προσέγγιση στα δύο αυτά ζητήματα και αυτό δεν πέρασε ασχολίαστο κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων στον Ουάσινγκτον από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι που φαίνεται να πέρασε δύσκολες ώρες εξαιτίας των ερωτήσεων που του έγιναν.

Το βασικό ερώτημα ήταν, σε γενικές γραμμές, γιατί οι ΗΠΑ καταδικάζουν τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στη Συρία αλλά στηρίζουν τις αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη, των οποίων ηγείται η Σαουδική Αραβία.

Δίκαιο ερώτημα. Σωστά;

«Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πραγματοποιήθηκε μια αεροπορική επιδρομή από τις δυνάμεις της συμμαχίας που ηγείται η Σ.Αραβία, με στόχο μάλιστα μια κηδεία. Αναρωτιέμαι εάν εντοπίζεται κάποια διαφορά ανάμεσα σε αυτή την πράξη και σε αυτές για τις οποίες κατηγορείτε τη Ρωσία, τη Συρία και το Ιράν ότι κάνουν στη Συρία και συγκεκριμένα στο Χαλέπι;» ήταν η ερώτηση του δημοσιογράφου του Associated Press, Ματ Λι.

Ο Κίρμπι φάνηκε να χάνει για λίγο τη φωνή του και να «παλεύει» για να δώσει μια αξιοπρεπή απάντηση ενώ προσπάθησε ουσιαστικά να αποφύγει να δώσει εξηγήσεις επί της ουσίας, αναφέροντας πως η Σ.Αραβία έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με το περιστατικό ενώ κάτι ανάλογο δεν έχει γίνει από τη συριακή ή ρωσική κυβέρνηση, τις οποίες και κατηγόρησε για σκόπιμη πρόκληση βλάβης στους αμάχους, σε αντίθεση προφανώς με τη Σ.Αραβία...

Το θέμα βέβαια είναι πως καμία έρευνα που εξετάζει την πιθανή διάπραξη εγκλημάτων πολέμου σε βάρος αμάχων και μάλιστα σε βάρος άλλης χώρας, δεν μπορεί υποτεθεί ότι διεξάγεται με απόλυτη αμεροληψία όταν...πραγματοποιείται από αυτόν που φέρεται να τα διέπραξε. Γιατί αυτό που πρακτικά συμβαίνει είναι ότι η Σ.Αραβία ερευνά τα πεπραγμένα της.

Για την ιστορία δε, αξίζει να σημειωθεί πως και η Ρωσία διέταξε τη διενέργεια έρευνας για τον βομβαρδισμό κονβόι που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στις 18 Σεπτεμβρίου στη Συρία. Βέβαια και στην περίπτωση της Μόσχας πρέπει να ασκηθεί η ίδια κριτική που ασκείται και στη Σ.Αραβία, αλλά έχει ιδιαίτερη αξία το γεγονός ότι ο Κίρμπι προέβη σε μια ψευδή δήλωση.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνέχισε λέγοντας πως «Αυτό που βλέπουμε στο Χαλέπι δεν είναι παρά μια συντονισμένη προσπάθεια για την κατάληψη της πόλης με τη βία».

Ο δημοσιογράφος όμως ήταν αποφασισμένος να μην κάνει πίσω και επανήλθε με ένα ακόμη ερώτημα εξίσου πιεστικό για τον Κίρμπι σχετικά με το γεγονός πως ένας ανησυχητικά αυξανόμενος αριθμός πολιτών στην Υεμένη χάνουν τη ζωή τους από όπλα που οι ΗΠΑ παρέχουν στη Σαουδική Αραβία και στους συμμάχους της. «Δεν βρίσκετε πως υπάρχει κάποιο θέμα εδώ; Γιατί πολλοί στο Καπιτώλιο πιστεύουν πως υπάρχει θέμα», είπε με νόημα ο Λι.

Και τότε ο Κίρμπι επιχείρησε να εξηγήσει πόσο διαφορετικές είναι οι περιπτώσεις της Υεμένης και της Συρίας, τονίζοντας πως το Ιράν παρέχει όπλα στους Χούθι, οι οποίοι έχουν σκοτώσει σαουδάραβες πολίτες και συμπληρώνοντας: «Ο συνασπισμός του οποίου ηγείται η Σ.Αραβία κλήθηκε (σε βοήθεια) από την κυβέρνηση της Υεμένης- και ναι ξέρω, θα πείτε πως και ο Άσαντ απευθύνθηκε στη Ρωσία αλλά οι Σαουδάραβες βρίσκονται υπό πραγματική απειλή στα σύνορά τους».

Σημειώνεται πως νομικοί σύμβουλοι του Μπαράκ Ομπάμα έχουν προειδοποιήσει πως η πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, ύψους 1,3δισεκ. δολαρίων πριν από ένα χρόνο, μπορεί να είναι αρκετή για να θεωρηθούν οι ΗΠΑ υπεύθυνες για εγκλήματα πολέμου που πιθανότατα διαπράττονται σε βάρος πολιτών της Υεμένης.

Δημοφιλή