ΔΙΕΘΝΕΣ
02/02/2015 03:03 EET | Updated 02/02/2015 03:03 EET

Σε αναβρασμό η Υεμένη

ASSOCIATED PRESS
Φωτογραφία αρχείου

Σε αναβρασμό εξακολουθεί να βρίσκεται η Υεμένη, εξαιτίας του πολιτικού αδιεξόδου μετά την παραίτηση του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι και της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Χάλεντε Μπάχαχ πριν δύο εβδομάδες.

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 4 ημέρες σε επιθέσεις που εξαπέλυσε η οργάνωση Ανσάρ αλ-Σαρία, παρακλάδι της αλ-Κάιντα, εναντίον σιιτών Χούτι και του στρατού της χώρας αυτής, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι καθώς και μέλη της οργάνωσης.

Η οργάνωση ανακοίνωσε την Κυριακή ότι μέλη της δολοφόνησαν τον Αμπού Αμπντάλα αλ-Αγιαντί, στέλεχος των Χούτι, στην πόλη Ιμπ. Τοπικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν το θάνατο του Αγιαντί χωρίς ωστόσο να δώσουν περαιτέρω πληροφορίες.

Το Σάββατο, μέλη της αλ-Σαρία σκότωσαν 2 στρατιώτες σε σημείο ελέγχου στην πόλη Αμπγιάν και τραυμάτισαν ακόμα 2, αναφέρεται σε ανακοίνωση που ανάρτησε η οργάνωση σε λογαριασμό της στο Twitter.

Αξιωματούχοι στην περιοχή δήλωσαν ότι εξαιτίας των συγκρούσεων που ξέσπασαν μεταξύ του στρατού και των ανταρτών, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 3 μέλη της οργάνωσης.

Από την πλευρά της, η αλ-Σαρία ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι μέλη της σκότωσαν την Παρασκευή έναν αξιωματούχο του στρατού της Υεμένης στην επαρχία Λαχτζ και την Πέμπτη 3 ακόμα Χούτι στην κεντρική επαρχία της αλ-Μπάιντα.

Προθεσμία τριών ημερών στις πολιτικές παρατάξεις της Υεμένης έδωσαν οι Χούτι προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την έξοδο από την πολιτική κρίση στη χώρα, η οποία οδήγησε τον πρόεδρο να παραιτηθεί, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλουν αυτοί τη δική τους λύση.

Οι Χούτι, οι μειονοτικοί σιίτες αντάρτες που μετατράπηκαν στην ισχυρότερη δύναμη στη χώρα, διεξάγουν συνομιλίες με διάφορες πολιτικές παρατάξεις σε αναζήτηση μιας λύσης που θα άρει το αδιέξοδο. Στις συνομιλίες εξετάστηκε το ενδεχόμενο να πειστεί ο Χάντι να ανακαλέσει την παραίτησή του ή να σχηματιστεί ένα συμβούλιο που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση για μια μεταβατική περίοδο. Αλλά δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.

(Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)