ΔΙΕΘΝΕΣ
28/06/2018 12:43 EEST

Γυμνός ερημίτης: Εγκατέλειψε τον πολιτισμό και έζησε 30 χρόνια σε νησί, μέχρι που τον ανάγκασαν να επιστρέψει

Ένας Ιάπωνας που έζησε σαν ναυαγός σε ακατοίκητο νησί για περίπου 30 χρόνια αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του, έχοντας σπάσει κάθε ρεκόρ κατ’επιλογήν ερημίτη που βρίσκεται εν ζωή.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του news.com.au, ο Μασαφούμι Ναγκασάκι έφτασε στο νησί Σοτομπανάρι στα Νησιά Γιαεγιάμα, αρχιπέλαγος στα νοτιοδυτικά της Οκινάβα (Ιαπωνία) το 1989. Εκεί έζησε μια μοναχική ζωής, μέχρι που έγινε γνωστός ως «ο γυμνός ερημίτης» σε ηλικία 76 ετών το 2012. Το νησί είναι από τα λίγα που παραμένουν ακατοίκητα στην Ιαπωνία, όπου, σύμφωνα με τους ντόπιους, ακόμα και οι ψαράδες σπάνια σταματάνε.

Ο Ναγκασάκι είναι ένας από τους λίγους κατ′ επιλογήν ναυαγούς που έχουν περάσει δεκαετίες σε εγκαταλειμμένα νησιά: Έχει ξεπεράσει τον Αυστραλό Ντέιβιντ Γκλασίν, που φέτος κλείνει 21 χρόνια στο Restoration Island, στα ανοιχτά του Κουΐνσλαντ. Η πρόσφατη έξωσή του έγινε γνωστή χάρη στον Αλβάρο Τσερέζο, που καταγράφει τους ναυαγούς/ ερημίτες.

 

 

Η μόνη επιθυμία του Ναγκασάκι- ο οποίος ζει χωρίς τηλέφωνα, αναπτήρες, πολλά ρούχα κ.α- ήταν να πεθάνει στο νησί που αποκαλούσε σπίτι του εδώ και 30 χρόνια. «Το να βρεις ένα μέρος να πεθάνεις είναι σημαντικό, και αποφάσισα ότι αυτό είναι το μέρος για μένα» είπε στο Reuters το 2012. Επίσης, έχει χαρακτηρίσει – μιλώντας στον Τσερέζο, του Docastaway- το νησί του παράδεισο. «Δεν θα φύγω ποτέ από εδώ, ακόμα και αν ο κόσμος αλλάξει. Δεν θα φύγω ακόμα και αν μου πει κάποιος ότι υπάρχει καλύτερο μέρος. Ό,τι χρειάζομαι, μπορώ να το βρω εδώ. Δεν χρειάζομαι οτιδήποτε άλλο» έχει πει.

Δεν είναι γνωστό πώς ακριβώς έφτασε στο νησί. Κάποτε ήταν παντρεμένος και θεωρείται ότι έχει δύο παιδιά, αλλά, σύμφωνα με τον Τσερέζο, δεν του αρέσει να μιλά για το παρελθόν του. Πιστεύεται ότι ήταν φωτογράφος πριν εγκαταλείψει τον πολιτισμό, ενώ θεωρείται πως είχε και δική του επιχείρηση στη Νιιγκάτα της Χονσού. Ο ίδιος έχει πει ότι δούλευε σε εργοστάσιο στην Οζάκα όταν κάποια μέρα ένας συνάδελφος του είπε για ένα μυστηριώδες αρχιπέλαγος, και από τότε ονειρευόταν να εγκαταλείψει τον πολιτισμό. Μια ημέρα, ενώ ήταν σε πτήση, «τρομοκρατήθηκε» από την έκταση της μόλυνσης που είδε στη θάλασσα. Οπότε μάζεψε τα πράγματά του και πήγε στο νησί, όπου πίστευε ότι θα ζούσε το πολύ δύο χρόνια, αλλά τελικά έγιναν 30. «Στον πολιτισμό οι άνθρωποι με αντιμετώπιζαν σαν ηλίθιο, και με έκαναν να νιώθω έτσι. Σε αυτό το νησί δεν το νιώθω αυτό. Εδώ στο νησί δεν κάνω ό,τι μου λένε οι άλλοι, απλά ακολουθώ τους κανόνες της φύσης. Δεν μπορείς να επιβληθείς στη φύση, οπότε πρέπει να την υπακούς απόλυτα».

 

 

Αποστράφηκε τα ρούχα μετά από έναν τυφώνα, λέγοντας ότι νιώθει ότι είναι το σωστό στο νησί. Επίσης, σταμάτησε να τρώει κρέας και ψάρια- ωστόσο έκανε γυμναστική το πρωί και καθάριζε την παραλία.

Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2018 οι αρχές τον απομάκρυναν από το νησί, φέρνοντάς τον πίσω στον πολιτισμό. «Τον έδιωξαν από το νησί, κάποιος τον είδε εκεί και του φάνηκε αδύναμος. Κάλεσε την αστυνομία, τον πήραν πίσω στον πολιτισμό και αυτό ήταν. Δεν μπορούσε καν να αντισταθεί, επειδή ήταν αδύναμος. Δεν θα του επιτρέψουν να γυρίσει» είπε ο Τσερέζο- δουλειά του οποίου είναι να βρίσκει ειδυλλιακά νησιά και να πηγαίνει εκεί επισκέπτες. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ναγκασάκι πλέον ζει στην πόλη που βρίσκεται πιο κοντά στο νησί, 60 χλμ μακριά, σε ένα σπίτι της κυβέρνησης. «Η υγεία είναι καλή, ήταν απλά άρρωστος όταν τον πήρανε, αλλά δεν θα του επιτρέψουν να γυρίσει πίσω, δεν μπορεί να πάει εκεί, τελείωσε».

Sponsored Post