ΔΙΕΘΝΕΣ
08/08/2020 08:27 EEST

Γενική Εισαγγελία Νέα Υόρκης, Ουάσιγκτον κατά του λόμπι της οπλοκατοχής - Αγωγή και αίτημα διάλυσης της NRA

Η αγωγή και οι κατηγορίες σε βάρος της φιλανθρωπικής οργάνωσης (ναι ως τέτοια έχει συσταθεί), "Εθνική Ένωση Όπλων". "Θα σας πάρουν τα όπλα" φωνάζει ο Τραμπ ελπίζοντας να μαζέψει ψήφους.

Με το πανίσχυρο λόμπι που στηρίζει το δικαίωμα στην οπλοκατοχής στις ΗΠΑ τα βάζει η Γενική Εισαγγελία της Νέας Υόρκης που υπέβαλλε αστική αγωγή σε βάρος της Εθνικής Ένωσης Όπλων (ΝRA) με ξεκάθαρο στόχο, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, τη διάλυση της καθώς υπάρχουν στοιχεία για οικονομικές ατασθαλίες στους κόλπους της.  

Ηγετικά στελέχη κατηγορούνται πως χρησιμοποιήσαν το ταμείο της NRA ως ”προσωπικό τους κουμπαρά” κάνοντας χρήση χρηματικών ποσών προς ίδιον όφελος. 

Η Γενική Εισαγγελέας, Λετίτια Τζέιμς έκανε λόγο για ποινικά κολάσιμη κακοδιαχείριση κεφάλαιων, για χρήματα από το Ταμείου που χρησιμοποιήθηκαν για διακοπές επιφανών στελεχών της στις Μπαχάμες και για ταξίδια με ιδιωτικά αεροσκάφη. Όλα αυτά συνέβαλαν στη μείωση του ισολογισμού κατά 64 εκατ. δολάρια σε τρία χρόνια, μετατρέποντας το πλεόνασμα σε έλλειμμα.

Ζήτησε δε την άμεση απομάκρυνση του επί 30 χρόνια πραγματικού ηγέτη της  NRA (διευθύνων σύμβουλος και εκτελεστικός πρόεδρος) Γουέιν Λα Πιέρ από το ΔΣ της Ένωσης ενώ ανάλογη αγωγή κατέθεσε σε βάρος της NRA και ο Γενικός Εισαγγελέας της Ουάσιγκτον, Καρλ Ρασίν. 

Αξίζει να τονιστεί πως η Τζέιμς στο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει ως ”τρομοκρατική οργάνωση” την NRA ενώ επίσης ”τρέχει” μια έρευνα σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ που αν και ξεκίνησε πολύ διαφορετικά, πλέον εξετάζεται η διάπραξη ποινικών αδικημάτων όπως η ασφαλιστική και τραπεζική απάτη, κατηγορίες που αγγίζουν τον ίδιο όσο και τις επιχειρήσεις του. 

 

«Η επιρροή της ΝRA είναι τόσο ισχυρή ώστε να λειτουργεί ανεξέλεγκτη εδώ και δεκαετίες, ενώ ανώτατα στελέχη έβαζαν  εκατομμύρια  δολάρια στις τσέπες τους», είπε χαρακτηριστικά η Τζέιμς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. 

Και δεν σταμάτησε εκεί. Εξαπολύοντας μια πλήρη επίθεση στην παντοδύναμη NRA την κατηγόρησε πως επί δεκαετίες αποτελούσε ”φυτώριο απληστίας και παρανομίας” αλλά ”Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου”.

Το όνομα του Λε Πιέρ και τριών ακόμη νυν και πρώην ηγετικών μελών της Ένωσης περιλαμβάνονται στην αστική αγωγή 164 σελίδων που υπέβαλλε η Γενική Εισαγγελίας ενώ η κίνηση αυτή δεν στρέφεται μόνο στα πρόσωπα αλλά ποινικά και στην ίδια  την ΝRA ως φορέα.

Η Τζέιμς ζητά από το δικαστήριο της Νέας Υόρκης να αναγκάσει μάλιστα τα στελέχη να αποζημιώσουν τα μέλη της ΝRA βάσει των ευρημάτων της έρευνάς της.

Σημειώνεται πως τα μέλη είναι περίπου 5.000.000 ενώ η NRA, υπόκειται στους νόμους που αφορούν τις ΜΚΟ και τις φιλανθρωπικές οργανώσεις- αφού ως τέτοια συστάθηκε- και ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη το 1871. Σύμφωνα με το πολιτειακό δίκαιο οι φιλανθρωπικοί οργανισμοί, όπως η NRA, υποχρεούνται να υποβάλλουν οικονομικές εκθέσεις στο κράτος και να χρησιμοποιούν τα περιουσιακά τους στοιχεία για την εξυπηρέτηση των δηλωμένων στόχων αυτής, και μόνον. 

 

Η πρόεδρος της NRA, Καρολάιν Μέντοους αντέδρασε κάνοντας λόγο για αβάσιμες κατηγορίες, στοχοποίηση και επίθεση που υποκρύπτει πολιτικά κίνητρα. Έσπευσε δε να θυμίσει πως η Γενική Εισαγγελέας είναι στο Δημοκρατικό Κόμμα και ουσιαστικά επιτίθεται στους Ρεπουμπλικάνους και πως η κίνηση αυτή συνιστά και επίθεση στην πολυσυζητημένη 2η Τροποποίηση του Συντάγματος που αφορά το δικαίωμα των Αμερικανών να φέρουν όπλο (και πίσω από την οποία επί δεκαετίες ”οχυρώνονται” όσοι αντιστέκονται σε όποια αλλαγή αφορά την σχετική νομοθεσία αγοράς και κατοχής όπλων). 

Συνέδεσε δε την περίοδο που έκανε τις ανακοινώσεις η Εισαγγελία με τις επικείμενες εκλογές του Νοεμβρίου. Όλες οι δηλώσεις της φυσικά στοχεύουν σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους που είναι υπέρ της οπλοκατοχής και ανήκουν σε σημαντικό ποσοστό στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Στον δε λογαριασμό της στο Twitter η NRA προκαλεί. ”Από τα παγωμένα, νεκρά μας χέρια” θα πάρετε τα όπλα, προσπαθώντας να αποπροσανατολίσει και να μετατρέψει μια ποινική υπόθεση σε δήθεν προσπάθεια να καταργηθεί η 2η Τροπολογία.  ”Υψώστε ανάστημα και παλέψτε” γράφει στη συνέχεια. 

 

Επίσης είπε πως η NRA κατέθεσε αγωγή κατά της Γενικής Εισαγγελέως προειδοποιώντας πως η δικαστικός αγώνας θα είναι μακρύς. 

Ο δε Λα Πιέρ υποστήριξε πως πρόκειται για μια προσβολή προς τη Δημοκρατία και την Ελευθερία, για μια αντισυνταγματική, προμελετημένη επίθεση που στοχεύει στη διάλυση και την καταστροφή της NRA, ”του πιο ισχυρού  υπερασπιστή των ελευθεριών στις ΗΠΑ”.

Φυσικά αμφότεροι αρνούνται τις κατηγορίες και υποστηρίζουν πως τα έξοδα, για διακοπές, κότερα, ιδιωτικά τζετ έγιναν αποκλειστικά για συναντήσεις και επαφές που σχετίζονται με τους σκοπούς της NRA.  

Ο δε πρόεδρος των ΗΠΑ και επίσης Ρεπουμπλικάνος, έσπευσε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση προσπαθώντας να εντάξει το όλο θέμα στον δημόσιο προεκλογικό διάλογο ασκώντας κριτική και στον αντίπαλό του, Τζο Μπάιντεν. «Ακριβώς όπως η Άκρα Αριστερά στη Νέα Υόρκη προσπαθεί να καταστρέψει την NRA, έτσι και εάν ο Μπάιντεν γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ, θα πρέπει να αποχαιρετήσετε την 2ης Τροποποίηση”, έγραψε στο Twitter. ”Τα όπλα σας θα σας τα πάρουν, αμέσως και χωρίς προειδοποίηση. Χωρίς αστυνομία, χωρίς όπλα!”. 

Κάλεσε δε την NRA να μεταφέρει την έδρα της στο φιλικό Τέξας. 

Φυσικά ο Μπάιντεν δεν έχει δηλώσει πότε ότι θα καταργήσει την 2η Τροπολογία. Εξάλλου μια τέτοια δήλωση θα ήταν πολιτική αυτοκτονία, και ουδείς πρόεδρος το επιχείρησε ποτέ. Έχει πει όμως πως θα αναζητήσει ευρεία συναίνεση προκειμένου να απαγορευθούν όπλα που χρησιμοποιούνται σε μαζικές επιθέσεις όπως αυτές που γίνονται κατ′ επανάληψη π.χ. σε σχολεία των ΗΠΑ και να γίνονται σε βάθος, ουσιαστικοί έλεγχοι στο προφίλ όσων αγοράζουν όπλα. 

Στις ΗΠΑ από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα www.gunviolencearchive.org μέχρι τις 7 Αυγούστου, πέθαναν 25.138 άνθρωποι εκ των οποίων 10.618 σε υποθέσεις που αφορούν ανθρωποκτονίες, φόνους εκ προθέσεως αλλά και από κατά λάθος πυροβολισμούς (οι τελευταίοι μόνο ανέρχονται σε 1.258) ενώ οι αυτόχειρες που έκαναν χρήση όπλου ανέρχονται σε 14.520 . Μεταξύ των νεκρών είναι 771 παιδιά και έφηβοι (0 έως 17 ετών).  21.448 άτομα έχουν τραυματιστεί σε ένοπλες επιθέσεις (μαζικές και μη) ενώ μεταξύ αυτών είναι 2.041 τραυματίες παιδιά και έφηβοι. 

Gunviolencearchive.org
Gunviolencearchive.org