ΔΙΕΘΝΕΣ
23/11/2020 15:57 EET | Updated 23/11/2020 16:02 EET

Γερμανία: Η Τουρκία εμπόδισε έλεγχο για όπλα σε πλοίο που πλέει προς την Λιβύη

Το νέο επεισόδιο θυμίζει ανάλογο συμβάν που προκάλεσαν οι Τούρκοι «κλειδώνοντας» ως στόχους μία γαλλική φρεγάτα κι ένα ιταλικό πλοίο τον περασμένο Ιούνιο.

ASSOCIATED PRESS
Η εικόνα ενός πλοίου υπό επιτήρηση φτάνει μέσω θερμικής κάμερας στο κέντρο Διοίκησης Πληροφοριών υπό το βλέμμα αξιωματικού του γερμανικού πολεμικού πλοίου «Bonn», κοντά στην τουρκική πόλη της Σμύρνης, στις 26 Μαϊου 2016. Εν προκειμένω, το «Bonn» περιπολούσε στο Αιγαίο σε μία προσπάθεια να περιορίσει το μεταναστευτικό ρεύμα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. (AP Photo/Markus Schreiber)

Η Τουρκία εμπόδισε τις γερμανικές δυνάμεις που ανήκουν σε στρατιωτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πραγματοποιήσουν πλήρη έρευνα επί ενός τουρκικού φορτηγού πλοίου για οποίο υπήρχαν υποψίες ότι μεταφέρει όπλα στην Λιβύη, επιβεβαίωσαν και οι δύο χώρες τη Δευτέρα (23 Νοεμβρίου).

Στρατιώτες από τη γερμανική φρεγάτα «Hamburg» (”Αμβούργο”) επιβιβάστηκαν στον τουρκικό φορτηγό Rosaline A,  αλλά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον έλεγχο και να αποσυρθούν, αφού η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε στην αποστολή της ΕΕ, δήλωσε το γερμανικό υπουργείο Άμυνας.

Η φρεγάτα επιχειρεί στη Μεσόγειο ως μέρος της αποστολής «Ειρήνη» της ΕΕ, η οποία στοχεύει να σταματήσει την αποστολή οπλισμού στις μαχόμενες ομάδες στην Λιβύη.

«Μέχρι τη στιγμή που οι στρατιώτες έφυγαν από το πλοίο, δεν είχαν βρει κάτι ύποπτο», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας.

Τουρκικές πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι το Rosalina-A μετέφερε διάφορα υλικά, όπως τρόφιμα και μπογιές και ότι η ομάδα ελέγχου είχε παραβιάσει το διεθνές δίκαιο, επειδή δεν περίμενε μέχρι να λάβει άδεια για έλεγχο εν πλω από την Τουρκία.

Ανέφερε ότι οι στρατιώτες δεν βρήκαν τίποτα παρά το ότι πέρασαν όλη τη νύχτα ανοίγοντας εμπορευματοκιβώτια στο πλοίο.

«Μετά την έρευνα που διήρκεσε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, οι στρατιώτες κατάλαβαν ότι δεν υπήρχε τίποτα στο πλοίο εκτός από ανθρωπιστική βοήθεια, τρόφιμα όπως μπισκότα και υλικά βαφής  - και έφυγαν από το πλοίο», ανέφερε πηγή.

REUTERS
Φωτογραφία αρχείου: Γερμανοί ναύτες μπροστά στην φρεγάτα «Hamburg» στο Ντουμπάι. 26 Μαίου 2013.

Επιβεβαιώνοντας μία πληροφορία που δημοσίευσε το περιοδικό «Der Spiegel», Γερμανός εκπρόσωπος είπε ότι το Hamburg είχε αναχαιτίσει το Rosaline A περίπου 200 χιλιόμετρα (125 μίλια) βόρεια της Λιβυκής πόλης της Βεγγάζης, την Κυριακή το βράδυ.

Είπε ακόμα ότι το γερμανικό πλοίο είχε ακολουθήσει την τυπική διαδικασία περιμένοντας τέσσερις ώρες για έγκριση από τη χώρα σημαίας (Τουρκία) και μετά έγινε η επιβίβαση της ομάδας ελέγχου. Αργότερα, μόλις προέκυψε ένσταση, αποσύρθηκαν.

«Όλες οι διαδικασίες ακολουθήθηκαν σωστά», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων χωρητικότητας 16.000 τόνων έφυγε από το τουρκικό λιμάνι Gemlik κοντά στην Προύσα την περασμένη εβδομάδα, και για τελευταία φορά εντοπίστηκε έξω από την Αθήνα, κατευθυνόμενο νοτιοδυτικά προς τη Λιβύη, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon data.