Γερμανία: Παραμένουν υψηλά τα ποσοστά μη λειτουργικών οπλικών συστημάτων στις γερμανικές ενόπλων δυνάμεων

Γερμανία: Παραμένουν υψηλά τα ποσοστά μη λειτουργικών οπλικών συστημάτων στις γερμανικές ενόπλων δυνάμεων
Ints Kalnins / Reuters

Έλλειψη ανταλλακτικών, ελαττώματα και άλλες «ασθένειες» στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ως αποτέλεσμα κάτω από τα μισά υποβρύχια, πολεμικά αεροπλάνα και άλλα σημαντικά οπλικά τους συστήματα να είναι έτοιμα προς χρήση, σύμφωνα με αναφορά της γερμανικής κυβέρνησης.

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας παρέδωσε μια αναφορά 106 σελίδων σχετικά με την «μη ικανοποιητική κατάσταση ετοιμότητας» πολλών σημαντικών οπλικών συστημάτων στο κοινοβούλιο, εν μέσω αντιδράσεων για αυτό που αντιμετωπίζεται ως αποτυχία των ενόπλων δυνάμεων να λύσουν το πρόβλημα. Η αναφορά αυτή επιβεβαιώνει προηγούμενη, κοινοβουλευτική αναφορά της περασμένης εβδομάδας, στην οποία γινόταν λόγος για μεγάλα κενά στο προσωπικό και τον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με τη νέα αναφορά, η κατάσταση ετοιμότητας βελτιώνεται αργά, με 550 περισσότερα οπλικά συστήματα διαθέσιμα το 2017 σε σχέση με το 2014. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερος χρόνος και χρήμα για να διορθωθεί η κατάσταση μετά από δεκαετίες περικοπών δαπανών.

Ints Kalnins / Reuters

«Θα χρειαστούμε πολύ περισσότερα χρήματα τα επερχόμενα έτη για να μπορεί η Bundeswehr (οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις) να εκπληρώνει τις αποστολές που της ανατίθενται από τη Βουλή» είπε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην εφημερίδα Passauer Neue Presse.

Σύμφωνα με το Reuters, εάν δοθεί το «πράσινο φως», ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός θα παρέχει χρηματοδότηση επιπλέον 10 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό των ενόπλων δυνάμεων μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Καλύτερη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις προκύπτει από τους αριθμούς που παρουσιάζονται σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle ως προς κάποια από τα πλέον σημαντικά συστήματα του γερμανικού οπλοστασίου.

Μαχητικά Eurofighter: 39 λειτουργικά από σύνολο 128

Μαχητικά Tornado: 26 από 93

Μεταγωγικά ελικόπτερα CH-53: 16 από 72

Μεταγωγικά ελικόπτερα NH-90: 13 από 58

Επιθετικά ελικόπτερα Tiger: 12 από 62

Μεταγωγικά αεροσκάφη Α400Μ: 3 από 15

Άρματα μάχης Leopard 2: 105 από 224

Φρεγάτες: 5 από 13

Η Γερμανία μείωσε δραστικά τις αμυντικές της δαπάνες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αλλά άρχισε να τις αυξάνει εκ νέου μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Η νέα αναφορά κάνει λόγο για «ελλείμματα ποιότητας» που προέκυψαν κατά τη συντήρηση για την «περιορισμένη και ξεκάθαρη μικρότερη του αναμενομένου» διαθεσιμότητα των μεταγωγικών Airbus A400M. Όσον αφορά στα μαχητικά Eurofighter Typhoon, το πλέον προηγμένο μαχητικό και «αιχμή του δόρατος» της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας, ως λόγοι της χαμηλής διαθεσιμότητας το 2017 παρουσιάστηκαν οι μακρές περίοδοι συντήρησης και η έλλειψη μεγάλου εύρους ανταλλακτικών. Σύμφωνα με την αναφορά, η γερμανική πολεμική αεροπορία έχει αρκετά αεροσκάφη για αποστολές περιπολίας στη Βαλτική και συμμετοχή σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ, αλλά οι ελλείψεις περιορίζουν την εκπαίδευση των πιλότων- κάτι που αποτελεί λόγο σημαντικών προβληματισμών εν όψει της ανάληψης από τη Γερμανία της διοίκησης της δύναμης ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ από το 2019.

Fabian Bimmer / Reuters

Παράλληλα, το γερμανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι τα ποσοστά ετοιμότητας είναι υψηλότερα του μέσου όρου για τις 13 αποστολές στο εξωτερικό που είναι σε εξέλιξη, αν και σε βάρος των «βασικών επιχειρήσεων», και ότι η Γερμανία εξακολουθεί να μπορεί να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο σημειώθηκε πως πρέπει να παύσει η χρήση ελικοπτέρων NH-90 και Tiger στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Μάλι από τα μέσα του 2018. Όσον αφορά στα άρματα μάχης, υπογραμμίζεται πως χρειάζονται σημαντικές προσπάθειες για να διασφαλιστεί πως θα υπάρχουν αρκετά Leopard 2 για συνεχιζόμενη παρουσία στη Λιθουανία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Enhanced Forward Presence του ΝΑΤΟ, καθώς και για την ανάληψη από τη Γερμανία της ηγεσίας της VJTF (Very High Readiness Joint Task Force) του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη.

Πηγές: Deutsche Welle, Reuters

Δημοφιλή