ΔΙΕΘΝΕΣ
02/07/2018 23:43 EEST | Updated 03/07/2018 00:12 EEST

Μέρκελ και Ζεεχόφερ κατέληξαν σε συμφωνία για το μεταναστευτικό

Hannibal Hanschke / Reuters

Συμφωνία μεταξύ της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του υπουργού Εσωτερικών και Αρχηγό της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), Χορστ Ζεεχόφερ επετεύχθη πριν από λίγο.

«Συμφωνήσαμε», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ και έκανε λόγο για μια «πάρα πολύ βιώσιμη λύση», αναφερόμενος στην δημιουργία κλειστών κέντρων ασύλου κοντά στα γερμανικά σύνορα.

Ο κ. Ζεεχόφερ επιβεβαίωσε ακόμη ότι θα παραμείνει υπουργός Εσωτερικών.

«Πιστεύω ότι έπειτα από σκληρή πάλη και δύσκολες μέρες βρήκαμε έναν καλό συμβιβασμό», δήλωσε πριν από λίγο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ανακοινώνοντας την συμφωνία με τον κυβερνητικό της εταίρο, την Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU).

«Θα εγκαταστήσουμε στην Γερμανία κέντρα τράνζιτ. Έτσι διατηρείται ακριβώς το πνεύμα της εταιρικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα για την αποκατάσταση της τάξης στην δευτερογενή μετανάστευση», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες η αντιπαράθεση που ξέσπασε ανάμεσα στα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού όσον αφορά την πολιτική που θα ακολουθηθεί στο μεταναστευτικό κινούνταν σε ρυθμούς πολιτικού θρίλερ. 

Ο κ. Ζεεχόφερ μάλιστα λίγο πριν τη συνάντηση που είχε σήμερα με την Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να βρεθεί λύση δήλωσε πως «δεν θα αφήσει να τον απολύσει μια Καγκελάριος η οποία είναι Καγκελάριος μόνο χάρη σε αυτόν». 

Για τη συνάντηση των δύο πλευρών μεσολάβησε ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος και ήταν παρών σε αυτή. 

Υπενθυμίζεται πως η διαφωνία των δύο κομμάτων που ξέσπασε πριν καιρό ουσιαστικά επικεντρώνεται στην επιλογή ανάμεσα στα μονομερή μέτρα ή στις ευρωπαϊκές λύσεις. Ο Χόρστ Ζεεχόφερ πρότεινε την απαγόρευση της εισόδου στα γερμανικά σύνορα προσφύγων που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Η γερμανίδα καγκελάριος από την πλευρά της επεδίωξε την επαναπροώθηση αυτών των ατόμων στα κράτη μέλη της ΕΕ στα οποία έχουν καταγραφεί, να γίνεται σε συνεννόηση με αυτές τις χώρες.

Sponsored Post