Γερμανία: Οι γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους θα πληρώνουν πρόστιμο 2.500 ευρώ

Η ρύθμιση θα ισχύσει από το 2022 εάν ψηφιστεί από τη Βουλή.
Reuters

Tην επιβολή προστίμου ακόμα και 2.500 ευρώ για τους γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους κατά της ιλαράς πρότεινε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γιενς Σπαν.

Η νέα ρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ από 1η Μαρτίου του 2022 εάν ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Σπαν ζήτησε το πρόστιμο που θα επιβάλλεται σε όσους γονείς δεν μπορούν να αποδείξουν ότι τα παιδιά τους έχουν εμβολιαστεί, να αγγίζει τα 2.500 ευρώ.

Σε συνέντευξη μάλιστα που παραχώρησε την Κυριακή στη Bild, ο Γερμανός υπουργός πρότεινε όσα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί να αποκλείονται από τα σχολεία προκειμένου έτσι να προστατευτούν όσοι είναι είτε μικρότεροι σε ηλικία είτε δεν μπορούν να προστατευτούν από την ιλαρά για ιατρικούς λόγους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια του το γερμανικό Υπουργείο, το μέτρο θα επηρέαζε αυτομάτως γύρω στα 361.000 μη εμβολιασμένα παιδιά και τους 220.000 γονείς τους. «Όλοι οι γονείς θα πρέπει να είναι ήρεμοι πως τα παιδιά τους είναι υγιή όταν πηγαίνουν στο σχολείο», είπε επίσης ο Σπαν.

Την εν λόγω απόφαση στηρίζει ο ιατρικός κόσμος της Γερμανίας με τον επικεφαλής του German Medical Association να την χαρακτηρίζει ως «ένα σημαντικό βήμα στον κατάλληλο χρόνο», καθώς αυξάνεται η ανησυχία για έξαρση της ιλαράς, μιας ασθένειας που μέχρι πρότινος ήταν υπό πλήρη έλεγχο.

Σημειώνεται στο μεταξύ πως τις πρώτες δέκα εβδομάδες του 2019 στη Γερμανία καταγράφηκαν 203 κρούσματα ιλαράς, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρσι.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε όλη την Ευρώπη το 2018 καταγράφηκαν 82.596 περιστατικά ιλαράς με τα 72 να αποδεικνύονται θανατηφόρα.

Τον περασμένο μήνα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως ο αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς παγκοσμίως έσπασε το φράγμα των 112.000.

Υψηλότεροι ρυθμοί νόσησης έχουν καταγραφεί σε όλες τις περιοχές, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για αποτελεσματικότερα προγράμματα εμβολιασμών.

Σύμφωνα δε με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των κρουσμάτων στην Ευρώπη με 1862 περιπτώσεις στο διάστημα από την 1η Φεβρουαρίου 2018 έως 31 Ιανουαρίου 2019. Στο ίδιο διάστημα, αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, σε τριάντα χώρες της Ευρώπης αναφέρθηκαν πάνω από 12.000 κρούσματα.

(Mε πληροφορίες από Guardian)

Δημοφιλή