ΔΙΕΘΝΕΣ
24/01/2018 10:40 EET

Γερμανία: Πίεση στην κυβέρνηση λόγω χρήσης γερμανικών όπλων από την Τουρκία κατά των Κούρδων

SEBASTIAN WIDMANN via Getty Images

Εκκλήσεις να σταματήσει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία δέχεται η γερμανική κυβέρνηση, μετά τις αναφορές ότι γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης τύπου Leopard χρησιμοποιούνται από την Τουρκία εναντίον των Κούρδων μαχητών των YPG στη Συρία.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, κάποιοι Γερμανοί πολιτικοί έχουν ζητήσει να παύσουν οι διαδικασίες για την έγκριση της αναβάθμισης μιας συμφωνίας αναβάθμισης αρμάτων μάχης.

Το ζήτημα αυτό προκύπτει μόλις δύο εβδομάδες μετά τη δέσμευση των ΥΠΕΞ των δύο χωρών για βελτίωση των διμερών σχέσεων, στον απόηχο της σημαντικής επιδείνωσης τους τα τελευταία χρόνια.

Όπως είχε αναφερθεί την Παρασκευή, το Βερολίνο κινείται προς την κατεύθυνση της έγκρισης ενός τουρκικού αιτήματος προς την γερμανική Rheinmetall για αναβάθμιση των αρμάτων μάχης Leopard 2. Τα άρματα αυτά θεωρείται ότι έχουν χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία κατά του ISIS στη Συρία, ωστόσο ειδικοί του χώρου της άμυνας έχουν πει σε γερμανικά ΜΜΕ ότι πρόσφατες εικόνες από την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» της Τουρκίας στη Συρία απεικονίζουν χρήση τους εναντίον των Κούρδων.

Τόσο δεξιοί, όσο και αριστεροί πολιτικοί έχουν τοποθετηθεί κατά της συμφωνίας αναβάθμισης των αρμάτων, και έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της ως προς την τουρκική επιχείρηση στο Αφρίν της βόρειας Συρίας. Από πλευράς του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε τη Δευτέρα πως είχε καλέσει τον Τούρκο ομόλογό του για να εκφράσει προβληματισμούς σχετικά με την ανθρωπιστική διάσταση της επιχείρησης. Σημειώνεται πως την Τρίτη τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν πως περίπου 5.000 άτομα είχαν εκτοπιστεί από τις συγκρούσεις στο Αφρίν.

Μείωση των εξαγωγών όπλων

Οι εξαγωγές όπλων της Γερμανίας μειώθηκαν κατά 9% φθάνοντας σε αξία τα 6,24 δισεκατομμύρια ευρώ το 2017, μετέδωσε το γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD την Τρίτη, συνδέοντας την εξέλιξη με τη δέσμευση του συγκυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) να περιοριστούν οι πωλήσεις όπλων προς χώρες που δεν ανήκουν στη δυτική συμμαχία.

Το ARD επικαλέστηκε στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, το οποίο έχει ανατεθεί στο SPD, με βάση τα οποία οι εξαγωγές όπλων μειώθηκαν κατά 9% από τα 6,88 δισεκ. ευρώ το 2016.

Ωστόσο οι πωλήσεις προς τις λεγόμενες τρίτες χώρες, κράτη που δεν είναι μέλη της ΕΕ ή του NATO, αυξήθηκαν στα 3,8 δισ. ευρώ το 2017 από τα 3,7 δισ. ευρώ την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Ενώ ολόκληρη την κοινοβουλευτική περίοδο από το 2014 ως το 2017, όταν συγκυβερνούσαν οι συντηρητικοί της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τους σοσιαλδημοκράτες, οι πωλήσεις όπλων συνολικά κατέγραψαν αύξηση 45% φθάνοντας σε ένα επίπεδο-ρεκόρ, στα 24,9 δισ. ευρώ, και ξεπερνώντας πολύ την προηγούμενη τετραετία, όταν συγκυβέρνησαν οι συντηρητικοί της Μέρκελ με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP).

Η Χριστιανική Ένωση της Μέρκελ και οι σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να αρχίσουν επίσημα συνομιλίες για να σχηματίσουν εκ νέου τον «μεγάλο συνασπισμό» την Παρασκευή. Το θέμα των εξαγωγών όπλων αναμένεται να είναι ανάμεσα στα ζητήματα που θα θιγούν.

Κατά τη διάρκεια των διερευνητικών συνομιλιών νωρίτερα αυτόν τον μήνα, τα μέρη συμφώνησαν να σταματήσουν τις εξαγωγές όπλων προς τα κράτη που εμπλέκονται στον πόλεμο της Υεμένης. Η δέσμευση αυτή μοιάζει να βάζει στο στόχαστρο κυρίως τη Σαουδική Αραβία, μεγάλο αγοραστή γερμανικών όπλων. Άλλα τρίτα κράτη που αγοράζουν μεγάλες ποσότητες γερμανικού οπλισμού είναι η Αίγυπτος, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αλγερία.

SDF: Η Τουρκία λέει ψέματα

Στο μεταξύ, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), στις οποίες πρωτοστατούν οι Κούρδοι των κουρδικών πολιτοφυλακών YPG, ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι ο τουρκικός στρατός ισχυρίστηκε ψευδώς πως το ISIS είναι παρόν στην περιοχή Αφρίν στην βορειοδυτική Συρία, η οποία αποτελεί τον στόχο της τουρκικής επιχείρησης που ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο, και κατηγόρησαν την Άγκυρα ότι παραπλανεί την παγκόσμια κοινή γνώμη.

«Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν είναι παρόν στην Αφρίν», δήλωσε ο Ρεντούρ Χελίλ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των SDF, στο Reuters.

Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τουλάχιστον 260 μέλη των YPG και μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν σκοτωθεί κατά την επιχείρησή του στην Αφρίν.

Ο Χελίλ πρόσθεσε επίσης ότι ο τουρκικός στρατός υπερβάλει σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά τον αριθμό των απωλειών στους κόλπους των SDF και των YPG. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ωστόσο ότι έχουν σκοτωθεί κάποια μέλη και των δύο δυνάμεων, αλλά αρνήθηκε να διευκρινίσει πόσα.

Ο Χελίλ σημείωσε τέλος ότι οι SDF έχουν σκοτώσει δεκάδες στρατιώτες των τουρκικών δυνάμεων και του συμμαχικού τους Ελεύθερου Συριακού Στρατού, αλλά δήλωσε ότι δεν γνωρίζει συγκεκριμένο αριθμό.

(με πληροφορίες από BBC, Reuters, Sputnik)