Γερμανικές εκλογές: Οριακή νίκη Σοσιαλδημοκρατών, ιστορικό χαμηλό του συντηρητικού κόμματος

Τα σενάρια για κυβερνητικό συνασπισμό "Φανάρι" ή "Τζαμάικα" και η ελπίδα για κυβέρνηση τα Χριστούγεννα.
picture alliance via Getty Images

Οι Σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας κέρδισαν με μικρή διαφορά στις εθνικές εκλογές της Κυριακής, λαμβάνοντας, όμως μια ”καθαρή εντολή”, όπως τονίζουν, ώστε να ηγηθούν για πρώτη φορά μετά το 2005 της κυβέρνησης, τερματίζοντας τα 16 χρόνια παραμονής στην Καγκελαρία εκπροσώπου του συντηρητικού κόμματος και εν προκειμένω, της Άνγκελα Μέρκελ.

Ήδη, μάλιστα, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ολαφ Σόλτς, δηλώνει ότι αισιοδοξεί να σχηματίσει κυβέρνηση έως τα Χριστούγεννα, αν και ο αντίπαλός του, Άρμιν Λάσετ έχει επίσης δηλώσει πως μπορεί και εκείνος να επιδοθεί στο ίδιο εγχείρημα.

Όπως τόνισε ο Σολτς, πάντως, για τον ίδιο το κόμμα του, είναι ξεκάθαρο ότι έχει εντολή να ηγηθεί τις επόμενης κυβέρνησης. Σε ο,τι αφορά την Χριστιανική Ένωση, σχολίασε πως οι ψηφοφόροι της έστειλαν το μήνυμα ότι είναι η ώρα να περάσουν στην αντιπολίτευση έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία. «Οι ψηφοφόροι μίλησαν πολύ καθαρά. Είπαν ποιος πρέπει να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση».

«Ενίσχυσαν τρία κόμματα - τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και το FDP - κατά συνέπεια, οι πολίτες αυτής της χώρας έδωσαν καθαρή εντολή - αυτοί οι τρεις πρέπει να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση».

Σε κάθε περίπτωση, οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού αρχίζουν ήδη από σήμερα και η διαδικασία αναμένετεται μακρά.

Ιστορικό χαμηλό για τη Χριστιανική Ένωση, εκτός η Αριστερα

Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνουν το 25,7% των ψήφων, το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει εδώ και πολλά χρόνια το κόμμα, έναντι του 24,1% του συντηρητικού μπλοκ της Χριστιανικής Ένωσης (των Χριστιανοδημοκρατικών/Χριστιανοκοινωνιστών-CDU/CSU) -από τους οποίους προέρχεται η Μέρκελ-που είναι και η χειρότερη εκλογική τους επίδοση μετά από 16 χρόνια στη εξουσία. Σημειώνεται πως στις εκλογές του 2017 το SPD είχε συγκεντρώσει μόλις 20,5% και η Χριστιανική Ένωση 32,9%.

Οι Πράσινοι αναδείχθηκαν τρίτο κόμμα καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό από ιδρύσεως και συγκεκριμένα 14,8% των ψήφων (έναντι 8,9% το 2017) ενώ το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) επίσης κατέγραψε μικρό άνοδο συγκεντρώνοντας το 11,5% των ψήφων (έναντι 10,7% το 2017).

Το ξενοφοβικό, ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κατέγραψε απώλεις φτάντοντας το 10,3% (έναντι 12,6% το 2017) ενώ το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) έπεσε στο 4.9% με το κατώφλι για την είσοδο στην Μπούτεσταγκ να είναι το 5% αλλά βάσει μια πρόβλεψης του εκλογικού νόμου, μπαίνει τελικά στην ομοσπονδιακή βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, το βέβαιο είναι πως η Γερμανία, πόλος σταθερότητας στην εποχή της Α. Μέρκελ, εισέρχεται σε μια πολύ πιο απρόβλεπτη περίοδο, ενόψει των δύσκολων διαπραγματεύσεων που ακολουθούν για να σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση. Σημειώνεται πως οι διαβουλεύσεις το 2017 διήρκεσαν 171 ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση η Μέρκελ παραμένει στην Καγκελαρία.

″Φανάρι κυκλοφορίας” ή ”Τζαμάικα”;

Χωρίς κανένα μεγάλο κόμμα ή μπλοκ να έχει εξασφαλίσει πλειοψηφία και αμφοτέρους τους Σοσιαλδημοκράτες και τη Χριστιανική Ένωση να έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν προτίθενται να επαναλάβουν τον άβολο «μεγάλο συνασπισμό» που κυβέρνησε τη χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι μια κυβέρνηση με τη συμμετοχή τριών κομμάτων με επικεφαλής είτε τους Σοσιαλδημοκράτες είτε τους συντηρητικούς της Μέρκελ.

Αυτή αναγκαστικά θα περιλαμβάνει το μικρότερο κόμμα των Πρασίνων και τους φιλελεύθερους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP). Εάν ηγείται του συνασπισμού το SPD θα έχουμε τον αποκαλούμε συνασπισμό ”φανάρι” (από τα τρία χρώματα των κομμάτων που είναι ίδια με τα φανάρια κυκλοφορίας δηλ. κόκκινο, πράσινο, κίτρινο) και εάν ηγηθεί η Χριστιανική Ένωση έναν συνασπισμό ”Τζαμάικα” (με μαύρο, πράσινο, κίτρινο όπως η σημαία της χώρας).

Η άνοδος του SPD προαναγγέλλει μια στροφή στη Γερμανία και σηματοδοτεί μια αξιοσημείωτη ”επιστροφή” για το κόμμα.

Ο 63χρονος Σολτς φαίνεται πως θα γίνει ο τέταρτος μεταπολεμικός καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών μετά τους Γουίλι Μπραντ, Χέλμουτ Σμιτ και Γκέρχαρντ Σρέντερ. Έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Μέρκελ και ήταν δήμαρχος του Αμβούργου.

Ο συντηρητικός αντίπαλος του , Άρμιν Λάσετ πάντως έδειχνε πως η Χριστιανική Ένωση δεν ήταν έτοιμη, τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή, να παραχωρήσει την Καγκελαρία αν και οι υποστηρικτές του ήταν πιο συγκρατημένοι.

”Δεν είναι πάντα το πρώτο πάρτι που αναδεικνύει τον Καγκελάριο”, έχει δηλώσει ο 60χρονος Λάσετ. ”Θέλω μια κυβέρνηση όπου συμμετέχει κάθε εταίρος, όπου όλοι είναι ορατοί - όχι μια κυβέρνηση όπου μόνο η καγκελάριος θα λάμψει” είχε πριν λίγα 24ωρα. Για παράδειγμα ο Χέλμουτ Σμιτ κυβέρνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 σε συνασπισμό με το FDP, παρόλο που οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν λιγότερες κοινοβουλευτικές έδρες από το συντηρητικό μπλοκ.

Δημοφιλή