ΔΙΕΘΝΕΣ
25/09/2021 20:19 EEST

Γερμανικές εκλογές: Τι πρέπει να ξέρετε - Πρωτιές, ρεκόρ, παράδοξα και αγωνία μέχρι το τέλος

Θα σπάσει η Μέρκελ το ρεκόρ του Κολ; Πόσοι θα είναι αυτή τη φορά οι βουλευτές; Τι το ενδιαφέρον έχει η 61η περιφέρεια;

via Associated Press

Ημέρα βουλευτικών εκλογών στην Γερμανία η 26η Σεπτεμβρίου με περισσότερους από 60εκατ Γερμανούς να ψηφίζουν για την ανάδειξη των νέων μελών της Μπούντεσταγκ. 

Για πρώτη φορά στη ιστορία της χώρας, στην κούρσα για την Καγκελαρία δεν είναι ένας ενέργεια Καγκελάριος αφού η Άγκελα Μέρκελ εδώ και τρία χρόνια έχει ανακοινώσει πως αποχωρεί από την πολιτική.

Ο δε νέος ηγέτης της χώρας θα είναι μόλις ο 9ος από το 1949, αφού η Μέρκελ ήταν έκλεισε θητεία 16 ετών και όπως και ο Χέλμουτ Κόλ (1982-1998).

Όσο για το εάν η Άγκελα Μέρκελ θα καταρρίψει ο ρεκόρ (σε επίπεδο πλέον ημερών) είναι κάτι που θα κριθεί από το πόσος χρόνος θα χρειαστεί να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση και ως εκ τούτου η Μέρκελ θα διατηρήσει το αξίωμα.

Το 2017 απαιτήθηκαν 171 ημέρες μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων που τελικά μετείχαν στην κυβέρνηση.

Για την ιστορία, ο Κόλ ήταν Καγκελάριος γαι 5.869 ημέρες.

Αυτό που αναμένεται βέβαια με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, είναι εάν από τις κάλπες αλλά και από τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν, εάν στην Καγκελαρία θα επιστρέψουν οι Σοσιαλδημοκράτες.

Η μάχη είναι αμφίρροπη αφού οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν πολύ μικρή διαφορά μεταξύ των Όλαφ Σολτς(Σοδιαλδημοκρατικο Κόμμα - SPD) και Άμριν Λάσετ (Χριστοανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές CDU/CSU) αν και ο πρώτος απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των πολιτών σε πολύ υψηλό ποσοστό (άνω του 60%).

Ο τελευταίος Σοσιαλδημοκράτης Καγκελάριος ήταν ο Γκέρχαρντ Σρέντερ που διατήρησε το αξίωμα για δύο θητείες (1998-2005) και παρέδωσε τα ηνία στην Άγκελα Μέρκελ.

Αξιοσημείωτο, αφού συμβαίνει για πρώτη φορά, είναι επίσης πως οι δύο από τους βασικούς διεκδικητές της Καγκελαρίας, προέρχονται από την ίδια περιφέρεια και συγκεκριμένα το Πότσνταμ. Εκτός όμως από τους Όλαφ Σολτς και Άμριν Λάσετ, από την ίδια περιφέρεια είναι και η υποψήφια των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ. Συνολικά η Γερμανία χωρίζεται σε 299 εκλογικές περιφέρειες.

Επίσης φέτος, το ποσοστό των επιστολικών ψήφων αναμένεται να είναι υψηλότερο από κάθε άλλη εκλογική αναμέτρηση - αν και ισχύει από το 1957- φτάνοντας το 50%.

Εκ των 60,4 εκατ. ψηφοφόρων, 31,2 εκατ. είναι  γυναίκες και 29,2 εκατ. οι άνδρες ενώ 2,8 εκατ. είναι οι νέοι ψηφοφόροι.

Όλοι αυτοί έχουν να επιλέξουν μεταξύ 6.211 υποψηφίων (506 βουλευτές από το σύνολο των 709 της απερχόμενης Βουλής διεκδικούν την επανεκλογή τους) και 47 κομμάτων.

Οι εντολές για τις βουλευτικές έδρες είναι 598 ενώ βάσει του εκλογικού συστήματος ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί και υπάρχουν εκτιμήσεις που φέτος μπορεί να οι βουλευτές να φτάσουν τους ακόμη και τους 1.000. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, μόνο το κινεζικό κοινοβούλιο θα είναι μεγαλύτερο (2.980 μέλη).

Το συνολικό κόστος των εκλογών ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ.