Γύρνα και κέρδισε στον... Τροχό της Ζωής

Ο Τροχός της Ζωής είναι ένα σπουδαίο εργαλείο που βοηθάει όσους ασχολούνται με το κομμάτι των στόχων ώστε να καταγράψουν πού βρίσκονται.
Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.

Ο Τροχός της Ζωής αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο coaching που χωρίζεται σε 8 τμήματα, τα οποία αντιπροσωπεύουν 8 βασικούς τομείς της ζωής μας. Ανάλογα με τα βιώματα καθενός και τις ανάγκες του τη δεδομένη στιγμή, ο αριθμός αυτών των κατηγοριών μπορεί να μεγαλώνει ή να μικραίνει.

Στο κέντρο του κύκλου είναι το μηδέν, και κάθε ακτίνα του κύκλου που χωρίζει αυτές τις φέτες της πίτας με τις 8 περιοχές των τομέων της ζωής μας φτάνει έως την εξωτερική περίμετρο, που είναι το 10. Ας πούμε, για παράδειγμα, πως εγώ βαθμολογώ τον εαυτό μου στην πρώτη κατηγορία με 5. Θα ζωγραφίσω το κέντρο του κύκλου έως το 5ο νταμάκι και θα μαυρίσω αυτή την περιοχή. Μόλις τελειώσω με την πρώτη κατηγορία, θα πάω στη δεύτερη κ.ο.κ. Γεμίζεις, δηλαδή, έως το κέντρο του κύκλου, από τον βαθμό που έχεις βάλει σε κάθε κατηγορία, μαυρίζεις το σημείο, και μόλις ολοκληρώσεις τη διαδικασία και στις 7 περιοχές, θα έχεις την απεικόνιση του σημερινού Τροχού της Ζωής σου.

Κατά κανόνα, οι περισσότεροι καταλήγουν σε έναν βασικό σκελετό κατηγοριών που αποτελείται από επιμέρους τομείς όπως:

• συναισθηματικές συσχετίσεις με οικογένεια και φίλους

• ερωτικές επιδιώξεις

• επαγγελματικές φιλοδοξίες

• προσωπική ανάπτυξη

• σωματική και πνευματική υγεία

• ποιότητα ελεύθερου χρόνου

• πνευματικές αναζητήσεις/περιπέτεια

• κοινωνική προσφορά.

Ο Τροχός της Ζωής είναι ένα σπουδαίο εργαλείο που βοηθάει όσους ασχολούνται με το κομμάτι των στόχων ώστε να καταγράψουν πού βρίσκονται. Καθώς, αν δεν καταγράψεις πού βρίσκεσαι, δε θα βρεις και τον δρόμο για τον τελικό στόχο. Το συγκεκριμένο εργαλείο στοχεύει στο να ελέγξει κατά πόσο έχεις πετύχει όσα ήθελες σε κάθε επιμέρους τομέα, γεγονός που δομεί και τη γενικότερη εικόνα πληρότητας και ευτυχίας που επικρατεί στη ζωή σου.

Βασική αποστολή του τροχού είναι να σε βοηθήσει να ξεκαθαρίσεις τις προτεραιότητες στη ζωή σου. Κάνοντας κάτι τέτοιο, είσαι σε θέση να συνειδητοποιήσεις τι είναι πραγματικά σημαντικό για εσένα και να επικεντρωθείς καλύτερα στους στόχους που θα μπορέσουν να το πετύχουν.

Αφού αποφασίσουμε ποιο επίπεδο ικανοποίησης σε κάθε κατηγορία είναι για εμάς το επιθυμητό, από το 1-10 (με το 10 να αντιπροσωπεύει τον μέγιστο βαθμό προσωπικής ικανοποίησης) και εφόσον με αυτές τις γραμμές δημιουργηθεί μια νέα αντιπροσωπευτική για τη δική μας ευτυχία περίμετρος, περνάμε σε βαθύτερες ερωτήσεις ενδοσκόπησης, όπως πού έχουμε τις περισσότερες διαρροές ενέργειας, ποια εργαλεία θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε αλλαγές, ποιους συμμάχους θα ενεργοποιήσουμε σε αυτή μας την προσπάθεια κτλ.

Στην αρχή της κατάρτισης του τροχού προτείνουμε να βγάλεις μια σέλφι με τον τροχό. Στόχος είναι να απεικονίσεις τη συναισθηματική και ρεαλιστική πραγματικότητα της κατάστασης στην οποία βρίσκεσαι τη δεδομένη στιγμή, όπως και να αποκρυσταλλώσεις μέσα σου τους τομείς που έχεις προκρίνει ως πιο σημαντικούς αλλά και τους στόχους που έχεις βάλει ώστε να τους βελτιώσεις.

Από το νέο bestseller των Τζιλ Δούκα και Νικόλα Ουρανού «Ξαφνικά Τώρα».