Γι' αυτόν τον λόγο πολλές φορές τιναζόμαστε λίγο πριν κοιμηθούμε

Αραγε είναι επικίνδυνο; Υπάρχει τρόπος να το αποτρέψουμε;
Comfortable pose for sleep. Black millennial guy sleeping, lying on stomach in bed, top view
Prostock-Studio via Getty Images
Comfortable pose for sleep. Black millennial guy sleeping, lying on stomach in bed, top view

Οι σκέψεις μας αρχίζουν σιγά - σιγά να χάνονται κι εμείς να βυθιζόμαστε στον γλυκό ύπνο. Κι όμως, ένα μέρος του σώματός μας κάνει μικρούς σπασμούς με αποτέλεσμα να επανέλθουμε στην πρότερη κατάσταση του .ξύπνιου και να δυσκολευτούμε να μας πάρει ο ύπνος. Σας θυμίζει κάτι;

Αυτό που μας συμβαίνει έχει επιστημονική ονομασία. Λέγεται σπασμωδική συστροφή των ομάδων μυών (hypnic jerk). «Αυτοί οι σπασμοί είναι σύντομοι και αιφνίδιοι και συχνά συμβαίνουν στο πρώτο στάδιο του ύπνου», λέει στη HuffPost USA η ΄Ελεν Βέρμτερ, εκπρόσωπος του Better Sleep Council.

Κατά τη διάρκεια αυτού του πρώιμου σταδίου ύπνου, οι μυς χαλαρώνουν. Ο εγκέφαλός μας συχνά ερμηνεύει αυτό το στάδιο ως «βύθισμα» και κάπως έτσι ενεργοποιεί συστολή των μυών.

Η εκκίνηση του ύπνου είναι περίπου η ίδια στους υγιείς ανθρώπους μα μπορεί να γίνει χειρότερη από την κούραση, τη στέρηση ύπνου αλλά και τη χρήση καφεΐνης για τόνωση, λέει ο ΄Αλεξ Δημητρίου, συνιδρυτής του Menlo Park Psychiatry και Sleep Medicine. Πολλές φορές, ωστόσο, τα τινάγματα αυτά έχουν να κάνουν με διαταραχές, όπως άπνοια.

Οι περισσότεροι δεν έχετε να ανησυχήσετε για κάτι από αυτά τα τινάγματα. Μόνο αν αυτό συμβαίνει συχνά και σας εμποδίζει από το να κοιμηθείτε, τότε πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας», λέει ο Δημητρίου στη HuffPost USA.

«Δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη οδός για να αποτρέψει κανείς αυτά τα τινάγματα στον ύπνο του. Θα μπορούσατε, ωστόσο, να τα περιορίζατε αν τηρείτε ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου και βρίσκεστε σ′ ένα ήσυχο και άνετο περιβάλλον», αναφέρει ακόμη ο Αλεξ Δημητρίου. Το να ελέγχετε επίσης τα επίπεδα του άγχους σας και να είστε προσεκτικοί με τον καφέ που καταναλώνετε μπορεί επίσης να βοηθήσει. Αν σας αρέσει να πίνετε καφέ το απόγευμα, προσπαθήστε να κόψετε το μεσημεριανό καφέ. Θα δείτε ωφέλεια, συστήνει ο Δημητρίου.

Προσπαθείστε να διαφοροποιήσετε κάποιες από τις συνήθειές σας και θα δείτε αλλαγές - και λιγότερα τινάγματα, διαβεβαιώνει επίσης.

Με πληροφορίες από τη: HuffPost USA