ΠΟΛΙΤΙΚΗ
01/10/2018 22:08 EEST | Updated 02/10/2018 00:37 EEST

Σκληρή κόντρα μετά από γερμανικό δημοσίευμα για δύο άγνωστες συναντήσεις Σπυράκη - Ζάεφ

EUROKINISSI

Δύο άγνωστες έως τώρα συναντήσεις της εκπροσώπου τύπου της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη (με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη) με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ φέρνει στο φως ο γερμανικός τύπος. Οι αποκαλύψεις βασίζονται σε έγγραφα από πρακτικά συνεδριάσεων της κυβέρνησης των Σκοπίων και των πολιτικών ηγεσιών, καθώς και του προέδρου της πΓΔΜ. Οι συναντήσεις φέρονται να έχουν πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2017 και πριν από τον Μάιο του 2018.

Συγκεκριμένα η έγκυρη γερμανική εφημερίδα Franfurter Allgemeine Zeitung γράφει:

«Αυστηρά εμπιστευτικά στενογραφήματα αποδεικνύουν πώς Ελλάδα και ‘Μακεδονία’ (sic) προσπαθούσαν επί μήνες να επιλύσουν τη μεταξύ τους διένεξη για το ονοματολογικό. Και ο φόβος έναντι των ρωσικών προσπαθειών παρέμβασης έπαιξε ένα ρόλο στην εν λόγω διαδικασία. Στις 31 Ιανουαρίου 2018, η πολιτική ηγεσία της ‘Μακεδονίας’ συναντήθηκε για μια σημαντική συνεδρία. Σύμφωνα με το 19σέλιδο έγγραφο πρακτικών της συνάντησης, στη συνομιλία συμμετείχαν όλοι οι σημαντικοί πολιτικοί του βαλκανικού κράτους: Ο Πρόεδρος της ‘Μακεδονίας’ Γκιόρκι Ιβάνοφ, ο επικεφαλής της κυβέρνηση Ζόραν Ζάεφ, ο Υπουργός Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ και η Υπουργός Άμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα, καθώς κι ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μίσκοφσκι και ο πάλαι ποτέ επικεφαλής ομάδων ανταρτών, Αλί Αχμέτι. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ο Zάεφ προτρέπει να βιαστούν: «Προς το παρόν είναι συμφέρουσες οι συνθήκες, στην Ελλάδα βρίσκονται στην εξουσία οι Αριστεροί». Όλοι οι παρευρισκόμενοι στην αίθουσα ήξεραν τι εννοούσε με αυτό: Όσο στην Αθήνα κυβερνούν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του ‘Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς - ΣΥΡΙΖΑ’, υπάρχει σημαντική πιθανότητα για την επίτευξη συμβιβασμού. Εάν ο Τσίπρας χάσει τις εκλογές τον επόμενο χρόνο, όπως αναμένεται να συμβεί, το παράθυρο ευκαιρίας κινδυνεύει να ξανακλείσει, διότι τότε, το συντηρητικό – εθνικιστικό κόμμα της «Νέας Δημοκρατίας» θα αναδειχθεί πιθανότατα ισχυρότερη πολιτική δύναμη. Ο αρχηγός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι μεν ένας φιλελεύθερος, επιδιώκει όμως την εύνοια της δεξιάς πτέρυγας του κόμματός του και για το λόγο αυτό, αποδέχεται εθνικιστικές θέσεις στο ζήτημα της Μακεδονίας. Αυτό του είπε και ο Τσίπρας, ενημερώνει ο Zaev: «(Ο Τσίπρας) Δεν αναμένει ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πλήρως εποικοδομητική, διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κερδίσει πόντους σε πολιτικό επίπεδο». Το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης στην πραγματικότητα δεν ανήκει στους οπαδούς της σκληρής γραμμής και αναζητά τις συνομιλίες με τους Μακεδόνες, αποδεικνύεται παρασκηνιακά. Όπως δηλώνει ο Zaev, ο Μητσοτάκης του είχε στείλει ήδη από το Δεκέμβριο του 2017, την έμπιστη του, ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη, προκειμένου, πέρα από τα φώτα της δημοσιότητας, να του ανακοινώσει ποια είναι η θέση των Ελλήνων συντηρητικών για την επίλυση της «διαμάχης για την ονομασία».

Το σύνολο των πληροφοριών προκύπτει από 19σέλιδη «αυστηρά εμπιστευτική» έκθεση της πΓΔΜ την οποία επικαλείται η FAZ. Μάλιστα σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος αναφέρεται ότι ακολούθησε και δεύτερη συνάντηση της Μαρίας Σπυράκη με τον Ζάεφ, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ στις 19 Μαϊου 2018, κατά την συνάντηση  των πολιτικών αρχηγών στη χώρα του. Συγκεκριμένα ο Ζάεφ εμφανίζεται να παρατηρεί ότι είχε μία ακόμα συνάντηση στις Βρυξέλλες με τη κυρία Σπυράκη, έμπιστη του Μητσοτάκη. Του μετέφερε - όπως υποστηρίζει ο ίδιος - χαιρετίσματα από τον Κ. Μητσοτάκη και του περιέγραψε τη δύσκολη θέση της ΝΔ, που αγωνιά για ένα μέρος των ψηφοφόρων της.

Σπυράκη: Λέγαμε ακριβώς τα ίδια, μέσα και έξω

Από την πλευρά της η κ.Σπυράκη διαμηνύει πως οι συναντήσεις στις οποίες αναφέρεται το δημοσίευμα, έγιναν σε κάθε περίπτωση στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών. Η ΝΔ και η ίδια, όπως τονίζει, διατυπώνει τις ίδιες απόψεις και θέσεις στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και ο κ.Τσίπρας δεν πρόκειται να ανακαλύψει σε καμία περίπτωση διαφορετικές τοποθετήσεις μεταξύ στελεχών και ηγεσίας της ΝΔ.

 

Sponsored Post