ΤΟ BLOG
28/01/2018 08:22 EET | Updated 28/01/2018 08:22 EET

Για μια κοσμοπολίτικη και αξιόπιστη Κύπρο

IAKOVOS HATZISTAVROU via Getty Images

Η τελευταία πενταετία, αναμφίβολα επισφράγισε την εκ βάθρων αναζωογόνηση που έχει επιτελεστεί σε όλους τους τομείς της κυπριακής πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Και θεμελίωσε το υπόβαθρο και την πορεία επί των οποίων κτίζεται η Κύπρος της νέας εποχής. Το 2013 παραλάβαμε μια Κύπρο στα όρια της άτακτης χρεοκοπίας, τελώντας δυστυχώς σε κατάσταση διεθνούς απαξίωσης και με το Κυπριακό πρόβλημα αποτελματωμένο. Σήμερα, εμπεδώθηκε στο εσωτερικό και διεθνώς η εμπιστοσύνη που δημιουργεί η οικονομική ανάκαμψη της χώρας, εδραιώθηκαν οι θετικές προοπτικές της για το μέλλον, ανοίξαμε προοπτικές στον τομέα της ενέργειας και κυρίως, διαμορφώσαμε τις προϋποθέσεις για μια οριστική διευθέτηση του εθνικού μας ζητήματος.

Η καλή πορεία της οικονομίας φέρνει πλέον σημαντικές εξελίξεις στη ζωή των πολιτών, όπως τη δραστική μείωση της ανεργίας, που προσεγγίζει το μονοψήφιο ποσοστό, καθώς και τη σημαντική μείωση φορολογιών και επιβαρύνσεων.

Οι διαδοχικοί ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, όπως και τα πλεονάσματα που πετύχαμε να δημιουργήσουμε, προσδίδουν στο κράτος ευδιάκριτες δυνατότητες να ασκεί αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική, καθώς και να δημιουργεί προοπτικές ευημερίας για το λαό μας.

Πετυχαίνουμε σημαντική βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα και το επενδυτικό περιβάλλον, κατατέθηκε στη βουλή ο νέος επενδυτικός νόμος, ενώ καταγράφεται πλέον με σαφήνεια η λειτουργία του νέου – διευρυμένου – μοντέλου ανάπτυξης. Σημειώνονται σημαντικές επιτυχίες στα αποτελέσματα του τουρισμού (σημειώνονται επιδόσεις ρεκόρ), της ναυτιλίας, του τομέα ανάπτυξης γης, των υπηρεσιών και της αγροτικής παραγωγής. Παράλληλα, εμπεδώνεται μέσω απτών αποτελεσμάτων η αναπτυξιακή δραστηριοποίηση σε νέους τομείς, όπως η μετατροπή της χώρας σε περιφερειακό κέντρο παιδείας και υγείας και σε κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου.

Μεγάλα είναι τα βήματα που έχουμε καταγράψει στη διεργασία να κατακτήσει η χώρα μας τον ενεργειακό και γεωστρατηγικό της ρόλο. Οι τριμερείς μας συμμαχίες μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου, Ισραήλ, Ιορδανίας, Παλαιστίνης και Λιβάνου καθώς και με την Ιταλία, στον τομέα της ενέργειας, εμβαθύνονται και διευρύνονται για να καλύψουν και τομείς όπως οικονομικές και άλλες διεργασίες, κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και άλλες πρωτοβουλίες. Η Κύπρος αναδεικνύει ολοένα και περισσότερο το σταθεροποιητικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην περιοχή μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναμειχθεί ενεργά σε πρωτοβουλίες όπως ο αγωγός EastMed και η ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με Ασία και Αφρική. Το γεωτρητικό και ενεργειακό μας πρόγραμμα είναι σε πλήρη εξέλιξη, μέσα από την μεθοδικότητα και σοβαρότητα με την οποία το διαχειριζόμαστε.

Στο πρόσφατο παρελθόν φτάσαμε πιο ουσιαστικά και πιο κοντά από ποτέ στη λύση του Εθνικού Θέματος. Είναι γεγονός ότι η εμμονή της Τουρκίας σε επεμβατικά δικαιώματα επί της Κύπρου, οδήγησε τη διάσκεψη του Κραν Μοντανά σε αδιέξοδο. Τα βήματα μπροστά ωστόσο είναι καταγεγραμμένα και αναγνωρισμένα από όλους. Για πρώτη φορά θέσαμε στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων τα ζητήματα που μας ανησυχούν περισσότερο, ιδιαίτερα το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Τον κρίσιμο ρόλο του νέου συστήματος ασφάλειας, καθώς και την ανάγκη μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα κανονικό κράτος, επεσήμανε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Έχω ήδη μεταφέρει στον ΓΓ του ΟΗΕ την αποφασιστικότητά μου για συνέχιση των διαπραγματεύσεων προς την επίτευξη λύσης στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών που έχουν μέχρι σήμερα συνομολογηθεί και την ιδιότητά μας ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναμένω ότι μετά τις προεδρικές εκλογές, θα έχουμε τη συνέχιση των συνομιλιών. Σε όλες τις διεθνείς μου επαφές τονίζω ότι μια νέα διάσκεψη για την Κύπρο, θα πρέπει να στηριχθεί σε σωστή προετοιμασία και να χαρακτηρίζεται από την ενεργότερη εμπλοκή των 5 μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Με διάθεση κατανόησης των ανησυχιών και της άλλης πλευράς, έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε την προσπάθεια για μια αμοιβαία επωφελή και έντιμη λύση. Στο πλαίσιο πάντα της διεκδίκησης ενός κανονικού, ευρωπαϊκού, ανεξάρτητου και σύγχρονου κράτους, χωρίς την κηδεμονία από εγγυήτριες δυνάμεις, επεμβατικά δικαιώματα και εσαεί παρουσία στρατευμάτων.

Η πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα της λαϊκής βούλησης, όπως αυτό θα εκφραστεί στις προεδρικές εκλογές. Δική μου επιθυμία είναι η συνέχιση της πορείας που σήμερα ακολουθούμε. Μιας διαδρομής που με σταθερά βήματα μπροστά μας οδηγεί σε μια γερά θεμελιωμένη και δυναμικά αναπτυσσόμενη οικονομία, ένα νέο και ολοκληρωμένο μοντέλο ανάπτυξης, μια δίκαιη, σύγχρονη και ψηφιακή πολιτεία και ένα κράτος που αποτελεσματικά φροντίζει για τους πολίτες του. Προς μια κοσμοπολίτικη και αξιόπιστη Κύπρο, που κατακτά τον ενεργειακό και γεωστρατηγικό της ρόλο και που περήφανα διεκδικεί την επανένωσή της, σε συνθήκες γνήσιας ανεξαρτησίας, ασφάλειας και στο πλαίσιο ενός κανονικού, ευρωπαϊκού κράτους.

Είναι πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν προκειμένου αυτή η διαδρομή να ολοκληρωθεί. Για να εκπληρωθούν οι ελπίδες και οι προσδοκίες που ξεκίνησαν να διαφαίνονται για την Κύπρο και τον κάθε πολίτη της, σε ότι αφορά την οικονομία, τον εκσυγχρονισμό του κράτους και κυρίως, το Εθνικό μας πρόβλημα.