Για τους αρχαίους Ελληνες θεούς, ο -αμετάφραστος- «Μύθος» του Στίβεν Φράι

Γνωστός για την πληθωρική του προσωπικότητα, ο συγγραφέας επιχειρεί να αφηγηθεί κάποιες ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας, «πασπαλίζοντας» τις με φανταστικούς διαλόγους.
Ian West - PA Images via Getty Images

Παρότι το βιβλίο «Μύθος», που έχει στο επίκεντρο τους θεούς της αρχαίας Ελλάδας κυκλοφορεί στα αγγλικά από τα τέλη του 2017 και πριν λίγο καιρό μεταφράστηκε και στα γερμανικά, δεν έχει μεταφραστεί ακόμα στα ελληνικά.

Συγγραφέας του ο κωμικός ηθοποιός και γνωστός φιλέλληνας, Στίβεν Φράι, ο οποίος μεταξύ άλλων πρωτοστατεί στον αγώνα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Γνωστός για την πληθωρική του προσωπικότητα, ο συγγραφέας επιχειρεί να αφηγηθεί κάποιες ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας, «πασπαλίζοντας» τις με φανταστικούς διαλόγους μεταξύ Θεών, ημίθεων και θνητών, κάνοντας του να μοιάζουν με πρωταγωνιστές της σύγχρονης ποπ κουλτούρας.

Ενδεικτική είναι η αρχή του βιβλίου: ”Ο Τάρταρος πιστεύει ότι ο Κρόνος είναι ερωτευμένος μαζί του γιατί «αντιγράφει το χτένισμά μου, γέρνει πάνω στα δέντρα και μοιάζει μίζερος, μελαγχολικός και παρεξηγημένος»”.

Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου στη Γερμανία, η DW γράφει ότι στον «Μύθο» ο Στήβεν Φράι υπενθυμίζει κάθε τόσο τη σημασία της αρχαιότητας ακόμα και για τη σημερινή γλώσσα, αναφερόμενος για παράδειγμα στην ελληνική ρίζα του αερίου «ήλιον» ή της χλωροφύλλης των φυτών.

Ο Φράι εκμεταλλεύεται τα περιθώρια που του δίνουν οι μύθοι και οι θεοί ως κεντρικοί ήρωες του.

Στην ιστορία του Φαέθωνα, για παράδειγμα, οι θεϊκοί γόνοι καμαρώνουν με το παραπάνω για την καταγωγή τους. Ένας από τους γιους του Δία κομπάζει για ένα οικογενειακό «παρτάκι». «Μόνο ο μπαμπάκας, ίσως ο Ερμής, η Δήμητρα και μερικοί Φαύνοι.» Όσο για το νέκταρ που έπιναν, σιγά το πράγμα, αυτός είχε ούτως ή άλλως δοκιμάσει στα κρυφά. Όσο για τον Φαέθωνα, την πληρώνει ο πατέρας του ο Απόλλων: «Με ζαλίζει κάθε φορά να τον ξαλαφρώσω, ξέρετε να κάνω στη θέση του λίγη ηλιοβασία και τα λοιπά.» Άλλο βέβαια αν ο Φαέθων τελικά γκρεμίζεται με το άρμα του αφού έχει κάνει προηγουμένως στάχτη μια ολόκληρη περιοχή – τη σημερινή Σαχάρα.

Το βιβλίο του Φράι «Μύθος» υπενθυμίζει με τον τρόπο του ότι οι μύθοι της αρχαιότητας αντικαθρέφτιζαν τους ανθρώπους κι ότι οι θεοί με τα τόσα λάθη τους ήταν πολύ ανθρώπινοι, παρά το ότι οι ίδιοι δεν κινδύνευαν να πάθουν όσα τα θνητά είδωλά τους.

Με πληροφορίες από DW, amazon