Γιατί αυτή η τραγουδίστρια κοιμάται με ταινία στο στόμα

«Είναι περίεργο αν το σκεφτείς. Μαθαίνουμε για πράγματα που δεν κάνουμε και δεν μαθαίνουμε για πράγματα που κάνουμε συνέχεια: η αναπνοή».
VIVA

Η Andien, τραγουδίστρια από την Ινδονησία, σόκαρε τους θαυμαστές της όταν ανέβασε μια φωτογραφία στο Instagram με την ίδια, τον άντρα της και το δίχρονο γιο της με ταινίες στο στόμα.

Αποκάλυψε ότι η ίδια και η οικογένειά της, εδώ και τρεις μήνες, εφαρμόζουν μια τεχνική που ονομάζεται Buteyko. Η τεχνική αυτή σε βοηθά να βρεις τρόπους να αναπνέεις από τη μύτη. Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι να βάλεις ταινία στο στόμα.

Η τεχνική αυτή, όπως λέει η ίδια, την έχει βοηθήσει να κοιμάται καλύτερα, δεν έχει πλέον ξηρό λαιμό, ενώ βελτίωσε και την κακή μυρωδιά του στόματος.

Το είναι το Buteyko

Είναι μια τεχνική που εφαρμόστηκε πρώτη φορά από έναν σοβιετικό γιατρό, με το όνομα Konstantin Pavlovich Buteyko. Πίστευε ότι προβλήματα στην αναπνοή, και ειδικότερα το άσθμα, μπορούν να συνδεθούν με τον τρόπο που αναπνέει κάποιος. Πιστεύει ότι εάν οι ασθενείς μαθαίνουν να αναπνέουν σωστά, μέσω της μύτης, τα αναπνευστικά προβλήματα θα εξαφανιζόντουσαν.

Σχεδόν επτά δεκαετίες αργότερα, αυτή η εναλλακτική θεραπεία παραμένει δημοφιλής, ενώ οι ασκούμενοι του Buteyko λένε ότι έχουν δει βελτίωση στην αναπνοή τους.

Liputan6

Το Buteyko εκτιμάται ότι βελτιώνει πολλές παθήσεις, από τον διαβήτη μέχρι την χρόνια κόπωση το ADHD και την κατάθλιψη. Ίσως περισσότερο όμως από άλλες παθήσεις, βελτιώνει την άπνοια.

Η άπνοια συμβαίνει όταν ο αεραγωγός εμποδίζεται ή μπλοκάρεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι σε θέση να αναπνεύσει σωστά. Αποτέλεσμα είναι η κακή ποιότητα του ύπνου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, κατάθλιψη και άλλες παθήσεις.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι πάσχοντες ροχαλίζουν - αυτός ο δυσάρεστος ήχος που προκαλείται όταν ο αέρας παλεύει να μπει και να βγει από την τραχεία.

Ο Patrick McKeown, ιδρυτής της Διεθνούς Κλινικής Buteyko, είπε στο BBC ότι «η αναπνοή από το στόμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA)» επειδή μπορεί να ωθήσει τη γλώσσα προς τα πίσω και να φράζει τον αεραγωγό. Κρατώντας το στόμα κλειστό, λέει, μπορούμε να το αποτρέψουμε αυτό.

View this post on Instagram

😁

A post shared by Anaku Askara Biru (@teamkawa) on

Ο αντίλογος

Βέβαια υπάρχουν και γιατροί που διαφωνούν με την μέθοδο. «Καταλαβαίνω γιατί είναι προτιμότερο να αναπνέουμε από τη μύτη, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι ανοίγουν το στόμα τους γιατί έχουν πρόβλημα να αναπνεύσουν από τη μύτη», λέει στο BBC η Kathleen Yaremchuk, χειρούργος και ειδική στα θέματα του ύπνου στο Ντιτρόιτ. Όποιος πάσχει από άπνοια, λέει, δεν μπορεί να την σταματήσει απλά κρατώντας το στόμα κλειστό.

Τα μασελάκια ύπνου που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της άπνοιας, φέρνουν την κάτω γνάθο προς τα εμπρός. Έτσι, δεν βοηθούν απλά στο να μένει το στόμα κλειστό, αλλά αλλάζει τη θέση της γνάθου ώστε να ανοίξει ο αεραγωγός, εξηγεί.

Οι γιατροί επίσης συμφωνούν ότι το να βάζεις ταινία στο στόμα σου κατά τη διάρκεια του ύπνου, ειδικά στα παιδιά, μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Εάν είσαι άρρωστος για παράδειγμα, και πρέπει να κάνεις εμετό, δεν μπορείς. Στην χειρότερη περίπτωση, μπορεί να πνιγείς.

Ειδικά στα παιδιά μικρής ηλικίας, είναι απαγορευτικό το Buteyko, γιατί η μύτη τους είναι πιο πιθανό να κλείσει κατά τη διάρκεια του ύπνου, άρα πρέπει να μπορούν να ανοίξουν το στόμα τους. Και σε μια επείγουσα κατάσταση, ενώ ένας ενήλικας θα μπορούσε να ξυπνήσει και να βγάλει την ταινία, ένα παιδί δεν θα μπορεί.

Πηγή: BBC