Γιατί απαγορεύτηκαν οι αφίσες του Morissey στις δημόσιες συγκοινωνίες του Λίβερπουλ

Η καταγγελία πολίτη και οι απόψεις του δημοφιλή καλλιτέχνη που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.

Οι αφίσες που διαφημίζουν το νέο άλμπουμ του Morrissey, California Son, αφαιρέθηκαν από το δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών Merseyrail του Λίβερπουλ, μετά από καταγγελία ενός πολίτη.

Ο Morrissey επικρίθηκε πρόσφατα για την υποστήριξη του ακροδεξιού κόμματος «Κίνημα για τη Βρετανία», του οποίου η επικεφαλής, Ανν Μαρί Γουότερς, αντιτίθεται στο Ισλάμ. Ο δημοφιλής καλλιτέχνης, είχε προηγουμένως μιλήσει κατά της παραγωγής κρέατος χαλάλ και κοσέρ (σ.σ. που τρώνε οι μουσουλμάνοι), καθώς και εναντίον της μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο ίδιος κάποτε περιέγραψε τους Κινέζους ως «υπο-είδη». Ενας κάτοικος της περιοχής, ο Τζακ Ντότσιν, δήλωσε στην Liverpool Echo ότι οι απόψεις του Morrissey «προσβάλλουν εμένα και πολλούς άλλους ανθρώπους. Είναι παράξενο που η Merseyrail, το οποίο αποτελεί δημόσια υπηρεσία, διαφημίζει κάποιον με αυτές τις απόψεις».

Η Merseyrail απάντησε στην καταγγελία του, αφαιρώντας τη διαφήμιση, και σχολίασε: «Υπάρχουν διαδικασίες για να εγκριθεί οποιοδήποτε δυνητικά αμφιλεγόμενο υλικό πριν εμφανιστεί στο δίκτυο. Ωστόσο λόγω της φύσης αυτής της διαφήμισης δεν έφθασε σε επίπεδο πιστοποίησης. Η Merseyrail θα συνεργαστεί με τον προμηθευτή για να βελτιώσει αυτή τη διαδικασία στο μέλλον. Οποιοδήποτε περιεχόμενο χρησιμοποιείται στη διαφήμιση στο δίκτυο Merseyrail δεν αντικατοπτρίζει τις αξίες του οργανισμού και ζητούμε συγγνώμη για οποιαδήποτε αδίκημα μπορεί να προκάλεσε η δημοσίευση αυτών των αφισών»

Η απόφαση έρχεται την ίδια εβδομάδα που η Spillers Records στο Κάρντιφ, το παλαιότερο δισκογραφικό κατάστημα στον κόσμο, απαγόρευσε την πώληση των άλμπουμ του Morrissey στο κατάστημά της.

Το California Son, που διαθέτει διασκευές τραγουδιών του Τζόνι Μίτσελ, του Μπόμπ Ντίλαν και άλλων, κυκλοφόρησε την Παρασκευή εν μέσω αρνητικών κριτικών.

Πηγή: Guardian