Γιατί χώρες ανά τον πλανήτη θέλουν τις δικές τους στρατιωτικές διαστημικές δυνάμεις

Στα ίχνη της αμερικανικής «Space Force» που ιδρύθηκε με εντολή Τραμπ.
.
.
US Space Force

Η δημιουργία της αμερικανικής Διαστημικής Δύναμης (Space Force), με εντολή του Αμερικανού προέδρου Τραμπ, για πολλούς ήταν μια δυσοίωνη ένδειξη στρατιωτικοποίησης του Διαστήματος. Όπως έχει ανακοινωθεί, σκοπός του νέου κλάδου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων είναι η προστασία των δορυφόρων και των υποδομών των ΗΠΑ στο Διάστημα γενικότερα, καθώς είναι υψίστης σημασίας για τα πάντα- από την εθνική ασφάλεια μέχρι τις ημερήσιες τηλεπικοινωνίες. Ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί που διαβλέπουν μια «κούρσα εξοπλισμών» σε τροχιά με χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα, που επιθυμούν τη δική τους στρατιωτική παρουσία στο Διάστημα- και, όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Live Science, άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία φαίνονται να ακολουθούν σε αυτήν την οδό, με δικές τους διαστημικές δυνάμεις, όπως ανέφεραν στελέχη που συμμετείχαν στη 2nd Summit for Space Sustainability, ένα online event που διοργάνωσε το Secure World Foundation.

Σύμφωνα με τον πτέραρχο Τζον Σο, επικεφαλής της US Space Command και της διοίκησης διαστημικών επιχειρήσεων της US Space Force, το ερώτημα είναι αντίστοιχο του «γιατί τα ωκεανοπόρα ή θαλασσοπόρα έθνη να θέλουν ναυτικό».

«Θέλουν να διασφαλίσουν αυτόν τον χώρο για όλες τις δραστηριότητες και να αποτρέψουν τις απειλές εκεί...κανείς δεν θέλει έναν πόλεμο στο Διάστημα» είπε χαρακτηριστικά στη διάσκεψη, που έλαβε χώρα στις 10 Σεπτεμβρίου.

Όπως εξήγησε ο Σο, οι απειλές τις οποίες η US Space Force θέλει να αποτρέψει δεν είναι θεωρητικές, και έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται: Για παράδειγμα τον Απρίλιο και τον Ιούλιο η Space Force εντόπισε δοκιμή αντιδορυφορικού όπλου σε χαμηλή τροχιά από τη Ρωσία. Η δοκιμή του Απριλίου παρέχει «άλλο ένα παράδειγμα για το ότι οι απειλές προς τα διαστημικά συστήματα των ΗΠΑ και συμμαχικών χωρών είναι πραγματικές, σοβαρές και αυξάνονται» είχε πει ο διοικητής της Space Force, πτέραρχος Τζον Ρέιμοντ. Οι δορυφορικές δοκιμές δεν είναι σπάνιες σε χαμηλή τροχιά, ωστόσο σύμφωνα με τον Σο η Ρωσία δοκίμασε κάτι που έμοιαζε με «διαστημική τορπίλη».

«Θα μπορούσα να προσθέσω πολλές άλλες απειλές που βλέπουμε στο φάσμα των αντιδιαστημικών δυνατοτήτων» πρόσθεσε ο Σο, επικαλούμενος την εξάπλωση των συσκευών παρεμβολών στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα.

Η US Space Force δραστηριοποιείται για την αντιμετώπιση αυτών των απειλών, και άλλες χώρες ακολουθούν στο ίδιο πνεύμα: «Έχουμε τους ίδιους προβληματισμούς» είπε κατά τη διάσκεψη ο Μισέλ Φρίντλινγκ, της γαλλικής Διοίκησης Διαστήματος. «Θέλουμε να είμαστε σίγουροι πως δεν θα βρισκόμαστε πίσω» είπε ο σμήναρχος Μάικ Άνταμσον, γενικός διευθυντής και επικεφαλής του διαστημικού κλάδου του καναδικού υπουργείου Άμυνας. Ο Καναδάς «θέλει να διατηρήσει τη θέση μας στο τραπέζι» υπογράμμισε. Κατά το Live Science, παρόμοιες φάνηκαν να είναι σε γενικές γραμμές και οι απόψεις του Ιάπωνα πτεράρχου Χιροάκι Σακανάσι- πως υπάρχουν προβληματισμοί που θα έπρεπε να αποτελέσουν αντικείμενα στρατιωτικών διαστημικών προσπαθειών. .

Πέρα από τις σκόπιμες απειλές από άλλα κράτη, λόγο ανησυχίας αποτελούν και οι δορυφόροι ιδιωτικών εταιρειών, καθώς και τα αποκαλούμενα διαστημικά σκουπίδια (τμήματα σκαφών από άλλες αποστολές, παροπλισμένοι δορυφόροι κ.α.). Σε αυτό το πλαίσιο, σημαντικό θέμα είναι και ο συντονισμός με τον ιδιωτικό και τον ακαδημαϊκό τομέα- και το αν και κατά πόσον θα μπορούσαν να προστατεύονται.

«Προσκαλείς τη σύγκρουση όταν υπάρχει αδυναμία, και πιστεύω ότι την αποτρέπεις όταν υπάρχει δύναμη, και αυτή είναι η οδός στην οποία κινούμαστε» είπε ο Σο. Η προσέγγιση αυτή, πρόσθεσε, «θα μας οδηγήσει, πιστεύω, σε μια πιο σταθερή στρατηγικά κατάσταση που αποτρέπει τη σύγκρουση στο Διάστημα».

Δημοφιλή