Γιατί χρειαζόμαστε το εμβόλιο ακόμα κι αν έχουμε νοσήσει από κορονοϊό

Καλό είναι να διαβάσουμε τα παρακάτω.

Τα όσα γίνονται γνωστά σε σχέση με το εμβόλιο για την Covid - 19 ανησυχούν πολλούς από εμάς. Πρόσφατα το Zoe Covid Study ανακάλυψε ότι η προστασία που προέρχεται από δυο δόσεις των εμβολίων Pfizer/BioNTech and the Oxford/AstraZeneca ξεκινά να φθίνει μέσα σε έξι μήνες.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν είναι πραγματικά τόσο ανησυχητικά, επειδή οι ειδικοί ανέμεναν πάντα ότι η ανάλυση των πραγματικών δεδομένων θα έδειχνε λιγότερη προστασία σε σχέση με τις κλινικές δοκιμές. Τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στη μείωση σοβαρών παρενεργειών και θανάτων από τον ιό.

Τα πιο πρόσφατα δεδομένα, από την εβδομάδα που έληξε στις 13 Αυγούστου 2021, αναφέρουν 571 θανάτους που καταγράφηκαν στην Αγγλία και την Ουαλία, οι οποίοι προήλθαν από τον «νέο κορονοϊό (Covid-19)». Ας συγκρίνουμε με τον Ιανουάριο του 2021 - την κορύφωση του δεύτερου κύματος όταν μόλις είχε ξεκινήσει η διάδοση του εμβολίου - όπου ο αριθμός ήταν 8.433 θάνατοι σε μια εβδομάδα λόγω Covid.

Ο αριθμός των θανάτων και των σοβαρών συμπτωμάτων από την Covid έχει μειωθεί από την εφαρμογή των εμβολίων, οπότε οι επαγγελματίες υγείας ενθαρρύνουν καθολικά τον εμβολιασμό.

Getting vaccinated is still highly advised.
Catherine Falls Commercial via Getty Images
Getting vaccinated is still highly advised.

Κι αν έχουμε ήδη νοσήσει από κορονοϊό;

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στο Ισραήλ (όπου πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού στον κόσμο), η ύπαρξη αντισωμάτων κατά της Covid-19 από προηγούμενη λοίμωξη μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη προστασία στην μετάλλαξη Δέλτα από το να είναι κανείς πλήρως εμβολιασμένος κατά της νόσου.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που είχαν βρεθεί θετικά στην Covid-19 είχαν λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν, να αρρωστήσουν ή να χρειαστούν νοσοκομειακή θεραπεία (έπειτα από μόλυνση με την παραλλαγή Δέλτα) από εκείνα που είχαν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer, αλλά (δεν είχαν παρουσιάσει) καμία προηγούμενη μόλυνση.

Αλλά οι ειδικοί λένε ότι αυτή η μελέτη είναι περιορισμένη. Επειδή τα άτομα με ασυμπτωματική λοίμωξη είναι συνήθως λιγότερο πιθανό να υποβληθούν σε εξέταση, αυτή η μελέτη μπορεί να «κλίνει» περισσότερο προς τους συμπτωματικούς ασθενείς.

Ο Ρόμπερτ Σκούλεϊ, ΜD, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Σαν Ντιέγκο, δήλωσε στο MedPage Today ότι αυτή η μελέτη δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να βγουν έξω αναζητώντας τον ιό αντί να εμβολιαστούν.

«Οι θάνατοι συμβαίνουν στους ανεμβολίαστους που μολύνονται. Το να θέτουμε τον εαυτό σας σε κίνδυνο να πεθάνουμε για να έχουμε ”φυσική” ασυλία δεν είναι μια πολύ καλή ”ανταλλαγή”», λέει.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έστειλε ένα παρόμοιο μήνυμα: «Ακόμα κι αν είχατε νοσήσει ήδη με την Covid-19, θα πρέπει να εμβολιαστείτε όταν σας προσφέρεται. Η προστασία που αποκτά κάποιος από την Covid-19 θα διαφέρει από άτομο σε άτομο και επίσης δεν γνωρίζουμε πόσο μπορεί να διαρκέσει η φυσική ασυλία».

“Οι παραλλαγές της Covid όπως η μετάλλαξη Δέλτα μπορούν να μεταδοθούν εύκολα, κάτι που αποτελεί έναν ακόμα λόγο να εμβολιαστούμε - όσο περισσότεροι άνθρωποι μεταδίδουν τον ιό, τόσο πιο πιθανό είναι να δούμε κι άλλες παραλλαγές να ισχύουν. Ο εμβολιασμός αποδυναμώνει τουλάχιστον αυτή τη δυνατότητα.”

Πρέπει να ανησυχούμε ή να σοκαριστούμε για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου;

Δυστυχώς, ο εμβολιασμός πιθανότατα δεν θα προσφέρει ισόβια προστασία από την Covid-19 (όπως το εμβόλιο της γρίπης δεν προσφέρει ισόβια ασυλία έναντι του ιού) και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αναμένεται να μειωθεί για αρκετούς μήνες. Οι επιστήμονες το ανέμεναν αυτό και είναι απασχολημένοι με την ολοκλήρωση ενός ενισχυτικού προγράμματος λήψης. Αλλά η προστασία από σοβαρές ασθένειες θα διαρκέσει πιθανότατα περισσότερο από την προστασία ενάντια στη μόλυνση.

Οι παραλλαγές της Covid όπως η μετάλλαξη Δέλτα μπορούν να μεταδοθούν εύκολα, κάτι που αποτελεί έναν ακόμα λόγο να εμβολιαστούμε - όσο περισσότεροι άνθρωποι μεταδίδουν τον ιό, τόσο πιο πιθανό είναι να δούμε κι άλλες παραλλαγές να ισχύουν. Ο εμβολιασμός αποδυναμώνει τουλάχιστον αυτή τη δυνατότητα.

Ο δρ Αλεξάντερ Έντουαρντς, καθηγητής βιοϊατρικής τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρίντινγκ, όπως και πολλοί άλλοι ειδικοί, συνιστά ανεπιφύλακτα το εμβόλιο.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο εμβολιασμός δεν κάνει (κι αυτό δεν είναι έκπληξη) τους ανθρώπους άτρωτους και δεν αποτρέπει όλες τις λοιμώξεις. Οι παραλλαγές έχουν πραγματικό και σημαντικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία και πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν με τραγικό τρόπο στο Ηνωμένο Βασίλειο από αυτόν τον δυσάρεστο ιό. Τα εμβόλια που διαθέτουμε είναι εξαιρετικά ασφαλή και αποτελεσματικά και παραμένουν ακόμα καλύτερα από άλλα εμβόλια που δίνουν τεράστια οφέλη. Πρέπει να προγραμματίσουμε ενεργά τη στρατηγική μας για τη δημόσια υγεία, ώστε να λαμβάνεται υπόψη η ατελής προστασία και η πιθανότητα να μειωθεί η προστασία με την πάροδο του χρόνου ».