Γιατί η έκθεση στον κορονοϊό για να «χτίσουμε ανοσία» δεν θα λειτουργήσει

«Θέτουμε τους ανθρώπους που νοιαζόμαστε, σε κίνδυνο».
Δεν πρέπει να γίνουμε μέρος του προβλήματος.
z_wei via Getty Images
Δεν πρέπει να γίνουμε μέρος του προβλήματος.

Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε μεγάλη και περίπλοκη παγκόσμια πρόκληση, έτσι και στην εποχή που βιώνουμε, το Διαδίκτυο είναι γεμάτο φήμες και απόψεις για την πανδημία του κορονοϊού.

Μια από τις πιο δημοφιλείς συζητήσεις κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφορά στην υπόθεση ότι η εξάπλωση του κορονοϊού θα μπορούσε να τελειώσει γρηγορότερα αν οι άνθρωποι με υγιή ανοσοποιητικά συστήματα εκτεθούν σκόπιμα στον κορονοϊό. Η ιδέα είναι οι υγιείς άνθρωποι να αρρωστήσουν, αναρρώσουν και χτίσουν ανοσία για να πολεμήσουν τον ιό. Συνεπώς να βοηθήσουν να επαναφέρουμε την κοινωνική ζωή και οικονομία στους φυσιολογικούς ρυθμούς.

Ολοι είμαστε απελπισμένοι να βρούμε έναν τρόπο να επιστρέψουμε στην καθημερινότητα, όμως οι ειδικοί λένε ότι η σκόπιμη έκθεση στον κορονοϊό είναι μια άσχημη και επικίνδυνη ιδέα.

«Οι αρμόδιοι της κυβέρνησης έκαναν σαφές με τον πιο δυνατό τρόπο στην ιστορία του έθνους μας από όσο γνωρίζω, να παραμείνουμε στο σπίτι», λέει η επιδημιολόγος Σύνθια Καρ στη HuffPost Canada. Με την αναζήτηση μιας μόλυνσης, ακόμα και μιας που πιστεύουμε ότι μπορούμε να ελέγξουμε, «θέτουμε τους ανθρώπους που νοιαζόμαστε, σε κίνδυνο. Δεν πρέπει να γίνουμε μέρος του προβλήματος».

Η Καρ εξηγεί τους λόγους που η έκθεση στον Covid-19 είναι κακή ιδέα.

Δεν γνωρίζουμε αν κολλάμε κορονοϊό μόνο μια φορά

Η ιδέα του να αρρωστήσουμε ώστε «να το ξεπεράσουμε» βασίζεται στην ιδέα ότι μόλις μολυνθούμε με Covid-19, δεν θα ξαναμολυνθούμε.

Ωστόσο, υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα με αυτή την υπόθεση: δεν γνωρίζουμε αν ισχύει. «Δεν το γνωρίζουμε σίγουρα. Δεν υπάρχει κάποια έρευνα που να το αποδεικνύει».

Υπάρχουν τόσα πολλά που ακόμα και οι παγκοσμίου φήμης ειδικοί σε θέματα υγείας δεν κατανοούν ακόμα για τη συμπεριφορά του Covid-19, κυρίως επειδή είναι νέος ιός. «Μέχρι στιγμής έχουμε μόνο λίγους μήνες έρευνας για τον νέο κορονοϊό», λέει η Καρ.

Υπάρχουν άλλες μορφές κορονοϊού που μπορεί να μολυνθούμε περισσότερο από μια φορά

Οι άνθρωποι που μολύνονται από τον κορονοϊό του Αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής MERS-CoV που καταγράφηκε στη Σουηδική Αραβία το 2012, δεν έχουν δια βίου ανοσία στον ιό.

Η Καρ αναφέρει ότι μια μελέτη σχετική με τον MERS που πραγματοποιήθηκε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, έδειξε ότι ένα άτομο που είχε αναρρώσει από τον ιό, ήταν πολύ πιθανόν να ξαναμολυνθεί μόλις έξι μήνες μετά την πρώτη φορά που νόσησε με αυτά τα συμπτώματα.

«Αυτή είναι μόνο μια μελέτη που όμως δείχνει ότι μέσα στην οικογένεια των ιών, δεν έχουμε μακρόχρονη ιστορία ανοσίας», λέει η Καρ.

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να αισθανόμαστε καλά και να γνωρίζουμε ότι έχουμε ανοσία

Γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι έχουν αναρρώσει από τον Covid-19: έχουν εξεταστεί αρνητικοί μετά από πολλά τεστ που έδειξαν ότι ήταν θετικοί και αισθάνονται υγιείς, χωρίς συμπτώματα.

Αυτά είναι καλά νέα. Όμως αυτοί οι άνθρωποι είναι «κλινικά θεραπευμένοι», γεγονός που αποτελεί μόνο ένα μέρος της διαδικασίας.

Το να έχει θεραπευτεί κλινικά κάποιος διαφέρει από το να έχει «θεραπευτεί από το παθογόνο» που σημαίνει ότι ο ιός έχει φύγει από το σώμα και ο ασθενής δεν μπορεί να μεταφέρει την ασθένεια, εξηγεί η Καρ. Μερικοί ασθενείς που έχουν θεραπευτεί κλινικά ίσως μεταφέρουν τον ιό ακόμα και σε μικρές ποσότητες και ίσως αυτό να τους κάνει να ξανανοσήσουν.

Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα ότι ακόμα και οι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από τον νέο κορονοϊό και έχουν βρεθεί αρνητικοί, θα μπορούσαν να βρίσκονται σε αυτή τη θέση.

Η σκόπιμη μόλυνση θέτει τους υπόλοιπους σε κίνδυνο

Ναι, η ιδέα είναι ότι μόνο οι υγιείς άνθρωποι θα μολυνθούν, όμως είναι δύσκολο να εγγυηθούμε ότι ένας υγιής άνθρωπος δεν θα αλληλεπιδράσει με κάποιον που έχει ένα αδύναμο ανοσοποιητικό.

«Ας σκεφτούμε τη μητέρα, τη γιαγιά, την αδερφή, το παιδί μας». «Πώς θα αισθανόσουν αν ήταν εκείνες που νοσούσαν βαριά;»

Και επίσης, αυτή η προοπτική θα έκανε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης να διαρκέσουν περισσότερο. «Μας απομακρύνουν από το στόχο που είναι να ευθυγραμμίσουμε την καμπύλη. Δεν έχει σημασία αν η περίπτωση είναι σοβαρή ή ελαφριά: είναι ακόμα μια περίπτωση και επιθυμούμε να την προλάβουμε».

Πρέπει να θυμόμαστε πόσα λίγα γνωρίζουμε

Είναι πιθανόν οι άνθρωποι να χτίζουν ανοσία στον Covid-19 μετά την ανάρρωση. Ισως αργότερα γνωρίζουμε με σιγουριά. Όμως τώρα όχι και το πιο ασφαλές πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ακούμε τους ειδικούς σε θέματα υγείας, λέει η Καρ.

«Η μόνη γνωστή κίνηση για το τέλος της εξάπλωσης είναι να παραμείνουμε σε αυτοαπομόνωση και όχι να μολυνθούμε».

Πηγή: HuffPost UK