Γιατί η Ελλάδα δεν συμμετέχει στον ευρωπαϊκό στόλο αεροπυρόσβεσης «rescEU»

Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο rescUE είναι να διαθέτεις εναέρια μέσα, που να βρίσκονται σε καλή κατάσταση και να μην είναι απαρχαιωμένα.
ASSOCIATED PRESS

Απαντήσεις στο γιατί η Ελλάδα δεν συμμετείχε στον κοινό ευρωπαϊκό στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών «rescEU» δίνουν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ύστερα από το θόρυβο που προκλήθηκε από τη γνωστοποίηση της είδησης.

Ο ευρωπαϊκός στόλος αποτελείται από επτά αεροσκάφη από την Κροατία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και έξι ελικόπτερα από τη Σουηδία, ενώ αναμένεται περαιτέρω ενίσχυσή του.

Σε ότι αφορά στην Ελλάδα, η Κομισιόν ήρθε σε επαφή με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και προχώρησε σε πρόταση για συμμετοχή. Διευκρινίζεται δε ότι το μεγαλύτερο μέρος του κόστους για τη λειτουργία του ευρωπαϊκού στόλου πυρόσβεσης θα καλυφθεί από την Ε.Ε.

ASSOCIATED PRESS

Μετά από πολλούς μήνες σκέψεων, αναλύσεων και μελετών, η ελληνική πλευρά αποφάσισε τη μη συμμετοχή της χώρας μας. Και αυτό γιατί, όπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο rescUE είναι να διαθέτεις εναέρια μέσα, που να βρίσκονται σε καλή κατάσταση και να μην είναι απαρχαιωμένα. Αυτό συνεπάγεται ότι η χώρα μας δεν θα μπορούσε να στείλει κάποιο από τα εννιά γερασμένα καναντέρ CL-215 που διαθέτει, καθώς έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ζωής και παρουσιάζουν διαρκώς προβλήματα. Τα μόνα που θα μπορούσαμε να διαθέσουμε είναι τα πιο καινούργια και ετοιμοπόλεμα CL-415. Διαθέτουμε, ωστόσο, μόλις πέντε από αυτά. Αν στέλναμε τα δύο θα μέναμε με μόλις τρία. Και σκεφτείτε ότι διανύουμε μία δύσκολη αντιπυρική περίοδος και το καλοκαίρι είναι προ των πυλών. Ειδικά φέτος χρειαζόμαστε όλα τα μέσα μας. Το γεγονός ότι δεν συνεισφέραμε σε εναέρια μέσα δεν σημαίνει ότι αν παραστεί ανάγκη δεν θα λάβουμε βοήθεια από τις χώρες της Ε.Ε. Η επιλογή της μη συμμετοχής στο πρόγραμμα στην παρούσα φάση ήταν μονόδρομος».

Δημοφιλή