Γιατί η φράση «όχι καρπούζια» που είπε υπάλληλος μουσείου σε μαθητές έφερε θύελλα οργής

Τι σημαίνει και πως προέκυψε το ρατσιστικό σχόλιο.
Το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης.
Το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης.
Boston Globe via Getty Images

Το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης αναγκάστηκε να απολογηθεί δημοσίως μετά την καταγγελία μιας δασκάλας, που υποστηρίζει ότι οι μαθητές του έπεσαν θύματα ρατσιστικής επίθεσης από υπάλληλο του μουσείου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους.

Σύμφωνα με την καταγγελία την Μαρβελάιν Λαμί, «το προσωπικό φώναζε στους μικρούς αφροαμερικανούς μαθητές και σε άλλα παιδιά μειονοτήτων, ηλικίας 12 και 13 ετών, να μην αγγίζουν τα εκθέματα ενώ δεν έλεγαν το παραμικρό στα λευκά παιδιά».

Η σταγόνα, όμως που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η φράση «οχι καρπούζι» ενός υπαλλήλου προς τα μικρά παιδιά. «Οχι φαγητό, όχι ροφήματα, όχι καρπούζι» φέρεται να τους είπε.

Ο όρος αυτός χρονολογείται από τον εμφύλιο πόλεμο των ΗΠΑ και θεωρείται υποτιμητικός όταν χρησιμοποιείται σε σχέση με τη μαύρη κοινότητα.

Η καταγγέλουσα εκπαιδευτικός, Μαρβελάιν Λαμί.
Η καταγγέλουσα εκπαιδευτικός, Μαρβελάιν Λαμί.
Boston Globe via Getty Images

Σε δήλωση, ένας εκπρόσωπος του μουσείου τόνισε ότι ο εν λόγω υπάλληλος είπε ότι είπε στους μαθητές «οχι φαγητό, οχι ροφήματα και όχι μπουκάλια νερού», τα οποία όμωε επιτρέπονται μέσα στις γκαλερί.

Το μουσείο δήλωσε ότι δεν υπάρχει τρόπος να «επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε το περιστατικό» αλλά πρόσθεσε ότι θα παρέχει πρόσθετη κατάρτιση στα μέλη του προσωπικού για την εξυπηρέτηση των σχολικών ομάδων.

Ο δήμαρχος της Βοστώνης, Μάρτι Γουάλς, έκανε λόγο για «εξαιρετικά ανησυχητική» καταγγελία.

«Μας δόθηκε η εντολή να μην αγγίξουμε κανένα από τα αντικείμενα του μουσείου, αλλά οι λευκοί μαθητές άγγιξαν τα εκθέμτα αρκετές φορές, ενώ η ασφάλεια φαινόταν να μην λέει τίποτα», είπε η καταγγέλουσα εκπαιδευτικός. Οι επισκέπτες του μουσείου έκαναν επίσης ρατσιστικές και υποτιμητικές παρατηρήσεις σους μαθητές, δήλωσε η καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας στην Ακαδημία Leadership Davis της Βοστώνης.

Boston Globe via Getty Images

Πώς απάντησε το μουσείο

Σε μια ανοιχτή επιστολή, το μουσείο ζήτησε συγγνώμη και είπε ότι η κα Λαμί και οι μαθητές της «αντιμετώπισαν μια σειρά δύσκολες και απαράδεκτες καταστάσεις που τους έκανε να αισθάνονται ανεπιθύμητοι»

Το μουσείο ανέφερε, επίσης, ότι έχει διαπιστώσει ότι οι επισκέπτες έκαναν δύο φορές ρατσιστικά σχόλια στους μαθητές. Είπε, ακόμη, ότι έχει «εντοπίσει αυτούς που έκαναν τα αποτρόπαια σχόλια και τους διέγραψε από μέλη». Τώρα απαγορεύεται η είσοδός τους από στο χώρο του μουσείου.

Γιατί το «καρπούζι» ένας ρατσιστικός όρος στις ΗΠΑ;

Οταν καταργήθηκε η δουλεία στα τέλη της δεκαετίας του 1860, κάποιοι αφροαμερικανοί καλλιεργούσαν και πωλούσαν καρπούζια για να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους.

Το φρούτο χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία για να χαρακτηριστεί ένα ολόκληρο τμήμα του μαύρου πληθυσμού ως τεμπέληδες και καλοπερασάκηδες, που επιδείκνυαν την ανεξαρτησία τους.

Το 2014, η εφημερίδα Boston Herald αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη για ένα κινούμενο σχέδιο που αναπαριστούσε την είσοδο ενός εισβολέα στον Λευκό Οίκο, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα. Το κινούμενο σχέδιο έδειχνε έναν άνδρα να κάθεται στην μπανιέρα και να αναφέρεται σε «οδοντόπαστα με γεύση καρπούζι».

Σε ένα άλλο περιστατικό το 2014 ένας Αμερικανός προπονητής ποδοσφαίρου στη Νότια Καρολίνα απολύθηκε επειδή επέτρεψε στους παίκτες του να σπάσουν ένα καρπούζι ενώ παράλληλα έκαναν ήχους πιθήκων κατά τη διάρκεια πανηγυρισμών μετά από μια νίκη.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή