ΔΙΕΘΝΕΣ
26/11/2018 12:51 EET

Γιατί η Ιαπωνία έχει τα πιο επιθυμητά διαβατήρια στον κόσμο -Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Γιατί σημασία έχει το ταξίδι και οι πολλοί προορισμοί.

Melpomenem via Getty Images

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απελευθερωτικό από ένα ταξίδι και κάποιες χώρες προσφέρουν μεγαλύτερη ελευθερία στους πιθανούς προορισμούς από κάποιες άλλες. Σύμφωνα με τον δείκτη Hensley Passport , η Ιαπωνία διαθέτει για τη φετινή χρονιά το πιο επιθυμητό διαβατήριο στον πλανήτη.

Έχοντας κερδίσει πρόσβαση στην Μιανμάρ χωρίς χωρίς βίζα, στις αρχές του μήνα, οι Ιάπωνες μπορούν πλέον να ταξιδεύουν ελεύθερα σε 190 χώρες του κόσμου, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τη Σιγκαπούρη και τους πολίτες της, οι οποίοι μπορούν να ταξιδεύουν σε 189 χώρες.

Η Γερμανία, που βρισκόταν στην πρώτη θέση στις αρχές του 2018, τελικά κατέληξε στην τρίτη θέση με 188 προορισμούς, μαζί με τη Γαλλία και τη Νότιο Κορέα.

Οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία βρίσκονται στην πέμπτη θέση με 186 προορισμούς που δεν απαιτούν βίζα ή με τη διαδικασία visa on arrival, δηλαδή όπου δίνεις το διαβατήριο σου στη χώρα προορισμού όταν φτάσεις, πραγματοποιείται έλεγχος και σου σφραγίζουν το διαβατήριο.

Τα Αραβικά Εμιράτα έχουν κάνουν άλματα την τελευταία δεκαετία ως προς την ταξιδιωτική ελευθερία. Από την 62η θέση που βρισκόταν το 2006, φέτος βρίσκεται στην 21η, όπως αναφέρει το CNN

Ο Christian H. Kälin, Πρόεδρος της Henley & Partners, έκανε λόγο για «εξαιρετικά αποτελέσματα που μπορούν να επιτύχουν τα κράτη όταν συνεργάζονται με τους παγκόσμιους εταίρους τους για την οικοδόμηση ενός πιο αλληλένδετου και συνεργατικού κόσμου. Η Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποτελούν παραδείγματα αυτής της προόδου, με τα δύο κράτη να έχουν κάνει άλματα,ως αποτέλεσμα των ισχυρών σχέσεων που έχουν δημιουργήσει με χώρες σε όλο τον κόσμο».

Το top-10 των επιθυμητών διαβατηρίων σύμφωνα με τοHenley Passport Index:
1. Ιαπωνία: 190
2. Σιγκαπούρη: 189
3. Γερμανία, Γαλλία, Νότιος Κορέα: 188
4. Δανία, Φινλανδία, Ιταλία, Σουηδία, Ισπανία: 187
5. Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, ΗΠΑ: 186
6. βέλγιο, Σουηδία, Ελβετία, Ιρλανδία, Καναδάς: 185
7. Αυστραλία, Ελλάδα, Μάλτα: 183
8. Νέα Ζηλανδία, Τσεχία: 182
9. Ισλανδία: 181
10. Ουγγαρία, Σλοβενία, Μαλαισία: 180