Γιατί η Ιαπωνία κάνει εισαγωγή τον ιό Έμπολα

Και τέσσερις ακόμη εξαιρετικά επικίνδυνους παθογόνους οργανισμούς.
Henrik5000 via Getty Images

Το καλοκαίρι του 2020, δεκάδες χιλιάδες αθλητές θα μεταβούν στην Ιαπωνία προκειμένου να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυξημένος αναμένεται φυσικά να είναι και ο αριθμός των τουριστών. Όλοι αυτοί οι επισκέπτες όμως είναι πολύ πιθανό να μην θα φέρουν μαζί τους μόνο τις αποσκευές τους αλλά και κάποιον θανατηφόρο ιό.

Για να περιορίσει τους κινδύνους, η Ιαπωνία εισήγαγε τον Σεπτέμβριο τον ιό Έμπολα και τέσσερα ακόμη παθογόνους οργανισμούς προκειμένου να προετοιμάσει διαγνωστικές εξετάσεις.

Τα παθογόνα, όπως γράφει το Nature, αποτελούν τους πιο επικίνδυνους ιούς που έχουν επιτραπεί ποτέ να εισέλθουν στην Ιαπωνίας και ανήκουν στην κατηγορία 4 σε ό,τι αφορά τις ονομαστικές τιμές επιπέδου βιοασφάλειας. Οι ιοί θα πρέπει να φυλάσσονται σε ειδική εγκατάσταση και οι επιστήμονες οφείλουν να τηρούν πολύ αυστηρά πρωτόκολλα ασφάλειας.

Η μόνη Ιαπωνική εγκατάσταση που πληροί αυτές τις προδιαγραφές είναι το Ιαπωνικό Ινστιτούτου Μολυσματικών Νόσων που βρίσκεται Μουσασιμουραγιάμα περίπου 30 μίλια δυτικά του Τόκιο.

Εκτός από Έμπολα, η εγκατάσταση φιλοξενεί τώρα τέσσερις ακόμη ιούς που εισήγαγε:

-ιός Μάρμπουργκ που έχει χαρακτηριστεί και ως ο «ευρωπαϊκός Έμπολα». Ο συγκεκριμένος αιμορραγικός πυρετός είναι προγενέστερός του Έμπολα και πήρε το όνομά του από την πόλη της Γερμανίας όπου το 1967 καταγράφηκε το πρώτο ξέσπασμα. Η είσοδος σε ευρωπαϊκό έδαφος είχε γίνει σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με την εισαγωγή μολυσμένων πιθήκων από την Ουγκάντα

-ιούς που έχουν προκαλέσει ξέσπασμα αιμορραγικού πυρετού στη Νότιο Αμερική

-ιός Λάσα. Αυτός ο ιογενής αιμορραγικός πυρετός αναγνωρίστηκε το 1969 στη Λάσα της Νιγηρίας, εξ ου και η ονομασία και εκτιμάται πως κάθε χρόνο προσβάλλει 300.000 με 500.000 ανθρώπους στη Δυτική Αφρική ενώ ο αριθμός ων νεκρών συνήθως φτάνει τους 5.000 ετησίως.

-τον ιό που προκαλεί τον αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας-Κονγκό. Ενδημεί σε Βαλκάνια, Αφρική, Μέση Ανατολή και Ασία και μεταδίδεται από τσιμπούρια και μπορεί να σκοτώσει 10%-40% των θυμάτων του 0 με 40 τοις εκατό των θυμάτων του.

Τα δείγματα θα χρησιμοποιηθούν για την επικύρωση διαγνωστικών εξετάσεων που καθορίζουν αν ένα άτομο με έναν από τους ιούς είναι ακόμα μολυσματικό. Η δοκιμή αξιολογεί αν ένα άτομο παράγει αντισώματα για την καταπολέμηση του ιού, γεγονός που υποδηλώνει ότι βρίσκεται σε ανάρρωση, δήλωσε ο Μασαγιούκι Σάιτζο, διευθυντής της υπηρεσίας NIID που είναι υπεύθυνη για τους ιούς που συνδέονται με τον αιμορραγικό πυρετό.

Πηγές: Nature, Live Science

Δημοφιλή