ΔΙΕΘΝΕΣ
27/11/2019 07:34 EET

Γιατί η καταγγελία μιας έφηβης για την εκμετάλλευση των μουσουλμάνων από την Κίνα έγινε viral

Και προκάλεσε επεισόδιο στο διαδίκτυο.

Tik Tok

Ρεκόρ έχει καταγράψει στο κινεζικό κοινωνικό δίκτυο Tik Tok ένα βίντεο που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Σε αυτό πρωταγωνιστεί μια Αμερικανίδα έφηβη η οποία κατηγορεί την Κίνα πως στέλνει τους μουσουλμάνους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η νεαρή κοπέλα στην αρχή ξεκινά να δίνει συμβουλές ομορφιάς, ενώ ξαφνικά αρπάζει την ευκαιρία και καλεί τον κόσμο να ευαισθητοποιηθεί για αυτό που περιγράφει ως «ένα άλλο Ολοκαύτωμα».

Η Φερόρα Αζίζ, στη συνέχεια ανέφερε μέσω twitter, πως λόγω του βίντεο που ανάρτησε, το Tik Tok την έχει μπλοκάρει.

Το κοινωνικό δίκτυο αμφισβητεί πως έγινε κάτι τέτοιο.

«Το δίκτυο μας δεν αφαιρεί περιεχόμενο λόγω της πολιτικής του χροιάς», δήλωσε εκπρόσωπος του στο BBC.

H εταιρεία βέβαια έχει επίσης προχωρήσει στην αφαίρεση ενός βίντεο που η νεαρή ανέβασε στις 15 Νοεμβρίου, επειδή, σύμφωνα με την επισήμανση των ειδικών, παραβιάστηκαν κανόνες όσον αφορά υλικό που σχετίζεται με την τρομοκρατία.

Ως επιπλέον μέτρο, το κοινωνικό δίκτυο είχε μπλοκάρει και το smartphone της Αζίζ στις 25 Νοεμβρίου αλλά και αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις θέσεις της για την Κίνα, σημείωσαν οι υπεύθυνοι.

Το BBC έχει επικοινωνήσει με την οικογένεια της νεαρής Influencer προκειμένου να κάνουν οι συγγενείς της κάποιο σχόλιο.

Η κινεζική κυβέρνηση από την πλευρά της υποστηρίζει πως τα εν λόγω στρατόπεδα παρέχουν εθελοντική εκπαίδευση και κατάρτιση, παρά το γεγονός πως υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για το αντίθετο.

Η Αζίζ στην ανάρτησή της δημοσίευσε παράλληλα βίντεο σχετικά με την μεταχείριση των Ουιγούρων μουσουλμάνων στην Κίνα. Τα βίντεο τραβήχτηκαν την περασμένη Κυριακή.

Το πρώτο έχει περισσότερα από 1,4 εκατομμύρια views και πάνω από 500.000 likes.

Ένα αντίγραφό του που έχει κυκλοφορήσει στο twitter από άλλους χρήστες του Tik Tok έχει συγκεντρώσει άλλες 5 εκατομμύρια προβολές.

Kι άλλα αντίγραφα έχουν αναρτηθεί στο YouTube και το Instagram.

Το TikTok είναι μια κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που μέσα στο 2019 κατάφερε να χτυπήσει ρεκόρ χρηστών  φθάνοντας τα 250 εκατομμύρια ημερησίως.

Οι βασικοί χρήστες του TikTok είναι άτομα νεαρής ηλικίας, το 80% των χρηστών βρίσκονται στην Κίνα ενώ το υπόλοιπο 20% είναι διάσπαρτο σε όλο τον κόσμο. Η καθημερινή χρήση του TikTok από τους χρήστες ηλικίας 14-22 χρόνων ξεπερνά τη μιάμιση ώρα ημερησίως, στατιστικό στοιχείο που αποδεικνύει την ενασχόληση των νεότερων ηλικιών με τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

(Με πληροφορίες από BBC