Γιατί η πρωτοφανής σεισμική δραστηριότητα στον Ινδικό Ωκεανό προβληματίζει τους επιστήμονες

Και ποια είναι τα πιθανά αίτια της;
Soulaimana Combo / EyeEm via Getty Images

Ένα περίεργο κατά γενική ομολογία σμήνος σεισμών -το οποίο μάλιστα κατέγραψαν όλοι οι σεισμογράφοι στον κόσμο σημειώθηκε στις 11 Νοεμβρίου στον Ινδικό Ωκεανό προκαλώντας τεράστιο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα για τα αίτια του, τα οποία μέχρι στιγμής παραμένουν άγνωστα.

Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, το περιστατικό συνδέεται με τις δονήσεις που εδώ και αρκετούς μήνες πλήττουν την περιοχή γύρω από τη νήσο Μαγιότ, ωστόσο και στην περίπτωση αυτή οι ερευνητές δεν μπορούν να καταλήξουν για τα αίτια.

«Νομίζω πως ποτέ ξανά δεν έχω έρθει αντιμέτωπος με ένα παρόμοιο φαινόμενο», δήλωσε ο γεωγράφος Γκόραν Έκστρομ από το πανεπιστήμιο Columbia μιλώντας στο National Geographic.

Το περίεργο είναι πως περίπου μισό χρόνο πριν την εκδήλωση της σεισμικής δραστηριότητας στη συγκεκριμένη περιοχή, οι σεισμολόγοι ήρθαν αντιμέτωποι με ένα ακόμη παρόμοιο συμβάν και ειδικότερα ένα σμήνος εκατοντάδων μικρών δονήσεων το επίκεντρο των οποίων εντοπίστηκε περίπου 50 χιλιόμετρα από την ανατολική ακτή του Μαγιότ.

To σύμπλεγμα των νησίδων που βρίσκεται ανάμεσα στη Μαδαγασκάρη και τις ανατολικές ακτές της Αφρικής το πρωί της 10ης Μαΐου χτυπήθηκε πάλι από έναν μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε χωρίς καμιά προειδοποίηση ενώ ακολούθησε πλήθος μετασεισμών που συνεχίστηκαν για καιρό.

Ένας σεισμός 5,1 ρίχτερ που καταγράφηκε την εβδομάδα που πέρασε έφερε πάλι στο μυαλό των κατοίκων τις άσχημες μνήμες των προηγούμενων μηνών θυμίζοντας τους πως μάλλον το φαινόμενο δεν έχει εκτονωθεί.

Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να επισημανθεί πως ενώ η συνεχής σεισμική δραστηριότητα τείνει να προκαλεί ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα, δεν είναι απαραίτητα και επικίνδυνη. Για την περίπτωση της 11ης Νοεμβρίου, οι επιστήμονες σημείωσαν πως οι δονήσεις που σημειώθηκαν δεν πρέπει να ληφθούν υπόψιν μόνο ως κίνηση των τεκτονικών πλακών αφού μάλλον σχετίζονται και με την ηφαιστειακή δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα στην περιοχή.

Την περίοδο αυτή οι ερευνητές που έχουν εστιάσει στη μελέτη των φαινομένων κατέγραψαν και ένα άλλο ασυνήθιστο περιστατικό. Επρόκειτο για μια μακρά και επίπεδη δόνηση, χωρίς τις διακυμάνσεις που συνοδεύουν συνήθως έναν σεισμό. Το φαινόμενο επαναλήφθηκε με συχνότητα 17 δευτερολέπτων ενώ διήρκεσε 20 περίπου λεπτά συνολικά.

«Υπάρχουν πράγματα που δεν γνωρίζουμε και πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο εκτενούς μελέτης», είπε ο ερευνητής Nίκολας Τέγεφερ στο National Geographic.

Άλλη πιθανή αιτία για τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είναι η τεράστια κίνηση μάγματος κάτω από τον Ινδικό Ωκεανό. Αν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, τότε ένα πράγμα είναι σίγουρο. Η θέση της νήσου Μαγιότ δεν είναι σταθερή και πιθανότατα αλλάξει στο μέλλον. Άλλωστε με βάση τις μετρήσεις, από τον Ιούλιο και μετά την εκδήλωση των σεισμών το νησί έχει μετατοπιστεί κατά περίπου 60 mm στα ανατολικά και 30 mm στα νότια.

Δημοφιλή